Begeleid en beschermd wonen

Na je behandeling voor een verslaving of andere psychiatrische problematiek weer op eigen benen staan is best een grote stap. VNN biedt begeleiding bij het wonen op verschillende woonlocaties. Een veilige omgeving waar bewoners vaardigheden aanleren om zo zelfstandig mogelijk te wonen. Aandacht voor groei en het bieden van een nieuw perspectief staan voorop.  

VNN helpt cliënten mee in het vinden van een passende woning of woonvorm. We werken intensief samen met gemeentes, woningcorporaties en maatschappelijke opvang. In Groningen, Drenthe en Friesland bieden we verschillende woonvormen aan.

Voor wie is Wonen bij VNN bedoeld?

Bij VNN kun je op verschillende manieren wonen: begeleid, beschermd of specialistisch. Alle woonlocaties zijn bedoeld voor cliënten die hun verslaving onder controle hebben en de kwaliteit van het dagelijkse leven willen verbeteren. Een belangrijke voorwaarde is dat cliënten zich kunnen en willen houden aan individuele afspraken en huisregels.

'Het beschermt je tegen jezelf, tegen de verleidingen'

Beschermd Wonen: Het verhaal van Julia “Toen ik de term Beschermd Wonen voor het eerst hoorde, vond ik dat maar raar. Is dat een huis in de bossen ofzo? Maar later snapte ik wel waarom het zo heet: het beschermt je tegen jezelf, tegen de verleidingen. Ik heb me er inderdaad veilig gevoeld.” We spreken Julia (32) 2 maanden na haar ontslag uit een van de VNN-locaties voor Beschermd Wonen. Voor...

Wat komt er allemaal bij kijken?

  • In een aanmelding- en plaatsingsgesprek maak je afspraken met de woonbegeleider en de verwijzende behandelaar. Deze afspraken worden opgenomen in een begeleidingsplan.
  • We bieden een minimaal aantal dagdelen in de week dagbesteding. Dit kan per woonlocatie verschillen.
  • Bewoners hebben een eigen kamer met douche en toilet. Bij specialistisch wonen deel je de kamer met een huisgenoot. De kamer is voor een deel ingericht is met een bed, tv, kast, koelkast, tafel en stoel. Je kunt in overleg ook zelf spullen meebrengen.
  • Er is altijd een gezamenlijke ruimte waar je koffie kunt drinken. Bij de meeste locaties kook je samen en is er een gedeelde huiskamer.
  • Er is altijd begeleiding van VNN (op afroep) beschikbaar. Persoonlijke doelen en ontwikkelwensen staan centraal.

Aanmelden?

Als je bij een locatie van VNN wilt wonen, moet je ook een behandeling volgen. Je hebt daarom een verwijzing voor behandeling én wonen nodig. Voor vragen of aanmelding kun je het beste direct contact opnemen met de locatie of je verwijzer.