Lachgas

Anoniem chatten

Lachgas wordt in combinatie met zuurstof in de medische wereld gebruikt voor kortstondige verdoving. Denk hierbij aan een behandeling bij de tandarts of een korte verdoving in het ziekenhuis. Het gas verdooft de pijnprikkels tijdelijk. Lachgas wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt als drijfgas bij spuitbussen. Er is dan geen zuurstof toegevoegd.

Lees ook het artikel en bekijk de minidocumentaire van het Dagblad van het Noorden waarin onze Preventiefunctionaris Rob Otten meer vertelt over hoe gevaarlijk lachgas eigenlijk is.  

Hoe werkt lachgas als drug?

Als lachgas als drug gebruikt wordt, dan wordt het geïnhaleerd uit een ballon die door middel van een slagroomspuit of cilinder is gevuld. Dit is pure lachgas zonder zuurstof, het zorgt voor een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen. 

Wat voor gevoel geeft lachgas?

Na het inhaleren voel je, door het zuurstofgebrek, een korte, sterke roes. Je bewustzijn daalt, waardoor je je een beetje dronken voelt en jouw werkelijkheid in beeld en geluid vervormd wordt. Van lachgas kun je lacherig worden (lachkick), wat meteen de naam van de drug verraadt. Het effect van lachgas treedt meteen op en houdt een aantal minuten aan.

Wanneer kan lachgas gevaarlijk zijn?

Lachgas kan nare gevolgen hebben. Van lachgas kun je:

  • hoofdpijn krijgen
  • misselijk en duizelig worden
  • je evenwicht verliezen en vallen
  • een verlaagde vruchtbaarheid krijgen (bij veelvuldig gebruik)
  • neurologische (zenuw) stoornissen krijgen door een vitamine B12 tekort
  • Ook kan een teveel aan lachgas je longen bevriezen wat natuurlijk ook heel gevaarlijk is.

Lachgas is lichamelijk niet verslavend, maar een geestelijke verslaving is wel mogelijk.

Het feit dat lachgas invloed heeft op je rijstijl is over het algemeen niet bekend. Je gebruikt een ballon en na 5 minuten is het gewenste gevoel voorbij. Maar je bent nog minstens 1 à 2 uur onder invloed zonder dat je het doorhebt. 

Lees ook het artikel en bekijk de minidocumentaire van het Dagblad van het Noorden waarin onze Preventiefunctionaris Rob Otten er meer over vertelt.  

Meer informatie of contact?
Voor gemeenten is er door het Trimbos-instituut een handreiking voor gemeenten opgesteld om hen te ondersteunen bij de aanpak van het lachgasgebruik. De handreiking met de naam 'Lachgas: van zorgen naar acties' kun je hier downloaden. Ook op drugsinfo.nl vind je ook meer informatie.

Neem contact op met VNN als je vragen hebt. We informeren je graag.