Heb je ouders die kampen met psychische of verslavingsproblematiek?
Wat biedt VNN voor familie of naasten
Veelgestelde vragen door familie of naasten
Je kunt een erfelijke aanleg voor verslaving hebben, maar ook andere zaken als opvoeding, je persoonlijkheid, je gewoontes en de omgeving spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van een verslaving.
De ene jongere zal experimenteren met alcohol, de ander met wiet. Dit uitproberen en leren maat houden hoort bij een normale ontwikkeling naar volwassenheid. Meestal hoef je je hier geen zorgen over te maken, maar veel ouders raken toch onzeker als ze ontdekken dat hun kind drugs gebruikt. Het direct verbieden leidt meestal tot stiekem gebruik en dat gaat ten koste van het contact met je kind.
Hier verzamelen we tips voor jou als ouder.
Kan ik ook hulp krijgen als mijn kind blowt?
Je kunt deelnemen aan een oudercursus van VNN als je je zorgen blijft maken om het blowgedrag van je kind. Kijk bijvoorbeeld bij de oudercursus 'Help! Mijn kind gebruikt'. Lees hier meer over de gespreksgroepen voor ouders. Natuurlijk beantwoorden we ook graag de vragen die nog bij jou spelen. Neem gerust even contact met ons op.Als je verslaafd bent geraakt, vraagt het nogal wat moed en doorzettingsvermogen om hiermee aan de slag te gaan. Het overwinnen van een verslaving kan een jarenlang proces zijn. Het betekent vaak dat je opnieuw inhoud moet geven aan je leven. Bekijk hier een filmpje over het ontstaan en verdwijnen van een verslaving.
Of het mogelijk is dat je je verslaving verslaat, verschilt per persoon. Sommigen doen het en kunnen zonder het middel verder leven. Anderen zullen met hun verslaving moeten leren omgaan.
Hoe langer je verslaafd bent, hoe lastiger het is om het patroon te doorbreken. Als je er eenmaal af bent, blijf je extra gevoelig voor het middel. Denk aan roken: je zit als je niet oppast er zo weer aan vast.
Iemand aanspreken op zijn of haar drankmisbruik is best lastig. Zeker als de persoon zelf volhoudt dat er niets aan de hand is.
Toch geven we je graag een aantal tips over hoe je om kunt gaan met een drinker:- Houd de grote lijnen van de drinker in de gaten (om bij te springen als het misgaat)
- Dit hoeft niet elke keer: laat het maar eens misgaan
- Maak duidelijk dat je er altijd bent voor hulp als diegene erom vraagt
- Geef duidelijk aan dat je samen naar een oplossing wilt zoeken
- Ruim geen lege flessen op, koop geen alcohol, zeg geen afspraken af
- Ga een uit de hand gelopen ruzie niet sussen
Bekijk ook de webinar 'Omgaan met het drankprobleem van de ander' of de pagina Wat kun je het beste doen als naaste?
Als naaste van een verslaafd iemand kun je zorgen, vragen en klachten hebben zoals:
- Bij wie kan ik mijn verhaal kwijt en wie kan me raad geven?
- VNN moet het anders doen, hoe pak ik dat aan?
Familieleden en andere naasten van cliënten hebben een zelfstandig klachtrecht en kunnen terecht bij de familievertrouwenspersoon (fvp). De fvp steunt bij het leggen en onderhouden van contacten met behandelaren en managers van VNN. Hij of zij zet zich in voor een zo goed mogelijke samenwerking tussen de instelling en jou als naaste. De fvp is onafhankelijk en begeleidt naasten in klachtenprocedures.
Lees meer op de pagina 'Vertrouwenspersonen'.