Zorg bij verslaving

Hier vind je meer over welke zorg VNN biedt bij verslaving. Zo kun je bij ons terecht voor een behandeling in een kliniek, polikliniek of bijvoorbeeld via een FACT-team. Ook helpen we je als je in contact bent gekomen met de politie/justitie en of als je langdurig hulp nodig hebt. 

Bij middelengebruik of overmatig gamen of gokken ben je natuurlijk niet meteen verslaafd. Voor vragen over drugs, problematisch gedrag bij jezelf of anderen of zelfhulpgroepen kun je terecht bij Hulp & Ondersteuning.  

Polikliniek
De meeste mensen die bij VNN om hulp vragen, worden in de polikliniek behandeld. Het betekent dat je vanuit je eigen huis regelmatig naar één van onze locaties in de buurt komt voor een gesprek, cursus of behandeling. Dit kan individueel of in groepsverband.

Meer over de poliklinieken

Kliniek
Heb je al gesprekken of therapie gehad, maar is dit niet voldoende om je problemen de baas te worden? Of heb je al vaker hulp gehad maar is het niet gelukt om van je verslaving af te komen? Dan is het mogelijk om opgenomen te worden in een van de verslavingsklinieken van VNN. 

Lees hier meer over onze klinieken.

Portret van Laura, jongerenkliniek Vossenloo

Filmpje van Laura, jongerenkliniek Vossenloo - 3.21 minuten

In VNN-kliniek Vossenloo verblijven jongeren die te kampen hebben met een verslaving (en soms ook andere psychische problemen). In de film vertelt Laura waarom ze werd opgenomen en hoe het dagelijks leven er in de verslavingskliniek uit ziet.

VNN helpt cliënten mee in het vinden van een passende woning of woonvorm. We werken intensief samen met gemeentes, woningcorporaties en maatschappelijke opvang. VNN heeft in de 3 noordelijke provincies verschillende vormen van beschermd- en begeleid wonen met locaties in Groningen, Hoogezand, Leeuwarden, Heerenveen en Emmen.

Lees hier meer over begeleid en beschermd wonen

Bemoeizorg
Mensen met een chronische verslaving en psychische problemen hebben vaak bemoeizorg nodig. Dit is assertieve en integrale hulp op gebied van psychiatrie, verslaving, wonen en maatschappelijke integratie. Bij de uitvoering zijn meerdere partijen betrokken zoals de ggz, de verslavingszorg, GGD'en en maatschappelijke opvang. 

Lees hier meer over bemoeizorg.

FACT
Je hebt FACT-teams van Lentis, van VNN, en je hebt gecombineerde teams. Dit zijn teams die cliënten op de polikliniek of thuis (ambulant) behandelen. De zorg aan cliënten vanuit de FACT-teams is van lange duur omdat de problematiek vaak ernstig en hardnekkig is. Het gaat over cliënten die soms meerdere malen per week in crisis raken. 

Lees hier meer over FACT-teams

Reclassering
De verslavingsreclassering zet zich in voor de re-integratie van mensen die met justitie in aanraking zijn gekomen en kampen met verslaving en/of psychiatrische problemen. De rechter legt een bepaalde straf op en wij begeleiden cliënten naar herstel, zodat zij hun leven weer op orde krijgen en niet terugvallen.

Lees hier meer over reclassering

Wist je dat...

Bijna 8 van de 10 Nederlanders van 18 jaar en ouder (77,6%) weleens alcohol drinkt (cijfers 2020, Trimbos). 1 op de 14 (6,9%) volwassen Nederlanders drinkt overmatig en 7,7% is een zware drinker.

Bijna 2 miljoen Nederlanders zijn ergens verslaafd aan. Slechts een kleine 65.000 mensen zoekt hiervoor hulp (Jellinek). Verslaving is niets om je voor te schamen. Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken, zodat de verslaving niet (nog) meer grip je je krijgt. Het is nooit te laat om aan de bel te trekken. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen: VNN is er voor jou.

Neem contact op

088 - 234 34 34