Webinars van VNN

Anoniem chatten

Webinars van VNN

VNN organiseert webinars over verslavingszorg, maar ook over geestelijke en lichamelijke gezondheid in het algemeen. Zie de agenda voor de eerstvolgende webinar.

Voor wie

De webinars waren altijd bestemd voor een brede doelgroep, van ouders tot docenten en van huisartsen tot jongerenwerkers en andere hulpverleners. De nieuwste webinars zijn speciaal voor zorgprofessionals. Dus collega's in de verslavingszorg, de ggz, en daarbuiten. De oudere webinars voor algemeen publiek blijven beschikbaar en de webinars voor zorgprofessionals zijn uiteraard beschikbaar voor ieder die interesse heeft.

Trainingen

Ben je een zorgprofessional en wil je dieper ingaan op een van de onderwerpen van een webinar, kijk dan bij ons aanbod Trainingen.

Webinars om terug te kijken

Webinar 'Waar palliatieve zorg en verslavingszorg elkaar ontmoeten'

Onze communicatieadviseur Jamal Bedijn gaat tijdens deze webinar in gesprek met verpleegkundig specialist ggz Jojanneke Briek (VNN), verslavingsarts Mara Helmholt (VNN) en verpleegkundig specialist agz Mariska Reurink (Icare). Jojanneke is aandachtsfunctionaris van het netwerk Palliatieve Zorg Drenthe en vertelt over hoe palliatieve zorg wordt ingezet bij VNN, lessen uit de praktijk, de toolkit di...

Webinar 'FAS: Herkenning, misvattingen en persoonlijke ervaringen’

Als een zwangere vrouw drinkt, riskeert ze hersenbeschadigingen bij haar ongeboren baby. Slechts enkele glazen kunnen al een negatief effect hebben op de foetus. Bij grotere hoeveelheden alcohol is er kans op grotere schade. Foetaal Alcohol Syndroom, of FAS, is een hersenaandoening veroorzaakt door alcohol tijdens de zwangerschap. FAS valt onder de groep van Foetaal Alcohol Spectrum Disorders (FAS...

Webinar 'Dubbele diagnose'

In deze lunchwebinar voor zorgprofessionals gaan vier experts uit de verslavingszorg en de ggz in gesprek over dubbele diagnoses en comorbiditeit. Werk je in de zorg en vermoed je dat je cliënt naast een verslaving ook een psychiatrische stoornis heeft? Heb je vragen over hoe de behandeling werkt? Wat behandel je als eerst, bijvoorbeeld? Kijk de webinar dan zeker even terug. De gastheer is Eric...

Webinar 'Hoe betrek je naasten bij de behandeling?'

In de eerste lunchwebinar voor professionals van 2021 'Hoe betrek je naasten bij de behandeling?' gaan Eric Blaauw, Gerjan Timmerman en Douwe Nauta in op het onderwerp 'naasten'. In iets meer dan een half uur bespreken ze het belang van het betrekken van naasten, welke rollen naasten kunnen spelen, waarom zij vaak nog niet worden betrokken bij behandelingen in de gzz/verslavingszorg en het boek 'V...

Webinar ‘Rookvrij zonder gedoe’

Webinar, januari 2020 - 33.32 minuten

Op weg naar een rookvrije generatie. In de webinar 'Rookvrij zonder gedoe' gaan verslavingsarts Robert van de Graaf van VNN en Frits Mostert van het MCL (Medisch Centrum Leeuwarden) in op hoé om te gaan met de beren op de weg naar een rookvrije organisatie.

Webinar 'DRUGS vriend én vijand?'

VNN-webinar, december 2019 - 49.09 minuten

In de webinar gaan we in gesprek met jongeren en professionals over het onderwerp 'DRUGS vriend én vijand?' Het gaat over: Wiet, lachgas, pillen Wat voel je als je deze drugs gebruikt? Hoe denken jongeren over drugsgebruik? Wanneer worden drugs een vijand? Hoe praat je erover met je kinderen? Regels of afspraken?

Webinar 'Verslaving en LVB'

Webinar, juni 2019 - 28.42 minuten

In de webinar zijn VNN en Cosis in gesprek over: Hoe maak je blowen, alcohol, gamen bespreekbaar en hoe ga je er mee om? Wat is het taalniveau van een LVB-cliënt? Hoe kunnen we samenwerken rondom de cliënt?

Webinar 'GAMEN spel of verslaving?'

VNN-webinar april 2019 - 54.08 minuten

In de webinar geven medewerkers van VNN antwoord op de vragen: 'Hoeveel uur gamen is nog gezond?' Voel je je als ouder net een politieagent? Gaat er te veel geld naar de skins van Fortnite? Wat is de grens tussen spel en verslaving?

Webinar 'DRUGS oud en nieuw'

VNN-webinar, december 2018 - 54.53 minuten

Preventiemedewerkers van VNN uitleg over de meest gebruikte drugs, hoe ze eruit zien en over nieuwe en actuele (party)drugs, zoals lachgas.Wat voel je als je drugs gebruikt en hoe maak je het bespreekbaar met iemand bij wie je drugsgebruik vermoedt. Jasper, 23 jaar vertelt over zijn periode van alcohol- en drugsmisbruik en wat hij nodig had om uit de problemen te komen.

'FRIS ouder worden' - met minder alcohol

VNN-webinar, november 2017 - 48.18 minuten

Over de impact van alcohol op het ouder wordende lichaam en op de verandering van de leefsituatie. En tips wat je kan doen (en laten) als naastbetrokkene of professional.

'Wat is verslaving?'

VNN-webinar, juni 2016 - 50.14 minuten

VNN-webinar ‘Wat is verslaving?’. Met dank aan de ervaringsdeskundigen voor het uitspreken van teksten van (ex)cliënten.

Webinar 'Omgaan met het (drank)probleem van de ander'

VNN-webinar, december 2016 - 49.47 minuten

Drank. Drugs. Het maakt veel mensen ongelukkig en er gaan meer relaties aan kapot dan ons lief is. In de webinar gaat het over wat je kunt doen als naastbetrokkene van je partner die teveel drinkt en wat de valkuilen zijn. De inhoud van de webinar is ook bedoeld voor ouders met volwassen kinderen bij wie het alcohol- of drugsgebruik uit de hand is gelopen.

Wat is een webinar?

Een webinar (web seminar) is een lezing of een presentatie die live via internet wordt uitgezonden.
In een webinar geeft een deskundige voor online publiek een presentatie. Deelnemers kunnen tijdens de uitzending via e-mail live vragen stellen aan de presentator. Deze vragen worden tijdens de webinar zoveel mogelijk direct beantwoord. 
Geïnteresseerden kunnen zich voor een webinar (gratis) aanmelden met een e-mailadres en krijgen vooraf een link toegezonden waar de webinar live wordt uitgezonden. De deelnemers kunnen 
deze uitzending op het geplande tijdstip live volgen op een eigen computer op een zelfgekozen plek.

Waarom een webinar?

Voor VNN is een webinar een uitstekende manier om de feiten en het omgaan met alcohol, drugs, verslaving onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Het is laagdrempelig en mensen kunnen, desgewenst anoniem, vanachter hun eigen computer meer te weten komen over het onderwerp en live hun vragen stellen aan de medewerkers die het onderwerp presenteren.

VNN weet uit ervaring dat het belangrijk is om in een vroeg stadium de problematiek te herkennen en te weten welke stappen mogelijk zijn om weer in een gezond leefpatroon te komen.