FACT+
Vanuit drie locaties in Friesland werken VNN en GGZ Friesland samen in zogenoemde FACT+ teams. De FACT+ teams bieden een geïntegreerde behandeling aan cliënten met ernstige psychische aandoeningen en/of verslavingen, waarbij zorgvragen bestaan op meerdere leefgebieden, zoals wonen, werken, sociale contacten en zelfzorg. In elk team werken professionals uit de geestelijke gezondheidszorg en uit de verslavingszorg samen om cliënten te helpen weer een leven met perspectief op te bouwen. De hulpverleners gaan langs waar de cliënt zich bevindt, bijvoorbeeld thuis, op straat of in een sociaal pension. Wanneer iemand geen hulp wil, is bemoeizorg mogelijk. Door de samenwerking hoeven cliënten hun verhaal niet meerdere malen aan verschillende hulpverleners te vertellen en kan de zorg optimaal worden afgestemd.
Elk FACT+-team bestaat uit medewerkers van GGZ Friesland en Verslavingszorg Noord Nederland. In elk team zit een psychiater, verpleegkundig specialist, psycholoog, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, verpleegkundige, maatschappelijk werker, ervaringsdeskundige, sociaaljuridisch dienstverlener, systeemtherapeut en trajectbegeleider.
FACT Jeugd
De multidisciplinaire teams van FACT Jeugd zijn een samenwerking van verschillende ketenpartners in Noord Nederland. Deze teams pakken signalen van jongeren op die geen aansluiting vinden bij de reguliere hulpverlening maar wel intensieve hulp nodig hebben. Het team probeert vertrouwen te winnen en samen op zoek te gaan naar de hulp die ze nodig hebben. Een team van FACT Jeugd bestaat onder andere uit casemanagers, een psychiater, een systeemtherapeut, een orthopedagoog, een verpleegkundige, een sociaalpsychiatrisch verpleegkundige en een ervaringsdeskundige. Uit de drie noordelijke regio's werkt VNN samen met de volgende partijen:
Groningen: Accare, Lentis Jonx, Elker, Reik.
Drenthe: Accare, GGZ Drenthe, Cosis, Yorneo, Ambiq.
ACT Leeuwarden
ACT Leeuwarden is er voor dak- en thuisloze mensen die door hun problematiek en gedrag moeilijk hun weg vinden binnen het reguliere hulpverleningsaanbod. Ze passen er minder goed, voelen zich er niet thuis of voelen zich onbegrepen. Het vertrouwen in de samenleving en hulpverleners is weg, met als gevolg dat bijna niemand hen nog succesvol kan ondersteunen richting passende hulp en/of huisvesting. Ze mijden hulp en zorgen mogelijk voor overlast op straat of in openbare ruimtes. Vanuit betrokkenen (gemeente, politie, familie, zorg-/hulpverleners) zijn er zorgen om hun soms aftakelende welzijn. In het ACT-team werken VNN, GGZ Friesland en Wender samen en zetten zij zich met bemoeizorg en intensieve behandeling in voor deze groep mensen.
Vaak speelt er in het leven meer dan alleen (dreigende) dakloosheid en is er ook sprake van verslaving en psychische problematiek. Doordat VNN, Wender en GGZ Friesland hun kennis, expertise en het netwerk combineren en bundelen, kan het team zorgen voor snelle behandeling op maat.
ACT staat voor Assertive Community Treatment.
Bemoeizorg in Groningen (BinG)
BinG is een samenwerking van VNN en Lentis. Dit maakt dat het team zich richt op zowel verslavingsproblemen als psychiatrische problemen. Dit noemen we een dubbele diagnose.
Vaak willen of kunnen deze mensen in eerste instantie de hulp van zorg niet accepteren. BinG zoekt hen op en probeert een band op te bouwen. Het team gaat bijvoorbeeld naar je toe op straat, thuis of bij de dagopvang. In de stad Groningen begeleiden we maximaal 80 volwassenen.
BinG is voor volwassenen die zowel psychiatrische problemen als verslavingsproblemen hebben. Deze mensen komen vaak niet zelf naar de hulpverlening toe. Zij lopen de kans om tussen wal en schip te vallen. Dit heeft te maken met de complexe zorgvraag op verschillende levensgebieden.
BinG vindt het belangrijk om een relatie met je aan te gaan en dit in stand te houden. Het uiteindelijke doel is om je eigen kwaliteiten te benutten en een stabiel leven te leiden in de maatschappij.
Optimaal Leven (Drenthe)
Mensen met langdurige psychische problemen ontvangen vaak hulp vanuit verschillende organisaties. Binnen Optimaal Leven wordt samen met de cliënt vanuit één team gekeken naar wat hij of zij nodig heeft om een betere kwaliteit van leven te ervaren. Het belang van de cliënt staat daarbij voorop. Hij/zij mag zelf aangeven welke ondersteuning nodig is. Dat kan bijvoorbeeld over psychische gezondheid gaan, maar ook over lichamelijke gezondheid, werk en inkomen en sociale relaties. Door vanuit een team te werken kan de hulp beter op elkaar worden afgestemd.
Optimaal Leven is een samenwerking tussen zorginstellingen, huisartsen, verzekeraars en gemeenten. Met als doel de kwaliteit van leven van mensen met langdurige psychische kwetsbaarheid te vergroten. De zorgteams in Drenthe bestaan uit professionals van VNN, GGZ Drenthe, en Cosis. We werken samen met huisartsen Drenthe, zorgverzekeraars, gemeenten Assen, De WoldenHoogeveen, Emmen en Midden-Drenthe, kerken, wijkagenten, welzijnsorganisaties, Leger des Heils en woningbouwverenigingen.
Openbare geestelijke gezondheidszorg (Groningen)
De GGD is verantwoordelijk voor het bevorderen van de gezondheid, welzijn en veiligheid van alle burgers. Groepen kwetsbare inwoners, zoals daklozen, personen met verward gedrag of mensen die de zorg mijden vereisen extra aandacht omdat zij niet de zorg en/of hulp krijgen die ze nodig hebben. Dit is het werkveld van de Openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGz).
Professionals op de afdeling OGGz van GGD Groningen zetten zich in voor deze kwetsbare groepen door het actief organiseren van een vangnet voor deze inwoners. De GGD is een schakel tussen de zorg- en veiligheidsketen. Tussen die gebieden in kan de GGD vaak een passende oplossing vinden.