VNN adviseert om geen of in ieder geval niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken. Hiermee volgen we het advies op van de Gezondheidsraad die adviseert beter helemaal niet te drinken.
Belangrijk om rekening mee te houden
Een aantal adviezen delen we graag met je:
- Voorkom dat alcohol drinken een gewoonte wordt door niet elke dag te drinken.
- Alcoholgebruik als reactie op stress of persoonlijke problemen is riskant. Het risico dat je dan steeds meer gaat drinken is groter. Ook kan het een gewoonte worden om bij spanningen te gaan drinken.
- Let op met alcohol bij medicijngebruik. Alcohol kan de werking van een medicijn verminderen of de bijwerkingen juist versterken. Bij sommige medicijnen is het verstandig om helemaal geen alcohol te drinken. Raadpleeg de bijsluiter of vraag dit na bij de huisarts of apotheek. Kijk ook op de pagina Alcohol en medicijnen.
- Drink geen alcohol wanneer je nog moet werken, studeren of sporten.
- Drink als vrouw geen alcohol als je zwanger bent, zwanger wilt worden of wanneer je borstvoeding geeft.
Als er een kinderwens is, kan je als man het beste stoppen met drinken tot je partner zwanger is. - Drink niet als je gaat deelnemen aan het verkeer. Dat geldt ook voor fietsers en scooterrijders.
Hoeveel alcohol is te veel bij bij 55-plussers?
Op oudere leeftijd verdraagt het lichaam alcohol minder goed. Vanaf 55 jaar ben je kwetsbaarder voor de effecten van alcohol als gevolg van veranderingen in je lichaamssamenstelling. Een ouder lichaam heeft minder lichaamsvocht en meer vet, de lever en nieren werken minder goed en de lichaamsweerstand neemt af.
Een aantal tips als iemand anders te veel drinkt
Te veel drinken veroorzaakt allerlei problemen. Iemand op zijn drankmisbruik aanspreken is lastig. Zeker als de persoon zelf volhoudt dat er niets aan de hand is. De reacties zijn vaak:
- Mijn vrienden (of collega’s) drinken veel meer
- Als ik wil, kan ik er zo mee stoppen
- Ik bepaal zelf wel wat veel drinken is
Oplossen van de gevolgen
De reactie van de omgeving bestaat vaak uit het oplossen van alle dingen die misgaan, die in feite het gevolg zijn van het alcoholmisbruik. Op korte termijn lijkt het een oplossing, maar tegelijkertijd kan de drinker zo ook rustig doorgaan met drinken. Anderen lossen de problemen wel op. Dat is lekker makkelijk voor de drinker maar je helpt hem of haar er niet mee.
Graag geven wij jou een aantal tips hoe je het beste kunt omgaan met een drinker:
- Laat maar eens iets misgaan. Op die manier ondervindt de drinker zelf de nadelen.
- Houd de grote lijnen van de drinker in de gaten. Als er iets heel erg misgaat, kun je voor het meest noodzakelijke een helpende hand bieden.
- Maak duidelijk dat je er altijd bent als hij of zij over problemen wil praten.
- Geef duidelijk aan dat je samen met hem/haar naar een oplossing wilt zoeken, maar dat je er niet bent om de problemen die door het drinken ontstaan, op te lossen.
- Ruim geen lege flessen op, koop geen alcohol, zeg geen afspraken af.
- Ga een uit de hand gelopen ruzie niet sussen.
Meer info?
Heb je nog vragen over hoe jij het beste met jouw drankgebruik kunt omgaan? Wij informeren je graag. Neem gerust contact op.