Hasj en wiet (cannabis)

Hasj en wiet

Cannabis is de verzamelnaam van hasj en wiet. Hasj en wiet zijn allebei afkomstig van de wietplant. Wiet komt van de groenbruine toppen van de plant en voor hasj wordt de hars van de bloemtoppen gebruikt. De hars bevat THC, een van de belangrijkste werkzame stoffen in hasj en wiet. De vrouwelijke variant van de cannabisplant bevat veel meer THC dan de mannelijke Wiet wordt onder veel namen verkocht, zoals Skunk, Haze, Kush en White Widow.

Hoe ziet het eruit?

Wiet is bruin/groen gedroogd plantmateriaal en hasj is een bruine, kleverige plak of reep.
In Nederland is de verkoop van hasj en wiet via coffeeshops toegestaan (gedoogd), net als het bezitten van kleine gebruikshoeveelheden. Hieronder zie je een afbeelding van een wietplant.

 

afbeelding wiet

Hoe werkt het?

De belangrijkste werkzame stof van hasj en wiet is THC (tetrahydrocannabinol). THC imiteert een stof in de hersenen die invloed heeft op:

  • De slaap 
  • Emotionele beleving 
  • Eetlust
  • Het verwerken van informatie.

Cannabis blijft enkele dagen tot 3 weken na het laatste gebruik aan te tonen in de urine. Bij de meeste mensen is het korter dan 2 weken terug te zien in de urine. De aantoonbaarheid in urine of bloed hangt af van wat je precies, in welke hoeveelheid, hoe lang en hoe vaak hebt gebruikt.

Wat voor gevoel geven hasj en wiet?

Hasj en wiet werken allebei op de waarneming. Het geeft een ontspannende werking en versterkt gevoelens (zowel het negatieve als positieve gevoel). Ook stel je je meer open en werken je zintuigen subtieler en intensiever.

Veelgestelde vragen over hasj en wiet

Wat zijn de risico’s van hasj en wiet?

Door het gebruik van hasj en wiet vermindert je concentratie- en reactievermogen. Daarnaast kan het negatieve psychische gevolgen hebben voor mensen die daar gevoelig voor zijn. Ook kan cannabis:

  • schade aan de luchtwegen brengen (o.a. door het hoge teergehalte)
  • bij spacecake een overdosering veroorzaken (werkt na minimaal een uur)
  • hallucinaties, angst en paniek veroorzaken (bij een hoge dosering)

Tenslotte kun je natuurlijk verslaafd raken aan cannabis

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over hasj en wiet op drugsinfo.nl. Neem gerust contact op met VNN als je vragen hebt over hasj en wiet. We informeren je graag.

Risico´s van spacecake

Naast hasj of wiet roken, kun je de stoffen ook verwerken in voedsel. De meestvoorkomende vorm is spacecake. Omdat spacecake dezelfde werkzame stoffen bevat als een joint of pijp is het effect vergelijkbaar. Toch zijn er belangrijke verschillen ten opzichte van het roken van hasj of wiet.

Als je rookt hebt je meer controle over hoeveel je neemt en voel je beter aan wanneer je te veel lijkt te nemen. Bij spacecake duurt het langer voordat je iets voelt, dus kan het zijn dat je te snel meer neemt omdat je nog niets voelt. Hierdoor kun je te veel binnenkrijgen, en dat kan vervelend zijn. Als je te veel binnen hebt, kun je niet meer terug. Wel kan je suikers eten of drinken, dat versnelt de afbraak van de werkende stoffen in spacecake. 

Hoe wordt spacecake gemaakt?
De hasj of wiet wordt meestal opgelost in de boter die voor de cake nodig is. De rest van het bakproces is hetzelfde als bij gewone cake. De smaak kan uiteindelijk wel verschillende met normale cake, zeker als je weinig suiker gebruikt. De spacecake kan wisselend in sterkte zijn. Het is dan ook moeilijk om te bepalen hoeveel cannabis er in een plak cake zit. De werking van spacecake begint vaak na 3 kwartier tot 1,5 uur. 

De heftige effecten van te veel spacecake
De effecten van eten van spacecake kunnen veel heftiger en intenser zijn dan bij het roken ervan. Als je ervaring hebt met hasj of wiet en deze effecten gewenst zijn, dan is er niet zoveel aan de hand. Maar als de hevigheid van de effecten door spacecake je plotseling overvallen, dan kan deze ervaring heel vervelend of angstig zijn.

De effecten duren veel langer
Besef dat de effecten van spacecake veel langer duren dan bij blowen. Ze kunnen wel 5 tot 12 uur aanhouden. Dat kan onplezierig zijn als je er niet op rekent en nog andere dingen te doen hebt.