Opname in een kliniek van VNN

Heb je al gesprekken of therapie gehad, maar is dit niet voldoende om je problemen de baas te worden? Of heb je al vaker hulp gehad maar is het niet gelukt om van je verslaving af te komen? Dan is het mogelijk om opgenomen te worden in een van de verslavingsklinieken van VNN. 

Portret van Laura, jongerenkliniek Vossenloo

Filmpje van Laura, jongerenkliniek Vossenloo - 3.21 minuten

In VNN-kliniek Vossenloo verblijven jongeren die te kampen hebben met een verslaving (en soms ook andere psychische problemen). In de film vertelt Laura waarom ze werd opgenomen en hoe het dagelijks leven er in de verslavingskliniek uit ziet.

Eerst afkicken

In de kliniek word je behandeld voor je verslaving, maar voordat je wordt opgenomen, moet je eerst afgekickt zijn van je verslavingsmiddelen. Je kunt afkicken in de kliniek Vossenloo of in de kliniek Bolsterburen.

Vrijwillige behandeling
Als je opgenomen wordt in een verslavingskliniek dan kies je daar zelf voor. Een opname is altijd vrijwillig.

Veelgestelde vragen over opname in een kliniek

Hoe gaat het in zijn werk als je opgenomen wordt in een verslavingskliniek? Wat gebeurt er als je na de opname nog niet hersteld ben en hoe zit het met de kosten? Deze veelgestelde vragen behandelen we hier:

Wat kan ik verwachten in de kliniek?

Altijd in de buurt

Zoek je een adres voor informatie, hulpverlening of een kliniek? Kijk dan voor adressen van VNN op de overzichtslijst. VNN heeft locaties in Friesland, Groningen en Drenthe.

Hoe werkt de aanmelding bij VNN

  1. Contact opnemen
  2. One-off consultation
  3. Sign up for help
  4. VNN calls you to agree on a date for the intake interview
  5. Intake interview at a VNN location
  6. Start treatment

Kosten en verzekering

VNN is een specialistische instelling voor de geestelijke gezondheidszorg. De kosten voor behandeling bij VNN zijn wettelijk vastgelegd. De tarieven van VNN zijn gebaseerd op wettelijk vastgestelde tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit. Meer over de kosten voor behandelingen en hoe dit zit met de verzekering kun je op deze pagina lezen

Vertrouwenspersoon

Als cliënt kun je tijdens je behandeling op elk moment contact opnemen met de patiëntenvertrouwenspersoon (PVP). De PVP kan je advies geven en samen met jou en de betreffende medewerker praten. De PVP werkt niet bij VNN, is onafhankelijk en gaat uit van jouw wensen. De PVP kan je vertellen wat je met jouw klacht kunt doen.

Lees meer over de patiënt- en familievertrouwenspersoon

Rechten van cliënten

Een belangrijk recht van cliënten - en van groot belang - is het recht op informatie. Iedere cliënt heeft recht op deskundige informatie over de verslaving waarvoor hij hulp vraagt en over de behandeling of begeleiding. Die informatie heb je nodig om te kunnen beslissen over je zorgplan. Want daarover moet je toestemming geven. Zonder je toestemming mag het zorgplan niet uitgevoerd worden.

Om deskundige hulp te kunnen geven, vragen wij van je als cliënt je behandelaar duidelijk en volledig te informeren. Zo vragen wij van je de adviezen van de behandelaar op te volgen en afspraken na te komen.

Lees verder bij Rechten cliënten van VNN