Kliniek Bolsterburen

Kliniek Bolsterburen is een veilige plaats waar cliënten keuzes maken die bepalend zijn voor hun leven. De verslavingskliniek staat in Heerenveen.

Verslavingskliniek Bolsterburen

In onze verslavingskliniek is de behandeling gericht op het stoppen van verslaving en het aanpakken van alle bijkomende problemen. Dat kunnen problemen op lichamelijk, psychisch en/of sociaal gebied zijn. Bolsterburen heeft in totaal 29 bedden. De kliniek bestaat uit vier afdelingen:

- een opnameafdeling, waar je afkickt
- een observatie- en diagnostiekafdeling
- klinische terugvalpreventiebehandeling
- een deeltijdbehandeling

In de kliniek Bolsterburen zijn korte en langere opnamen mogelijk. Dit hangt af van wat voor verslaving je hebt en hoe erg je verslaafd bent. De duur hangt ook af van wat je nodig hebt om een leven zonder verslaving op te bouwen.

Bolsterburen, kliniek Heerenveen

Filmpje, kliniek Bolsterburen, 3.04 minuten

In de video volgen we Ria tijdens haar opname in VNN-kliniek Bolsterburen. Ze laat zien hoe de kliniek er van binnen uitziet, wat de behandeling inhoudt en wie de behandelaren zijn.

Afdelingen bij Bolsterburen

Afdeling Opname Detox

• Afkicken
• Stabiel worden
• Lichamelijk en geestelijk aansterken

De afdeling Opname Detox helpt je om alle middelen uit je lichaam te krijgen. Je bent hier om op jezelf te kunnen concentreren. Lichamelijk en geestelijk helpen we je aansterken.

In totaal zijn er 14 kamers op deze afdeling. Je krijgt je eigen eenpersoonskamer. Onze verslavingsarts stelt je medicatie af op de behandeling. In de kliniek volg je een dagprogramma. Lukt het je (nog) niet om het dagprogramma te volgen, bijvoorbeeld omdat je veel last hebt van de ontwenning? In overleg met de sociotherapeut kijk je waaraan je wel mee kunt doen. In het weekend mag je afwijken van het dagprogramma. Je kunt plannen maken met medecliënten om bijvoorbeeld spelletjes te doen, een wandeling te maken, of een film te kijken. 
 

Afdeling Observatie en diagnostiek

• Lichamelijk en geestelijk sterker worden
• Problemen begrijpen
• Plan maken om afgekickt te blijven

Op de afdeling Observatie en diagnostiek word je opgenomen als je bent afgekickt. Dit heb je gedaan bij de afdeling Opname detox of bij een andere instelling.

Een belangrijk doel van de opname is dat je je problemen goed gaat begrijpen. En dat je het zelf belangrijk gaat vinden om het niet-gebruiken vol te houden. We kijken naar je verslaving en hoe die is begonnen. Naar lichamelijke, geestelijke problemen en issues met bijvoorbeeld familie, gezin, huis, werk of sociale contacten. Soms is een gesprek met de systeemtherapeut, psychiater of is een psychologisch onderzoek wenselijk.

Tijdens je verblijf doe je mee aan het dagprogramma van de afdeling. In het weekend is er meer ruimte voor vrije tijd en hobby's en kun je samen met medecliënten iets anders doen.
 

Klinische terugvalpreventiebehandeling

Bij deze behandeling verblijf je voor een periode van ongeveer negen weken in de kliniek, de weekenden ga je naar huis. Zo kun je in je eigen omgeving oefenen met wat je tijdens de behandeling leert. De therapie vindt plaats in groepsverband. Op die manier vind de groep herkenning en erkenning bij elkaar. In de behandeling wordt gewerkt aan: terugvalpreventie, emotieregulatie, sociale relaties en leefstijl. Er kan tijdens de behandeling ook aandacht zijn voor individuele problematiek (bijvoorbeeld PTSS en angstklachten). De thema’s worden op verschillende manieren uitgewerkt in sociotherapie, muziektherapie, psychomotore therapie en systeemtherapie. Zo verwerf je vaardigheden die helpen bij het middelenvrij opbouwen van je leven.

Driedaagse deeltijdbehandeling

Tijdens de deeltijdbehandeling bieden we drie dagen per week behandeling aan, gedurende zestien weken. De overige dagen ben je thuis of aan het werk. Zo kun je in je eigen omgeving oefenen met wat je tijdens de behandeling leert. Gedurende de behandeling werk je met steun van je groepsgenoten aan je behandeldoelen. Er wordt gewerkt aan terugvalpreventie, emotieregulatie, sociale relaties en leefstijl. De thema’s worden op verschillende manieren uitgewerkt in sociotherapie, muziektherapie, psychomotore therapie en systeemtherapie. Zo verwerf je vaardigheden die helpen bij het middelenvrij opbouwen van je leven.

Rookvrije behandeling

De behandeling in Bolsterburen is rookvrij. Uit onderzoek blijkt dat de behandeling van verslaving effectiever is als tabaksverslaving tegelijkertijd wordt behandeld. Een rookvrije behandeling houdt in dat je tijdens de opname wordt gestimuleerd om helemaal te stoppen met roken. Je wordt hier goed bij begeleid. Zowel tijdens de individuele gesprekken als tijdens de groepsbehandeling is er aandacht voor de voordelen van stoppen met roken. We bieden ook behandeling met medicijnen aan, zoals nicotinepleisters, soms in combinatie met nicotinetabletten. Er is altijd overleg met de medisch personeel voor afstemming van een afbouwschema.

Voorlichtingsbijeenkomst

Voordat je opgenomen wordt in één van onze verslavingsklinieken kun je eerst een voorlichtingsbijeenkomst bijwonen. Daar vertellen we je graag meer en kun je al je vragen stellen. Neem gerust contact op als je nog vragen hebt over een opname in een van onze klinieken.

Kliniek Bolsterburen
Kastanjelaan 1, Pand D
8441 NC Heerenveen

Telefoon 088 234 35 00

Je kunt je vraag ook stellen op het contactformulier 'Stel een vraag'.

Willem stopte met roken

“Toen ik mijn alcohol- en drugsgebruik onder controle had, wilde ik ook van mijn tabaksverslaving af. Ik wist dat dat alleen kans van slagen had als ik een commitment zou aangaan én een poos in een niet-rokers omgeving zou zijn.” In de rookvrije VNN-kliniek Bolsterburen in Heerenveen is het Willem (57) gelukt om van het roken af te komen.“Ik was vroeger al een feestbeest. Ik dronk altijd veel, geb...