Maak kennis met onze nieuwe Directeur zorg: Marjon van Dijk

Anoniem chatten
29 augustus 2024

Vanaf 1 september start Marjon van Dijk als Directeur zorg, naast huidig directeur Zorg Surja Nannan Panday. De twee directeuren Zorg verdelen de taken onderling. 
Marjon werkt nu als klinisch psycholoog op de poli in Groningen en dat blijft ze ook doen. Welk perspectief neemt ze mee naar haar nieuwe rol? En welke toekomst ziet zij voor VNN? 

De mens centraal 
Marjon: ’’Ik leerde VNN ooit kennen tijdens een lesdag binnen de opleiding tot GZ-psycholoog. Het maakte indruk op me hoe bij VNN de mens centraal staat, en niet de verslaving. Mensen worden niet in hokjes gezet, maar er werd breder gekeken. Toen dacht ik: daar wil ik werken. En nu werk ik al ruim 16 jaar bij VNN’.

Brede kijk 
‘’Na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest als GZ-psycholoog binnen VNN,  ben ik de opleiding tot psychotherapeut en daarna tot klinisch psycholoog gaan volgen. De opleiding KP heeft in feite 4 pijlers: Psychotherapie, diagnostiek, onderzoek en management. Doordat het bio-psycho-sociale model daarbij goed wordt uitgedragen is een bepaalde brede kijk ingebouwd. Dat past goed bij de manier waarop VNN de zorg benadert.    

Specialismen  
‘’Ik werk altijd binnen een team met verschillende disciplines en specialismen. Bijvoorbeeld GGZ-agogen, verpleegkundig specialisten, of psychotherapeuten. Daarbij houd ik overzicht en moet ik de kwaliteiten van mijn collega's goed kennen. Bijvoorbeeld een psychotherapeut in opleiding, die heeft het stellen van een indicatie haarscherp voor de bril. Die is daar immers net in opgeleid. Bij een multidisciplinair overleg merk je hoe waardevol die verschillende input is, niemand heeft de wijsheid in pacht.’’  

Ruimte 
‘’Ik heb op verschillende plekken binnen VNN gewerkt. Het langste op de polikliniek Groningen, daar werk ik nog steeds. Ik heb binnen VNN altijd veel ruimte ervaren om bijvoorbeeld zorginnovaties door te voeren en bij te dragen aan een goed zorgbeleid. Het is vaak zo dat klinisch psychologen dat graag doen. Dat is ook geen wonder, het is immers onderdeel van de opleiding om daarover na te denken.    

Nieuwe rol als Directeur zorg 
''Ik had ook al wel eens gesprekken met het directieteam over verschillende kanten van zorgbeleid. Dat waren belangrijke en pittige gesprekken, maar ik vond het heel gaaf hoe de discussie op een goede manier gevoerd kon worden. Er werd echt geluisterd naar elkaar. Toen ik deze vacature zag, dacht ik: hier wil ik meer in gaan doen.’’   

Twee Directeuren zorg 
''Ik kijk er heel erg naar uit om samen met Surja deze rol in te gaan vullen. Hij is heel goed in zijn werk en het is fijn dat ik het wiel niet opnieuw hoef uit te vinden. Surja kan bijvoorbeeld uitstekend verschillende perspectieven naast elkaar bekijken en ook zeer overwogen een stelling innemen. Inhoudelijk is hij ook ontzettend sterk. We zijn hier en daar ook wel heel erg verschillend, en dat vult elkaar mooi aan. We hebben nu al gemerkt dat we goed taken kunnen verdelen, gebaseerd op onze krachten.''   

Blik vooruit 
''Ik geloof dat we niet alleen maar dingen moeten veranderen. We moeten ook zorgen dat we behouden waar we heel goed in zijn: zorgen voor de juiste zorg op de juiste plek.   
Onze kracht zit in het inzetten van ons hele arsenaal aan disciplines. Als we elkaar als collega’s goed kunnen vinden en elkaar echt zien en horen, wordt de client daar uiteindelijk beter van. Dan geven we de beste invulling aan hun hulpvraag, ook als die complex is. Daar wil ik als Directeur zorg voor gaan.''