Zo ga je als zorgprofessional in gesprek over alcoholgebruik

Anoniem chatten
17 december 2024

Als zorgprofessional spreek je patiënten/cliënten die vallen in een kwetsbare doelgroep. Mensen die zich misschien niet eens bewust zijn van het effect van hun alcoholgebruik op hun leven. Als zorgverlener kun je het verschil maken door met ze in gesprek te gaan over hun alcoholgebruik.   

Het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholgebruik (SVA) heeft een handleiding ‘In gesprek over alcholgebruik’ ontwikkeld. VNN onderschrijft deze handleiding voor professionals in de eerste lijn en het sociaal domein.  

In deze handleiding staat een adviesgesprek op maat. Dit kun je als professional inbedden in je eigen beroepspraktijk. Dit gesprek hoeft maar een paar minuten te duren. Een kleine tijdsinvestering, die veel voor de patiënt of cliënt kan betekenen. Om een kort adviesgesprek te kunnen voeren is wel een goede voorbereiding nodig. In de deze handleiding is alle informatie over de voorbereiding én de uitvoering van dit adviesgesprek te vinden. 

Meer  bronnen ter ondersteuning van het gesprek

Een maand alcohol op pauze met de campagne Ikpas 
Het nieuwe jaar motiveert mensen vaak om extra bezig te zijn met hun gezondheid. Een maand een alcoholpauze in januari haakt hier mooi op in. Door bewust een maand geen alcohol te drinken krijgen mensen de kans te onderzoeken welke voordelen dit brengt: je slaapt beter, voelt je energieker, valt af. Ook mentaal en financieel geeft het vaak een positieve boost. Door een pauze, oude gewoontes te doorbreken, nieuwe patronen te maken, werken mensen aan een gezonde leefstijl. 

  • Meer informatie over IkPas 
     

Alles over drinken
Op de website allesoverdrinken.nl staat meer informatie over een gezonder leven met minder alcohol.
 

Moti55
Moti55.nl heeft als doel mensen boven 55 jaar stil te laten staan bij hun alcoholgebruik, een gezonde leefstijl en kwaliteit van leven te verbeteren door fitter te worden en beter te slapen.