Gemeente Westerkwartier zet programma Helder op School in op haar voortgezet onderwijs scholen

5 december 2024

Gemeente Westerkwartier zet programma Helder op School in op haar voortgezet onderwijs scholen

De vijf scholen in het voortgezet onderwijs in de gemeente Westerkwartier beginnen in samenwerking met Verslavingszorg Noord Nederland met het programma Helder op School. Gemeente Westerkwartier is de eerste gemeente in Nederland, die het volledige aanbod van het programma in alle leergangen bij alle middelbare scholen inzet. Begin 2025 start het programma Helder op School op de vijf scholen.

Wethouder Harry Stomphorst: "We willen onze jongeren in een vroeg stadium bewust maken van de gevolgen en risico’s van het gebruik van alcohol, tabak en drugs."

Helder op School

Helder op School is ontwikkeld door Trimbos. In Noord-Nederland werkt Verslavingszorg Noord Nederland er actief aan om het programma op zoveel mogelijk scholen in te zetten. Met de inzet van het Helder op School besteden docenten via een integrale aanpak meer aandacht aan de preventie van roken, het gebruik van alcohol en drugs en (te veel) gamen bij hun leerlingen. Onder deskundige begeleiding werken zij stap voor stap aan het creëren van een gezond klimaat op school.

Bewust maken van de ongezonde gevolgen 

Harry Stomphorst, wethouder Gezondheid bij gemeente Westerkwartier: “We willen onze jongeren in een vroeg stadium bewust maken van de gevolgen en risico’s van het gebruik van alcohol, tabak en drugs. Liever nog zien we dat ze deze middelen helemaal niet gaan gebruiken. Nu niet en later ook niet. Daarnaast willen we bevorderen dat onze jongeren op een gezonde en verantwoorde manier omgaan met games en sociale media. We zijn dan ook blij dat alle leerlingen van de vijf middelbare scholen in de gemeente meedoen aan het programma Helder op School.”

Jannieke Meijer, coördinator: “Het puberbrein is er op ingericht om te experimenteren. Door actief aandacht te geven aan onderwerpen als roken, vapen en ander gebruik, willen we onze leerlingen bewuster maken van de risico’s."

Structurele inzet geeft resultaat

De scholen die meedoen zijn Lauwerscollege Grijpskerk, RSG De Borgen locatie Grootegast en Leek en Terra College Oldekerk. “Het puberbrein is er op ingericht om te experimenteren. Door actief aandacht te geven aan onderwerpen als roken, vapen en ander gebruik, willen we onze leerlingen bewuster maken van de risico’s. We hopen dat ze elkaar ook leren aanspreken op deze onderwerpen,” legt Jannieke Meijer, coördinator RSG de Borgen, uit. 

Uniek is dat zij alle programmaonderdelen van de brugklas tot het eindexamenjaar inzetten. “In het eerste jaar staan ze vaak nog open voor voorlichting, maar in het tweede jaar zijn ze dat alweer vergeten. Door het ieder leerjaar opnieuw te bespreken, blijft het beter hangen.”

Annette van Leeuwen, preventiefunctionaris: We weten dat de structurele inzet van zo’n programma het meest effectief is."

Scholen en gemeente pakken een voorbeeldrol

Ook bij Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) zijn ze blij dat de scholen het programma breed en langdurig inzetten. “We weten dat de structurele inzet van zo’n programma het meest effectief is,” vertelt Annette van Leeuwen, preventiefunctionaris VNN. “Vaak worden er wel losse onderdelen afgenomen, maar juist door alles te integreren in het aanbod van de school, blijven onderwerpen en lessen hangen bij de leerlingen. Het is heel waardevol dat de gemeente Westerkwartier en de scholen dit op deze manier doen. Hiermee pakken ze echt een voorbeeldrol.”