Een middag vrijwilligen bij het Zingevingsfestival

Anoniem chatten
5 september 2024

VNN Divisiedirecteuren Maarten Pruis en Freddy van der Veen maakten dit jaar kennis met het Zingevingsfestival. Deze jaarlijkse dag vol leuke activiteiten wordt georganiseerd voor en dóór cliënten van VNN, GGZ Drenthe en Cosis. Mensen met een verslaving, verstandelijke beperking of psychische kwetsbare achtergrond. Gekleed in herkenbare kostuums liepen Maarten en Freddy s’ middags over het festivalterrein om een oogje in het zeil te houden en bezoekers te verwelkomen. 
 

Het Zingevingsfestival 
Al 18 jaar is het Zingevingsfestival een begrip voor de cliënten van betrokken organisaties. De nadruk ligt op de onderlinge ontmoeting en zingeving in de breedste zin van het woord.  Bovenal mogen de bezoekers zichzelf zijn. Elk jaar wordt het festival mogelijk gemaakt door een bevlogen organisatie en vrijwilligers uit de betrokken zorginstellingen. Verder dragen mensen uit allerlei verschillende hoeken bij, door workshops en activiteiten te verzorgen. 

 

Van Divisiedirecteur naar kleurrijke vraagbaak 
Bij aanvang van hun vrijwilligersdienst namen Maarten en Freddy de kostuums over van twee collega's die s’ ochtends de taak op zich hadden genomen.  De heren verruilden hun colbertjes voor knalgroen en velblauwe jassen in Napoleonstijl. Uitgerust met hun nieuwe uniforms gingen ze op pad. 

Maarten: ‘’Wij vormde het ‘calamiteitenteam’, maar we waren in onze knalgroen en blauwe jassen vooral heel erg herkenbaar als aanspreekpunt. Soms dachten mensen door onze outfits dat we ook gingen optreden of jongleren, kon ik dat maar! Gelukkig werd een praatje of de weg wijzen ook erg gewaardeerd.’’ 

 

Een dagje de zorgen opzij 
De vrijwilligers werkten hard om te zorgen dat iedereen kon genieten van een hapje, drankje en de vele activiteiten. Veel van hen zijn behandelaar of begeleider en hadden het dus goed door wanneer een bezoeker wat extra aandacht nodig had. Dan schakelden ze Maarten en Freddy in. 

Freddy: Er was een jongen die erg met zichzelf in de knoop zat. We kregen de tip om eens bij hem te gaan kijken. Op zo’n moment zie je maar weer wat contact maken kan doen voor een mens. We luisterden naar zijn verhaal en de zorgen waar hij mee zat. Daarna lukte het hem, na wat aanmoediging, om toch zijn zorgen voor die ene dag even opzij te zetten.’’ 

 

Contact met cliënten en collega’s 
Dit jaar was het thema ‘vriendschap’. Veel cliënten komen al jaren trouw naar het Zingevingsfestival, maar ook nieuwe vrienden zijn altijd welkom. Hetzelfde geldt voor de vrijwilligers die vanuit de betrokken zorginstellingen hun bijdrage leveren. 
 
Freddy: ‘’Het is fantastisch hoe je op zo’n dag in contact komt met de meest uiteenlopende mensen. Het ene moment word je staande gehouden om dienst te doen als publiek voor een vrolijke moppentapper. Het andere moment heb je een spontaan en prachtig gesprek over wat mensen hier brengt en wat het zingevingsfestival voor hen betekent. En dan draai ik me om en tref ik een collega of een ketenpartner. Hoe mooi is het om dan met elkaar te kunnen spreken over het werk, te midden van de mensen voor wie we dat doen en op een dag die speciaal in het teken staat van wat ons allemaal bindt: zingeving en vriendschap.  

 

Eindresultaat 
Voor veel bezoekers is het Zingevingsfestival een van de weinige of zelfs het enige uitje in het jaar. Er wordt enorm uitgekeken naar de vertrouwde gezichten, de kleurrijke kostuums en de verschillende activiteiten. Knutselen, dansen, tekenen, maar ook scuba duiken in een zwembad. Bovenal draait het om de sfeer. 
 
Maarten: ‘’Het viel me op hoe ontzettend ontspannen de sfeer was. Iedereen was lekker op hun eigen manier aan het genieten. De een is nieuwe dingen aan het ontdekken, en de ander bekijkt het allemaal rustig vanuit een stoeltje in de zon. Ik vind het tof om van dichtbij te zien hoeveel inzet er wordt geleverd door de organisatie en de vrijwilligers. Het eindresultaat van die inzet is onmiskenbaar. Hier doen we het voor, ook in ons dagelijkse werk wensen we voor onze cliënten dat zij zich goed, verbonden en vrij van problemen mogen voelen.’’ 
 

Kijk voor meer informatie op zingevingsfestival.nl, of mail voor vragen naar: info@zingevingsfestival.nl