Burgemeester van Groningen op bezoek in de kliniek

Anoniem chatten
16 december 2021

In oktober hebben de jongeren op de behandelafdeling van de VNN kliniek Vossenloo bijzonder bezoek ontvangen van burgemeester van Groningen Koen Schuiling en stadsdichter Myron Hamming. Het bezoek draaide om contact maken en ervaringen delen.

De jongeren hebben als onderdeel van hun behandeling eerder dit jaar een aantal workshops gevolgd van Myron. Onder zijn begeleiding hebben ze geoefend om hun emoties te uiten via poëzie. Die workshops hadden zo’n positieve impact dat er meer bezoeken volgden. Bij een eerder bezoek is burgemeester Schuiling met Myron meegegaan om kennis te maken met de jongeren en om te horen wat er in hen omgaat. Dat beviel zo goed dat hij ook dit keer aansloot. Niet als burgemeester in functie, maar gewoon als zichzelf. Als Koen.

Koen: ‘’Ik heb aan het eerste bezoek nog vaak teruggedacht, en ik zal ook aan dit bezoek vaak terugdenken, omdat we allemaal wel tegen bepaalde vraagstukken of problemen aanlopen waar we mee moeten dealen. De één zoekt het in de ene oplossing en de ander zoekt het in een andere oplossing. Dat besef heb ik heel erg meegenomen na mijn vorige bezoek. Alleen de oplossing die veel jongeren hier hebben gevonden is destructief voor henzelf.”

Samen herstellen

De jongeren op de behandelgroep volgen een gestructureerd programma. Daarbij kan elk moment op de dag aangegrepen worden als leermoment. Een ogenschijnlijk klein moment wordt gekoppeld aan een behandelmethode die het doel heeft het herstel te bevorderen. Deze groepsbehandeling is verweven met de dagelijkse routine op de groep. Daarnaast krijgen ze verschillende soorten therapie. Dat varieert van traumabehandeling tot beeldende therapie, afhankelijk van wat iedere jongere nodig heeft. Ook als groep doen ze verschillende activiteiten, zo ook de poëzieworkshops van Myron. Verslaving staat niet centraal in zijn workshops. Die zijn gericht zich op de jongeren zelf, als mens.

Myron: ‘’Ik heb eigenlijk nog maar één keer met een jongere hier besproken welke verslaving ze hebben. Toen ik het vroeg, dacht ik ook meteen: dit is helemaal niet nodig. Ik vraag het ook niet meer, ik wil juist vragen wat hun dromen zijn. Dit soort momenten, zoals een bezoekje waarbij de burgemeester aansluit, hebben impact. Dat de jongeren s ’avonds in bed liggen en denken: ‘wat tof dat de burgemeester er was, wat tof dat Myron er weer was en wat tof dat er weer even contact was’. Dat staat los van wat we tijdens het bezoek hebben besproken. Het samenkomen zelf is juist belangrijk. De jongeren voelen zich daardoor gezien en gehoord, ook door de burgemeester.’’

Herkenning

Tijdens het bezoek werd er vrij gesproken in een kring. Er werden vragen en gesteld en ervaringen gedeeld. Over het dagelijkse leven op de groep, maar ook ervaringen in het leven daarbuiten. Koen deelde lastige ervaringen in zijn werk. Ondanks zijn bijzondere baan als burgemeester was er veel herkenning in de groep bij de uitdagingen die hij beschreef.

Koen: ‘’Iedereen staat altijd in verhouding met een omgeving, een ander persoon, of een situatie. Je zoekt een evenwicht om niet je energie helemaal kwijt te raken. Dat hebben de jongeren hier denk ik ook, in het extreme. En dan is het de vraag waarom lukt het de één wel om balans te vinden en de ander niet? En wat heb je nodig om het wel te kunnen?’’

Myron vulde hem aan: ‘’Juist de dingen waar we allemaal tegenaan lopen zijn de dingen waar iemand zich zo alleen in kan voelen. De angst om ervaringen te missen, of de druk om de volgende stap in het leven nemen zoals het volgens het boekje hoort. Je denkt: ik ben waarschijnlijk de enige op de wereld die het hier zo moeilijk mee heeft. Terwijl het letterlijk dingen zijn die iedereen ervaart. Juist door gesprekken als die van vandaag, zonder verwachting en zonder richting, komen deze kwesties naar voren. Ze spelen bij iedereen.’’

Bekijk hier een videofragment van Myrons bezoek aan het radioprogramma Humberto op NPO Radio 1 op 3 december 2021. Hij droeg een krachtige 'spoken word' voor, die was opgedragen aan jongeren in de verslavingszorg en jeugdzorg.