Aanpak terugdringen comazuipers

Anoniem chatten

Partijen slaan handen ineen om “comazuipers” terug te dringen

Gemeente Assen, Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), GGD Drenthe en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) slaan de handen ineen om alcoholmisbruik onder jeugd terug te dringen. De samenwerking is ontstaan nadat vorig jaar tijdens de TT meer minderjarigen zijn opgenomen bij de alcoholpoli van het WZA. 

“Het is schokkend dat er twaalf tieners zijn opgenomen tijdens de TT. Vaak merken jongeren zelf niet dat ze te veel alcohol hebben gedronken. Op een gegeven moment vallen ze ineens om. Vergeet bovendien niet dat het aantal kinderen dat op de alcoholpoli terechtkomt, slechts het topje van de ijsberg is. Hier moeten we met elkaar iets aan doen.’’ Aldus Harmke Vlieg, wethouder Gemeente Assen.

Lees meer over comazuipen en alcoholvergiftiging

Samenwerking
Het WZA, VNN, GGD en de gemeente Assen zetten zich met elkaar in voor het terugdringen van alcoholmisbruik onder jongeren. Ook willen zij beter zicht op de situatie krijgen, door extra nadruk op registratie en melding te leggen. Dit geldt niet alleen tijdens de TT. De samenwerking is opgezet om op structurele wijze te werken aan een cultuuromslag inzake drankgebruik.

Inge Dijkstra, gezondheidsbevorderaar GGD Drenthe licht toe: “We richten ons op jongeren, hun ouders of verzorgers en de omgeving. We proberen jongeren bewust te maken van de effecten van alcohol. Omdat experimenteren nu eenmaal hoort bij pubers, stimuleren we ouders om vooral het gesprek aan te gaan met hun kinderen. Daarnaast richten we ons op de omgeving; zorg er bijvoorbeeld voor dat barmedewerkers geen alcohol schenken aan jongeren. Hierin werken we goed samen met de organisatoren van het TT festival.”

Het heeft enorm veel impact wanneer een jongere met een alcoholvergiftiging opgenomen wordt. Op de jongere zelf, maar ook op de ouders en vrienden van de jongere, geeft kinderarts Gieneke Gonera van het WZA aan: “De jongere kan zelf het hele verhaal niet meer navertellen. Vaak zet iemand er ook nog filmpjes van op social media. Dat is natuurlijk heel ontluisterend. Veel ouders hebben het niet zien aankomen: hun kind doet zoiets niet. Hun vertrouwen krijgt een enorme deuk. Daarbij is het niet zonder risico, een jongere kan heel soms zelfs komen te overlijden aan een alcoholvergiftiging”.