Op de Beschermd Wonen-locatie (BW) in Emmen is verpleegkundige Carly Lippold hard bezig om gezonde leefstijl te integreren in het programma van de bewoners. Ze merkt dat de cliënten na een goede wandeling of een stukje hardlopen de dag een stuk beter doorkomen. En dat is natuurlijk het doel.
Carly begon ooit bij VNN als slaapdienstmedewerker, waarna ze op de BW is gaan werken als verpleegkundige. Ze was privé altijd al bezig met haar eigen leefstijl en ze vond dat haar op haar werkplek er meer aandacht voor mocht komen. Zo eet ze koolhydraatarm, leest etiketten op voedsel, gaat naar de sportschool, doet aan mountainbiken en obstakelruns en af en toe neemt ze deel aan een hardloopwedstrijd. Voor haar hbo-V-opleiding mocht ze een opdracht verzinnen voor de BW. Ze begon met een wandelgroep om de bewoners meer aan het bewegen te krijgen.
Haar eerste stap was om gesprekken te voeren met de groep. Welke activiteiten vinden ze leuk? Waar zouden ze aan mee willen doen? De activiteit moest niet té fysiek zijn en tegelijkertijd ook financieel haalbaar. Carly: “Onze bewoners hebben vaak geen riant inkomen, dus als we willen dat mensen de activiteit kunnen betalen, ook als ze uit de BW zijn, dan moet het wel iets duurzaams zijn. Een abonnement voor de sportschool is al snel te duur, bijvoorbeeld.”
Al snel koos Carly voor wandelingen, omdat dat voor iedereen haalbaar is en je er verder niets voor hoeft aan te schaffen. Ook is de drempel niet erg hoog, wat weer helpt om mensen te motiveren om mee te doen. “Naast een intrinsieke motivatie om te bewegen, zocht ik naar een extra zetje in de rug. Na overleg met de leidinggevenden hebben we gekozen voor een stempelkaart. Per wandeling krijgen de bewoners een stempel en na 6 stempels mogen ze voor een klein bedrag iets uitzoeken in de winkel. We proberen ze dan wel te overtuigen om iets gezonds te kiezen, anders gaan we natuurlijk aan het doel voorbij.”
Door de Emmer Dennen
De wandeling duurt ongeveer een half uur en leidt door de Emmer Dennen, het bos vlak naast de BW. Elke week nemen ze een andere route. Tijdens het lopen wordt er over koetjes en kalfjes gepraat en blijft men weg van een verkapte therapiesessie. "Het doel is bewegen, niet per se werken aan de psyche. Daarbij moet het vrijblijvend blijven." In kader van haar opleiding deelt Carly na elke wandeling een vragenlijst uit. De resultaten gebruikt ze om te meten of de activiteit ook werkelijk bijdraagt aan een gezondere leefstijl. Ze krijgt overweldigend positieve reacties van de bewoners. En van haar collega’s!
“Wat belangrijk is bij dit soort activiteiten, is dat je het plant op een vaste dag en op een vast moment. Structuur is prettig voor de cliënten, omdat ze dan weten wat ze wanneer kunnen verwachten en het is ook iets dat ze vaak hebben gemist voordat zij in behandeling kwamen voor hun verslaving. Om zoiets consistent aan te kunnen bieden, moet je rekening houden met wie de activiteit kan leiden. Heb je collega’s die voor je kunnen invallen of het kunnen overnemen? Of is alles afhankelijk van jou? Idealiter wil je natuurlijk dat jij niet de enige bent die de activiteit aanbiedt.”
Naast beweging is de BW ook bezig met gezond eten. Bewoners leveren een menu aan bij de leiding en die bestellen de boodschappen bij de supermarkt. “We stimuleren ze om verse producten te bestellen. Sommige bewoners ontwikkelen zich in ware chefs, met lekkere ovenschalen, bijvoorbeeld.”
Carly hoopt dat meer locaties zich bewuster gaan bezighouden met gezonde leefstijl. “Alles staat zo met elkaar in verbinding: of je genoeg sport, voedzame stoffen binnenkrijgt, goed slaapt, overdag genoeg tot rust komt, etc. Om verslaving voorgoed van je af te schudden, is het goed om te weten hoe je je lijf in de optimale staat brengt.”