Anouk Smilde: 'Voordat ik met VNN in aanraking kwam, was verslavingszorg een soort niemandsland voor me. Ik was al enige tijd werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg in verschillende organisaties en vanuit verschillende functies. Daarin ben ik weinig verslaving tegengekomen.
Op een specialistische polikliniek bij een ggz-instelling waar ik als PIOG begon, herinner ik me een cliënt met ADHD en speedgebruik. We bespraken in de behandeling het ‘wat eerst’. Een collega van mij vertelde tot mijn verbazing dat VNN beide kon behandelen. Deze collega sprak positief over de ontwikkelingen van VNN op dit gebied en ik verwees de cliënt door.
Twijfel over wat ik te bieden had
Toen VNN op mijn pad kwam, was het eerste dat ik dacht ‘maar ik weet niets van verslaving’. Mijn twijfel over wat ik cliënten kon bieden heeft serieus even in de weg gestaan.
De zorgzaamheid en deskundigheid van de organisatie, maakte dat mijn aanvankelijke onzekerheid plaats maakte voor nieuwsgierigheid. Ik wist niet hoe het me zou bevallen, net als bij ieder andere nieuwe organisatie, maar ik wist dat ik ervaring op gebied van verslaving erg relevant en belangrijk vond. Het zou meer aanwezig moeten zijn in de psychologische zorg dan ik tot op heden heb gezien.
Je helpt iemand de onderliggende problemen aan te pakken
Intussen werk ik met erg veel enthousiasme alweer bijna twee jaar bij VNN, waarvan anderhalf jaar als GZ- psycholoog. Inhoudelijk draagt de breedte van de doelgroep bij aan mijn enthousiasme. Cliënten met zeer diverse leeftijden, soorten verslavingen, maar bovenal: mensen uit verschillende milieus. Van de bakker op de hoek, een dak- of thuisloze tot aan directeuren.
Ook de gerichte hulpvraag bij binnenkomst en de onderliggende hulpvraag die na het behandelen van het middel op kan komen, vind ik als behandelaar een waardevol proces. Je helpt iemand de onderliggende problemen aan te pakken, naast het verkleinen van de kans op terugval.
Naarmate mijn kennis en ervaring groeit, begrijp ik meer van de verwevenheid met andere uiteenlopende problemen en hoe deze verwevenheid te behandelen is.'
Een paar vraagstukken die in mijn baan bij VNN de revue passeren:
- EMDR als iemand blowt?
- Antidepressiva bij een depressie, als iemand dagelijks enkele glazen alcohol drinkt?
- Stoppen met roken bij iemand met een psychotische kwetsbaarheid?
Bij VNN staat de cliënt continu centraal en ook voor medewerkers wordt goed gezorgd
Het zien opknappen van mensen op zoveel meer gebieden dan alleen het middelengebruik, het gevoel terugkrijgen de touwtjes van hun leven weer in handen te hebben, geeft me in behandeling veel energie. Ik vind het bij VNN waardevol om te werken in een multidisciplinair team, waar de cliënt continu centraal staat. Wat zien we? Wat heeft iemand nodig? En hoe gaan we dit doen?
Daarnaast ervaar ik VNN als erg zorgzaam voor zijn medewerkers en als een eerlijke, prettige, positieve, veilige organisatie. Die basis straalt door in collegialiteit en in de zorg voor cliënten. Dat maakt voor mij naast een ontzettend leerzame plek, VNN ook een erg prettige werkplek.
Meer weten over werken bij VNN of interesse in een van de GZ-psycholoog-vacatures?
Laat het me weten via a.smilde@vnn.nl