Stoppen met roken bij VNN

24 oktober 2018

“De confrontatie in een groep maakte mijn motivatie sterker”

Richard deed mee aan de training 'Stoppen met roken' bij VNN in Assen. Vanaf dag 1 heeft hij geen sigaret meer aangeraakt. “Dat het medecursisten niet of niet meteen lukte om niet meer te roken, deed mijn motivatie gek genoeg toenemen. Door het goede voorbeeld te geven, hoopte ik hen ook te helpen. Voor mij persoonlijk werkte de confrstoppen met rokenontatie in een groep heel goed. Maar er zijn vast ook mensen die liever individuele begeleiding krijgen bij het stoppen met roken.” 

Verdriet
Richard rookte al 45 jaar en zat de laatste jaren op zeker 20 sigaretten per dag. Zijn wil om deze keer serieus te willen stoppen dateert van juni 2017. Op zijn verjaardag werd hij plotseling onwel en bleef bijna een half uur buiten bewustzijn. Het medisch onderzoek dat daarop volgde bracht geen ernstige lichamelijke oorzaak aan het licht, maar de gebeurtenis was wel een trigger om gezonder te willen leven.
Achteraf gezien vermoedt Richard dat het flauwvallen te maken had met stress. “Ik kampte al vele jaren met een ernstige gokverslaving en volgde in die periode hiervoor een
EMDR-therapie bij VNN in Groningen. Die methode bracht weggestopt verdriet over de dood van dierbare naasten naar boven. Het is bekend dat onverwerkte trauma’s kunnen leiden tot vluchtgedrag in drank, drugs, gokken of andere verslavingen. Sinds de EMDR voel ik me veel weerbaarder: ik gok al een jaar niet meer. Dus toen ik eind 2017 een affiche over de training Stoppen met roken zag, besloot ik dat ik sterk genoeg was om ook daaraan te gaan werken.”

Doorbreken
De training, die bestond uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 1 uur, werd gegeven door 2 psychologen en een verslavingsarts van VNN. “Eerst kregen we uitgebreide uitleg over wat rookverslaving doet met je psyche en je lichaam. Dat maakte de ernst weer extra duidelijk: roken is héél slecht. De eerste paar weken heb ik nicotine-kauwgum gebruikt. Een ander hulpmiddel was het werkboek dat we mee naar huis kregen. In een vast schema noteerden we ons dagritme en tijdens elke bijeenkomst bespraken we die aantekeningen met elkaar. Het gaat er om je vaste gewoontes te doorbreken en afleiding te zoeken. Zo startte ikzelf de dag altijd met koffie en een sigaret. Nu drink ik thee, daar past voor mijn gevoel geen sigaret bij. Op andere lastige momenten ga ik bijvoorbeeld een eind met de hond lopen of ram ik op een boksbal. Dergelijke tips deelden we met elkaar.”
Eerlijk: “Ik baalde er best van dat sommigen ondertussen gewoon door rookten. Dat heb ik in de derde bijeenkomst ook luid en duidelijk laten weten. Maar ja, ik kan niet in andermans hoofd kijken, het blijft een eigen keuze. Gek genoeg maakte die ergernis mij alleen maar fanatieker om me juist wél aan de afspraken te houden.”

Trots
Richard beaamt dat dat hij best trots is dat het hem gelukt is. Hij heeft soms nog wel zin in een sigaret, maar die trekmomenten worden langzaam maar zeker minder. “Het helpt erg dat mijn vrouw óók gestopt is en dat we van de 200 euro die we nu maandelijks overhouden, kunnen sparen om straks een bruiloft in Indonesië bij te wonen. Bovendien vóel ik me veel beter. Ik zit goed in mijn vel en ik ben met voetballen minder snel buiten adem!” Op de slotvraag of hij anderen zou aanraden ook zo’n training te gaan doen, denk hij even na. “Ja, maar alleen als je zeker weet dat je wilt stoppen. Want als je ondertussen gewoon door paft, is het zonde van je tijd en ook van die van de begeleiders.”

Dit verhaal is waarheidsgetrouw opgeschreven. Uit privacyoverwegingen is de naam ‘Richard' gefingeerd en heeft de persoon op de foto niet te maken met de inhoud.