Nooit meer aan de Oxycodon

28 augustus 2019

Verhaal van AnnaKleine witte pilletjes. Oxycodon. Een familielid had een stripje bij zich tijdens een familieweekend. Anna, die veel pijn heeft door een chronische aandoening en niet genoeg van haar eigen pijnstiller bij zich had, vroeg of ze ook een pilletje mocht. Het was haar eerste kennismaking met het medicijn. Een jaar later is ze verslaafd en raakt Anna volledig in paniek als ze haar Oxycodon een beetje later krijgt. “Dat was het moment dat ik wist dat ik hulp nodig had.”

Anna (32) heeft een aangeboren chronische aandoening. Bij het ouder worden kreeg ze er steeds meer last van. Om de pijn te bestrijden, slikte ze eerst een andere pijnstiller. Totdat ze dus op die ene bewuste dag met Oxycodon in aanraking komt. “Oxycodon werkte veel beter! De pijn ging meer weg. En ik voelde me meer ontspannen. Vrolijker.”

“Je komt er moeilijk weer van af”
Als Anna naar haar huisarts gaat voor een eigen recept voor Oxycodon waarschuwt hij haar. “Je komt er moeilijk weer van af, van die Oxycodon.” Anna weet niet zo goed hoe ze dit moet opvatten. “Nou ja, ik hoef er ook niet meer van af want van mijn pijn kom ik toch ook nooit af”, is haar reactie. Anna krijgt haar eerste recept voor Oxycodon.

Pijn door de Oxycodon heen
Een paar weken gaat het goed. Maar al snel komt de pijn door de Oxycodon heen. Anna vraagt haar huisarts of hij de dosis kan verhogen. Hij sputtert tegen maar gaat uiteindelijk akkoord. Het gaat weer een tijdje goed. Totdat de pijn opnieuw ondraaglijk wordt.

Anna heeft meer Oxycodon nodig. Haar eigen voorraad is niet meer genoeg. Een kennis stuurt haar elke week een extra stripje pillen op. “Zij bestelde het bij zowel de apotheek van het ziekenhuis als haar huisarts. De apotheek en de huisarts stemden niet af met elkaar."

Oxycodon als antidepressiva
Intussen merkt Anna dat ze steeds afhankelijker wordt van Oxycodon. “Als ik een uurtje later mijn Oxycodon kreeg, begon ik te trillen. Werd misselijk. Duizelig. Kreeg hoofdpijn. Maar het ergste was die paniek als ik geen Oxycodon had.”

Op een gegeven moment beseft Anna dat het zo niet meer kan. De Oxycodon is niet langer een middel om ‘slechts’ pijn te bestrijden. “Ik gebruikte het meer als antidepressiva. Met Oxycodon was ik die vrolijke moeder vol energie.” Ze voelt hartkloppingen. Krijgt suïcidale gedachten. Op slechte dagen zit Anna op 300-400 milligram per dag. Op het internet leest ze dat 400 milligram tegen een overdosis aan zit.

Hulp bij VNN
Ze besluit om haar zorgen te delen met de huisarts. Hij stuurt haar door naar VNN. “Dat vond ik verschrikkelijk. Ik dacht: dat is voor junks! Maar toen ik daar in de wachtkamer zat, zag ik hele normale mensen zitten. De spanning was er meteen af.”

Bij VNN krijgt Anna een pijnstiller die minder verslavend is. Om dat medicijn te kunnen slikken moet ze eerst 24 uur van de Oxycodon af. “Dat gun ik mijn ergste vijand niet. Ik doe nog liever 9 bevallingen. Ik heb 36 uur niet geslapen. Het was afschuwelijk. Dat maakt het ook zo moeilijk om te stoppen met Oxycodon. Omdat je tegen dat moment op kijkt.”

Gelukkig merkt Anna bij het slikken van de nieuwe pijnstiller al redelijk snel verbetering. Oxycodon verdooft. Met de nieuwe pijnstiller komt langzaam haar waarneming weer terug. “Ik was bij VNN geweest en zat in de trein terug naar huis. Ik zag de dieren in het weiland. Ik zag hoe groen het gras was. Dat was lang geleden.”

Aandacht voor depressieve gevoelens
Naast andere medicatie krijgt Anna ook gesprekken. Daar worden haar depressieve gevoelens, in relatie tot de pijn, besproken. Want, Anna haar pijnklachten zijn er immers nog. Ze krijgt de opdracht om op te schrijven wanneer ze ‘trek’ heeft in Oxycodon en wat ze dan het beste kan doen. Verder wandelt ze veel en doet ze aan meditatie. 

Ook is er aandacht voor de partner en kinderen van Anna. Haar verslaving had natuurlijk ook impact op haar gezin. Een VNN-medewerker is thuis geweest om met haar zoontje te praten. Binnenkort start het gezin met systeemtherapie. Systeemtherapie wordt ook wel relatie- of gezinstherapie genoemd.

Van kleine dingen genieten
Inmiddels is Anna 10 weken van de Oxycodon af. Een terugval heeft ze niet gehad. Soms heeft ze nog momenten dat ze iets wil wat haar “verdooft”. Maar ze wil niet meer terug naar hoe het was.

“Het brengt rust. Dat ik niet altijd meer bezig hoef te zijn met de gedachte... heb ik nog genoeg pillen? Maar het mooiste vind ik dat ik weer van kleine dingen kan genieten. Als ik mijn kind vrolijk zie bijvoorbeeld. Eerst werd ik vooral blij van veel Oxycodon.”

Nooit meer aan de Oxycodon
Wat ze mensen zou aanraden die in dezelfde situatie zitten? “Zoek hulp! Er zelf af komen lukt gewoon niet. In het begin is het moeilijk maar daar moet je door heen.” En: “Stop met die troep!”

Dat is Anna na een zware strijd uiteindelijk ook gelukt. Ze is dan ook vastbesloten.

Nooit meer aan de Oxycodon.

Dit verhaal is waarheidsgetrouw opgeschreven. Uit privacyoverwegingen is de naam ‘Anna' gefingeerd en heeft de persoon op de foto niet te maken met de inhoud.

Informatie over Oxycodon
Oxycodon is een sterke pijnstiller die wordt gebruikt bij hevige pijn, zoals pijn na operaties, verwondingen en kanker. Bij sommige mensen remt het niet alleen de pijn maar kan het ook (licht) euforisch werken. Ook is er een verhoogde kans op psychische klachten, zoals rusteloosheid, gejaagdheid, agressie, verwardheid, nervositeit, angstgevoelens of depressie. Slaapproblemen komen ook voor.

Na langdurig gebruik kan lichamelijke verslaving optreden. Dit komt omdat het lichaam na verloop van tijd went aan Oxycodon.

Als het gebruik van Oxycodon plotseling wordt gestopt, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Bijvoorbeeld hartkloppingen, rillingen, onrust en misselijkheid. Dit kun je voorkomen door het gebruik langzaam af te bouwen. VNN kan je hierbij helpen. Het is nooit te laat! Kijk bij Ik wil hulp

Voor huisartsen kan het interessant zijn om een training te volgen, zoals de training Drugs van A tot Z. Zie verder bij Nascholing