BESCHERMD WONEN: het verhaal van Nick
Nick is een jaar clean. Tien maanden daarvan woont hij bij Beschermd Wonen aan de Barkmolenstraat in Groningen. “Ik heb hiervoor 4 keer in de kliniek gezeten, steeds opnieuw begonnen aan de detox. Toen werd wel duidelijk dat het me thuis nog niet alleen zou lukken.” Inmiddels staat hij bovenaan de wachtlijst voor een eigen woning. En hij heeft een duidelijk plan.
“Het begon met experimenteren met vrienden,” vertelt hij over zijn gebruik van speed, cannabis en pammetjes. “Na een paar nare dingen op privévlak werd het steeds erger. Ik gebruikte veel alleen en viel in een depressie.” Nick was eenzaam en zoekende. Toch was het één van de vrienden met wie hij gebruikte, die hem wees op VNN. Samen met zijn moeder ging hij naar het eerste gesprek. “Ik heb eerst een behandeling gedaan met een psycholoog, daarna ging ik naar Vossenloo.” In die kliniek is hij vier keer geweest. Maar steeds als hij naar huis ging, had hij weer een terugval, soms gepaard met een psychose. Met het FACT ging hij op zoek naar alternatieven voor een thuis.
Grenzen leren kennen
Nick kwam bij Beschermd Wonen aan de Barkmolenstraat. “De eerste week mocht ik niet naar buiten, dat vond ik zwaar.” Maar daarna vindt hij steeds meer zijn plek. Door de gefaseerde aanpak en de structuur in het huis, leert hij ook meer over zichzelf en waar zijn grenzen liggen. De begeleiding en gesprekken met mentoren geven hem meer vertrouwen, juist door Nick zelf keuzes te laten maken. “De controle op gebruik is voor mij een hele goede stok achter de deur. Dat geeft de rust om de weg terug naar de samenleving te vinden. Mijn mentoren hebben me geholpen om dingen zelf te proberen, om zelf te ontdekken wat bij mij past en wat ik aan kan.”
Volgende stap
Inmiddels zit Nick in de laatste fase. Hij werkt drie halve dagen, bij een fietsenmaker. Elke zondag gaat hij met zijn moeder op bezoek bij zijn opa, in Drenthe. Soms wandelt hij door de stad, of hij gaat met andere bewoners chillen op een bankje in de buurt. “Ik kook vijf dagen per week zelf. Grote pannen vol, met chili con carne of nasi. Ik vind het fijn om zelf de snelheid te bepalen, maar daar heb ik de afgelopen 10 maanden ook naartoe gebouwd.” Hij is klaar voor de volgende stap en wacht tot hij een woning toegewezen krijgt. Op zijn eigen plek is hij nu goed voorbereid. “Samen met mijn mentoren en regiebehandelaar heb ik een plan opgesteld. Ik weet goed welke steun ik wil hebben, dus we hebben afgesproken dat FACT en Cosis me blijven bezoeken en ondersteunen.”
Nieuwe bewoners raadt hij vooral aan om het gezelschap op te zoeken. “Probeer te minglen met de groep en ga niet teveel op je kamer zitten. Je hebt hier een veilige omgeving en de rust om je zelfstandigheid weer op te bouwen. Zoek een buddy, praat over je problemen, samen kom je er beter doorheen.” Dat heeft Nick enorm geholpen, de mensen om zich heen. Die reuring gaat hij wel missen, als hij straks weer een eigen plek heeft. “Hier is er altijd wel iemand in de buurt.”
Dit verhaal is waarheidsgetrouw opgeschreven. Uit privacyoverwegingen is de naam ‘Nick' gefingeerd en heeft de persoon op de foto niet te maken met de inhoud.
Je hebt hier een veilige omgeving en de rust om je zelfstandigheid weer op te bouwen.