BESCHERMD WONEN: het verhaal van Klaas
Klaas heeft zoveel meegemaakt, zoveel te vertellen, dat hij wel een boek zou kunnen schrijven. Voor het verhaal over zijn verblijf bij Beschermd Wonen heeft hij niet zoveel tijd nodig. Hier kent hij de mensen. Hier is het stabiel. Er is altijd iemand iemand in de buurt. “De medewerkers steunen me en staan achter me. Dankzij hen wil ik de rest van mijn leven clean blijven.”
Zo’n 25 jaar was Klaas alcoholist. Maar problemen heeft hij nooit gehad; hij had een vaste baan, een partner, drie kinderen. Totdat zijn buurman voor zijn neus werd neergeschoten. “Ik kreeg PTSS en angst- en paniekaanvallen. Ik werd afgekeurd en mijn vriendin moest gaan werken. Toen merkte ik dat ik niet in mijn eentje voor de kinderen durfde te zorgen en ik vertrok.”
Eindelijk klaar voor échte verandering
Na drie pogingen om zelf te stoppen met de drank, met deliriumaanvallen als gevolg, laat hij zich opnemen in de kliniek van VNN. 13 keer komt hij er binnen en 13 keer vertrekt hij ook weer. Als hij veertig is, vindt hij zijn biologische moeder terug. Hij kan zichzelf weer aankijken in de spiegel, weet eindelijk wie hij is. En dan is het klaar. “Ik belde VNN en vertelde dat ik naar Hoogezand wilde. Omdat ik er twee jaar geleden had gekeken en ze me nooit uit hadden geschreven, was ik de eerste in de wachtrij. Ik ben hier in de buurt geboren, ik ben teruggegaan naar mijn geboortegrond.”
Thuiskomen
Na een jaar bij Beschermd Wonen mag hij naar zijn oude huis terug, als satellietwoning. Daar gaat het helemaal mis. Naast blowen begint hij met snuiven en heeft geen controle over zijn gebruik. “Ik heb me gemeld bij de begeleiders en ging weer naar de kliniek. Negen maanden later mocht ik weer terug naar mijn oude woning bij Beschermd Wonen. Het was echt thuiskomen, iedereen kent me hier.”
Zijn angst- en paniekstoornis heeft Klaas lang binnen gehouden. De begeleiding hielp hem om stap voor stap weer een leven op te bouwen. Hierdoor heeft zijn eerste fase bij Beschermd Wonen langer geduurd dan bij andere bewoners. “Ze brachten me naar het werk op de dagbesteding, naar mijn therapieën. Vaak ging er zelfs iemand mee naar de winkel. Als het niet ging in mijn eentje, kon ik altijd iemand bellen. Ze staan je bij in je eigen proces.”
Wees jezelf, wees open
Drie dagen per week werkt hij als kok bij WerkPro, al sinds het begin. De keukenprins, noemt hij zichzelf. Daar geniet Klaas enorm van. Net als van schoonmaken. “Ik maak vrijwillig woningen schoon hier, maak het netjes voor de volgende bewoners. Ik vind het fijn dat anderen een goede nieuwe start kunnen maken.” Voor nieuwe bewoners heeft hij een heel duidelijk advies. “Wees jezelf, wees open. Over én tegen jezelf. Je weet waar de deur is, je ziet de drempel. Je bepaalt zelf wat er over die drempel gaat.”
Binnen drie maanden mag hij zijn eigen nieuwe start maken. Als hij een passende huurwoning heeft gevonden, stroomt hij door. Dan mag hij het echt zelf gaan doen. Dat vertrouwen, dat je er zelf weer uit kunt komen, is wat hem het meest heeft geholpen in zijn jaren hier. “De begeleiders leren je om met jezelf om te gaan. Als je een keer wegzakt, trekken ze je weer terug om de cirkel te doorbreken en je weer in de goede richting te sturen.”
Dit verhaal is waarheidsgetrouw opgeschreven. Uit privacyoverwegingen is de naam ‘Klaas' gefingeerd en heeft de persoon op de foto niet te maken met de inhoud.
Wat mij het meest heeft geholpen is het vertrouwen dat je krijgt, dat je er zelf weer uit kunt komen.
Meer weten?