"H&R was als een warm bad” - het verhaal van Gloria

Anoniem chatten
24 april 2024

Gloria is altijd avontuurlijk geweest. Om met de stress en spanning van haar werk om te gaan, begon ze steeds meer te drinken. Niemand had iets in de gaten. In 2020 werd bij een ziekenhuisopname duidelijk dat ze een alcoholprobleem had. Liegen kon niet meer en ze vertrok naar een kliniek in Spanje. Terug in Nederland kwam ze terecht bij VNN. Daar begon haar herstel, stap voor stap.

Een rustig bestaan is nooit een optie geweest voor Gloria, 37 jaar. “Ik vertrok na mijn studie aan de universiteit naar het buitenland. Daar had ik een veeleisende baan, met veel druk van buitenaf. Ook was ik hard en kritisch op mezelf, ik moest continu presteren en duwde mezelf steeds verder mijn eigen grenzen over.” Als ze haar baan opzegt én haar relatie plotseling beëindigd wordt, valt alles om. Na opname in een kliniek in Spanje komt ze terecht bij VNN. Via ambulante begeleiding weet ze meerdere malen te stoppen, maar telkens als de spanning in haar leven toeneemt, valt ze terug.

“Voor mijn gevoel was het nuchter worden of doodgaan, ik kón niet meer.”

Gemotiveerde bikkels, daar wil ik bij horen

In 2022 had Gloria haar laatste terugval, een heftige. Binnen twee maanden lag ze volledig uitgeput in bed. Ook haar eigenwaarde is ze kwijt. “Ik had het gevoel geen stem meer te hebben, geen bestaansrecht. Hoe kapot je jezelf maakt door een verslaving, maakt me nog steeds emotioneel. Ik was gebroken. Het was nuchter worden of doodgaan, ik kón niet meer.” Ze kwam terecht op de afdeling Intensieve Behandeling (IB) in Vossenloo. “Ik gaf me over aan wat ik zelf zag als mijn laatste kans. Bij de IB zag ik alleen maar gemotiveerde bikkels, daar wilde ik bij horen! Ik gunde mezelf eindelijk de rust en liet mensen om me heen meer toe. Hier voelde ik me thuis en begrepen.”

Na de relatief veilige bubbel van de Intensieve Behandeling, met weinig trekmomenten, wil Gloria langzaam wennen aan meer vrijheid. “Ik voelde me sterk genoeg om zonder middelen te leven. Op de IB heb ik mijn stem teruggevonden. Maar ik wilde weten wat vrijheid met me zou doen.” Dus gaat ze naar de afdeling Herstel & Rehabilitatie (H&R), en blijft daar uiteindelijk 2,5 maand. Ze zit met ongeveer tien mensen op een groep en samen moeten ze de boel draaiende houden. “Je bent je eigen gemeenschap en samen verantwoordelijk.”

“Alles wat ik tijdens mijn verblijf in de kliniek heb gedaan, maakt me nu in het dagelijks leven sterker.”

H&R: van behandelen naar begeleiden

Vanaf de start bij H&R is Gloria heel bewust bezig om een routine op te bouwen die ze ook daarna nog vast kan houden. “Planning is het belangrijkste wat ik daar heb geleerd. De dag deelde ik in blokken in met een vaste routine.” Er zijn 2 modules per dag, zoals therapie of een andere vorm van behandeling. Gloria doet daarnaast nog vrijwilligerswerk en ze sport. Er is veel ruimte om te bespreken waar ze tegenaan loopt. “Het is heel fijn dat H&R zo flexibel is. Er is hart voor de mensen en er wordt meer de tijd genomen. Ze nemen je aan de hand en je gaat eigenlijk van behandeling naar begeleiding. Het was een enorme steun om van een activiteit terug te komen en te kunnen vertellen wat je hebt meegemaakt of waar je mee zit. Ze denken mee en kunnen je zorgen in context plaatsen.”

“Wat ik op de Intensieve Behandeling heb gedaan, maakt me nu in het dagelijks leven sterker. Ik ken mezelf beter en echte zelfkennis is een luxe.” Toch is de terugkeer in de maatschappij vanuit daar, zonder H&R, vaak een te grote overgang, denkt Gloria. Bij H&R werk je naar buiten toe, om te wennen aan vrijheden en verantwoordelijkheden. Daar hoort ook je omgeving bij. “Op het moment dat ik de lange route koos, kreeg ik ook weer het respect en vertrouwen terug van mijn omgeving. Ze weten hoe hard ik vecht. In een netwerkgesprek met mijn familie kon ik mijn valkuilen bespreken. Ik vond het heel mooi om zo open en kwetsbaar te kunnen zijn. En zij vonden het heel fijn om meegenomen te worden. Ook komen er oud-cliënten na een maand terug op H&R om hun verhaal te doen. Dat is een hele mooie vorm van terugvalpreventie.” 

“Verslaving is geen zwakte; herstel is een overwinning.”

Gloria is ervan overtuigd dat een opname bij H&R voor iedereen in behandeling een goede keuze zou zijn. “De beste tip die ik kan geven? Neem je weekinvulling serieus! Daarmee leg je de basis voor je leven buiten de kliniek. En het maakt je weerbaarder voor het stigma waar je mee te maken krijgt. Het zou zo mooi zijn als er vanuit de maatschappij meer aandacht is voor de mens achter de verslaving. Dat we het verhaal omkeren: verslaving is geen zwakte; herstel is een overwinning.”

 

Dit verhaal is waarheidsgetrouw opgeschreven. Uit privacyoverwegingen is de naam ‘Gloria' gefingeerd en heeft de persoon op de foto niet te maken met de inhoud.