Verhalen van de drugstestservice

4 oktober 2022

Bij Voorlichting en Preventie draaien wij de zogeheten drugstestservice. Dit is een landelijk project waar we voor mensen die recreatief drugs willen gebruiken kosteloos hun uitgaansdrug testen. Voor ons betekent het dat we informatie hebben over wat er qua middelen op de markt speelt, én kunnen we mensen informatie geven en soms zelfs gebruik afraden. Risicobeperking noem ik het ook wel.

Je komt bij de testservice met verschillende mensen in aanraking, niet alleen met studenten, zoals veel mensen verwachten. Zo had ik gisteren een mevrouw die samen met haar partner een XTC-pil wilde proberen. Zij is 49 jaar en haar man is 52. Een vriendin van haar doet dit 2 keer per jaar met haar man, en ze vindt het ge-wel-dig. Mevrouw zei “ze hebben dan goede intieme gesprekken, enzo…” Die “enzo” kwam er veelbetekenend uit, waardoor ik direct moest grinniken. XTC wordt namelijk ook wel eens de liefdes/seksdrug genoemd: als je niet geil bent, dan word je het wel. “Ah, u heeft dus gezellige plannen!”, zei ik dan ook lachend. Mevrouw haar gebloos en gegiechel veranderde in een schaterlach. Nadat we waren uitgelachen vertelde ze dat een relatie van bijna 30 jaar soms best ingekakt is en dat ze daarom open zijn gaan staan voor experimenteren. Haar vriendin test haar drugs nooit, maar zij en haar man wilden dat toch wel.

Ze vonden het toch wel wat spannend, ondanks dat ze heel nieuwsgierig naar de ervaring zijn. We hebben een uitgebreid gesprek gehad over dat je van tevoren lekker in je vel moet zitten, over de hopelijk euforische effecten van XTC als je veilig doseert, en over hoe je nadien kunt zorgen voor de 3 R’s om te herstellen. Rust, reinheid en regelmaat. Zorg dus dat je geen belangrijke afspraken hebt de dag(en) erna, dat je je vitamines weer bijvult en dat je je normale slaapritme weer oppakt.

Ook adviseerde ik haar om in ieder geval iemand te laten weten wanneer ze het gaan gebruiken zodat ze, in geval van nood, laagdrempelig hulp kunnen inschakelen. Haar pil testte ik ondertussen, waarna ik de uitslag kon geven. Wat ik dan vertel, is hoe hoog het gedoseerd is en of er andere psychoactieve stoffen in verwerkt zijn. In haar geval was het een prima pil, ondanks dat het natuurlijk altijd risico’s met zich meebrengt. Toen ze wegging met alle informatie wenste ik haar met een dikke knipoog alvast een fijn weekend.

Niet altijd het verwachte resultaat

In sommige gevallen kunnen we de uitslag niet direct geven, bijvoorbeeld omdat de pil afwijkend lijkt. Ze krijgen een samplecode, wij sturen de drugs gratis op naar het laboratorium van het Trimbosinstituut, en daar wordt het getest. Mensen kunnen ons dan een week later op vrijdag tussen 14 en 16 uur telefonisch bereiken voor de uitslag. Iemand geeft dan de samplecode waarna wij in het systeem kunnen zoeken.

Eerder vanmiddag sprak ik een mevrouw die geen wenselijke uitslag kreeg. Haar XTC-pil bleek een combinatie te zijn van diverse soorten drugs, en bovenal veel cafeïne te bevatten. Troep dus. Ik gaf uitleg over de soorten drugs, de effecten daarvan, én de risico van combineren. Ze baalde, want ze had een feestje en wilde graag XTC gebruiken om wat langer wakker te blijven. “Ik ben al 51, ik trek het allemaal niet meer”, zei ze. “Sjah, ja.. mevrouw.. u kunt ook gewoon cola drinken en de situatie accepteren voor wat het is”, zei ik. Het accepteren bleek voor mevrouw een aandachtspunt in haar leven. “Goh, dat ik dit nu zelfs bij de testservice te horen krijg, is een teken. Ik gooi die pil gewoon weg, dank je wel, fijn weekend!”

Ok, dag mevrouw. Fijn weekend!

 

Heb jij ook vragen over drugs testen? Kijk dan op de pagina van onze drugstestservice

Over de auteur

Nathaly de Wind

Nathaly de Wind is sinds 2011 werkzaam bij Verslavingszorg Noord Nederland. In 2016 veranderde ze van functie: ze ging van maatschappelijk werker voor jongeren naar preventiemedewerker. En dat doet ze met veel plezier!
Meer over Nathaly de Wind