Met het gezin naar een verslavingskliniek: het kan hier

1 maart 2021

Ouders van hun verslaving af laten komen, terwijl ze hun kinderen (tot 12 jaar) bij zich houden: het kan in Nederland op één plek, gezinskliniek De Borch in Eelderwolde. Ook zwangere vrouwen worden behandeld in De Borch. Jeroen en Cynthia wilden alleen afkicken als ze hun zoon bij zich konden houden. Ze zijn nu bijna aan het eind van hun behandeling: ze hebben 10 maanden keihard gewerkt om een ‘gewoon’ gezin te worden. 

Jeroen (29 jaar) en Cynthia (30) kennen elkaar al 12 jaar. Ze gebruiken al jaren drugs, tot Cynthia zwanger is. Tijdens de zwangerschap is ze clean, maar na de geboorte van hun zoon vervalt ook zij weer in drugsgebruik en ze komen in aanraking met GHB. Cynthia: “Dat is zo verslavend, de zucht naar drugs ging 24 uur per dag door, elke twee uur moesten we gebruiken.”

Het loopt helemaal fout met hen, ze raken hun werk kwijt en Jeroen vervalt in criminaliteit. Ze doen drie keer een poging om zelfstandig af te kicken, maar slagen er niet in om van de GHB af te blijven. Om op de been te blijven, gaan ze ook middelen als speed en cocaïne erbij gebruiken.

Als hun zoontje drie jaar is, komen ze zelf tot het inzicht dat het anders moet. Cynthia: “Onze zoon was de drijfveer om clean te worden.” Een gewelddadig incident door een kennis in hun huis is de trigger om hulp te zoeken. Ze hebben over De Borch gelezen op internet en strijden drie maanden met de instanties om een verwijzing te krijgen.

Een normaal leven leren leiden

Een belangrijke motivatie voor ouders om een behandeling te willen krijgen in De Borch is dat ze hun kinderen bij zich mogen houden. De kinderen gaan overdag naar school of naar de crèche, terwijl de ouders bezig zijn met therapie en behandeling. Ouders starten bij De Borch met wennen, zich aanpassen aan het strenge programma en zich thuis leren voelen. Elk gezin heeft een eigen appartement, met 2 slaapkamers, een badkamer en een woonkamer. De gezinnen leven samen in een leefgroep met een grote woonkamer waar ze veel gezamenlijk doen, zoals eten, met de kinderen spelen en het huis schoonhouden.

Het valt aanvankelijk niet mee om je te schikken in het strakke dagritme van De Borch. Cynthia: “Mensen die uit een verslaving komen, hebben geen basis meer. Tijdens je verblijf hier word je teruggezet op de basis, het is een soort heropvoeding: alle gewone dingen zoals dagritme, op tijd eten en gaan slapen, het huis schoonhouden, gezond koken, dat moet je (opnieuw) aanleren. Je moet je houden aan afspraken om privileges te verdienen.” Jeroen: “Toen we hier pas waren, hadden we daar moeite mee. Je denkt ‘ik ben toch geen klein kind!’, maar dat ben je wel.” Cynthia: “Het leven in De Borch is heel gestructureerd en zodoende leer je weer een normaal leven leiden, zo leerden wij weer gezamenlijk aan tafel te eten.”

Je leert weer voelen

Cynthia: “De therapieën zijn best zwaar. Tijdens je therapie werk je aan de reden voor je verslaving. Je was in je verslaving weggevlucht voor jezelf, maar nu word je met jezelf geconfronteerd. Voor mij is het Lijfwerk en beeldende therapie heel belangrijk. Bij Lijfwerk ga je je lichaam weer voelen, precies datgene wat je niet wil als je verslaafd bent.” Jeroen vult aan: “Je moet met je eigen verhaal aan de gang, bij de psychiater en in de groepstherapie. Dat is beslist niet eenvoudig en het heeft tijd nodig, maar het ruimt wel op. Je leert anders over jezelf te praten, je leert je verleden onder ogen te zien en het staat je uiteindelijk niet meer in de weg.”

Ouder voor ons kind zijn

Het belang van de kinderen staat binnen De Borch centraal. Er wordt alles aan gedaan om hun welzijn te bevorderen. De zoon van Jeroen en Cynthia is net vier jaar en gaat sinds enkele weken naar de nabij gelegen basisschool. Cynthia: “Op spelmiddagen wordt ouders geleerd met hun kind te spelen. Veel ouders die hier komen, kunnen dat niet. We leren ook grenzen stellen aan ons kind.”

Jeroen: “Ik leer hier om stil te staan bij de behoeften van mijn zoon, om hem bewust aandacht te geven. Alles is erop gericht om ons te leren weer ouder voor ons kind te zijn. We zien nu dat onze zoon zichzelf vroeger heeft weggecijferd. Hij was altijd zo stil en gehoorzaam. Toen we hier pas waren, kwam alles eruit bij hem. Zijn gedrag veranderde helemaal. Wij leerden anders op hem te reageren via de ‘Basic Trust’ methode. Ik heb hierdoor verbinding gekregen met mijn zoon en ik weet nu hoe ik een vader voor hem kan zijn.”