Wat kan ik verwachten in de kliniek?
Hoe gaat het in zijn werk als je opgenomen wordt in een verslavingskliniek? Wat gebeurt er als je na de opname nog niet hersteld ben en hoe zit het met de kosten? Deze en meer veelgestelde vragen behandelen we hier.
Als ik word opgenomen, word ik dan opgesloten?
De term 'opgesloten' is niet juist. Het gaat bij iedere opname om vrijwillige behandeling. Wij kunnen je niet dwingen en dat helpt ook niet om verslavingsproblemen aan te pakken. Als een opname gericht is op het ontwennen, het afkicken, kunnen we afspreken dat je een tijdje alleen in groepsverband en onder begeleiding naar buiten gaat. We doen dat om je te beschermen en je te helpen een moeilijke periode door te komen. Verder verschilt de opnameduur per persoon en per behandeling, variërend van een aantal dagen tot een aantal maanden.
Moet ik in één keer stoppen met gebruik?
De methode van ontwennen kan per gebruikt middel en gebruikte hoeveelheid verschillen. Als het om het drinken van alcohol gaat, vragen we je om ineens te stoppen met drinken. Mocht je last krijgen van heftige ontwenningsverschijnselen, dan kunnen we voor korte tijd medicijnen voorschrijven. Bij andere middelen dan alcohol is het verstandig het gebruik geleidelijk te verminderen of om een bepaalde periode een vervangend middel te gebruiken.
Wat moet ik de hele dag doen in de verslavingskliniek?
De klinieken hebben een dagprogramma, waaraan je met andere cliënten samen en individueel deelneemt. Het programma kan doorlopen tot in de avond. Er is ook tijd ingebouwd om eigen zaken te regelen. Als je niet aan het dagprogramma kan deelnemen, bespreken we een alternatief.
Wanneer is er bezoekuur?
Er zijn afspraken over het ontvangen van bezoek. Daar kan in overleg met de begeleiding van afgeweken worden. In de loop van de opname betrekken we ook je familie of andere naasten bij de behandeling.
Hoe groot zijn de slaapzalen?
In de klinieken van VNN zijn geen slaapzalen, maar heb je een eigen slaapkamer; er zijn enkele slaapkamers voor 2 personen. Omdat de verslavingskliniek Vossenloo zowel mannen als vrouwen ontvangt houden we hier bij de kamerindeling rekening mee.
Wat moet ik meenemen?
Tijdens de aanmelding krijg je precies te horen wat je mee moet nemen van huis. In het algemeen gaat het om:
- kleding inclusief sportkleren
- toiletartikelen (zonder alcohol)
- wat zakgeld
- gegevens van de ziektekostenverzekering
Gelden er strenge regels?
In onze klinieken zijn, zoals je zult begrijpen, omgangsregels. De bedoeling hiervan is dat iedereen weet waar hij aan toe is en dat de omgang met elkaar prettig verloopt. Verder maken we samen met jou afspraken over de behandeling. Die afspraken hangen samen met het doel waarvoor je bent opgenomen en deze worden vastgelegd in je persoonlijke behandelplan.
Sta ik na de opname weer op straat?
Voor iedereen komt er een moment om de kliniek te verlaten. Het verschilt per cliënt en doel van de opname na hoeveel tijd dat is. VNN regelt de nazorg of het vervolg na de opname in de verslavingskliniek zo goed mogelijk. Dat kan door:
- een poliklinisch contact voort te zetten
- aan een groep te blijven deelnemen
- een verwijzing naar begeleid wonen
- een andere opvangmogelijkheid
- opname in een andere kliniek
Wat gebeurt er als ik na opname nog niet hersteld ben?
Werken aan een verslavingsprobleem gaat met vallen en opstaan. Als je de kliniek verlaat, kom je zeer waarschijnlijk terug in behandeling bij de behandelaar die je naar de kliniek heeft verwezen. Deze spreekt met je af wat je kunt doen als het mis dreigt te gaan. Als dat gebeurt, gaan we na hoe terugval heeft plaatsgevonden en wat we kunnen doen om herhaling te voorkomen. Zo nodig kun je opnieuw opgenomen worden.
Kan ik vertrekken als ik na een paar dagen weer clean ben?
Je mag na een paar dagen clean te zijn de kliniek verlaten, maar de opname heeft dan veel minder effect gehad. Verslavingsproblemen zijn niet alleen lichamelijk, maar zitten ook in gedrag, in emoties, in de omgeving en in allerlei dagelijkse gewoontes. Je probeert te stoppen met drinken, het gebruiken van andere verslavende middelen of gewoontes en daarnaast probeer je jouw leven opnieuw vorm en inhoud te geven. Dat heeft tijd nodig en daar moet je hard aan werken. Wij helpen je daar graag bij.
Kom ik tussen zware alcoholisten of junkies te zitten?
Verslavingsproblemen komen overal voor in de maatschappij. De alcoholisten en drugsverslaafden die iedereen wel kent, blijken in de kliniek ineens gewone mensen te zijn met hun eigen problemen en emoties. Je zult in elke verslavingskliniek mensen met verschillende achtergronden tegenkomen, ook mensen zoals jij. Probeer vooral om begrip en respect te hebben voor elkaar.
Is hulpverlening aan verslaafden succesvol?
Afkicken van een middel is vaak een kwestie van vallen en opstaan, soms moet de behandeling dan ook herhaald worden. Het is ook belangrijk of je steun of juist tegenwerking krijgt uit jouw omgeving. En hoe eerder je erbij bent, hoe groter is de kans op herstel.
Heel belangrijk is jouw motivatie: je moet het echt willen. Van een verslaving afkomen is een zware opdracht, daar draaien we niet omheen. Onze ervaring leert dat het ontwennen gepaard gaat met heftige confrontaties en keuzes. Maar veel mensen met een verslaving zijn je voorgegaan en zijn geslaagd in hun missie: een leven zonder alcohol, drugs of andere verslavende middelen of gewoontes. Wij helpen jou om de eerste stappen te zetten.
Hoe zit het met de kosten?
Jouw zorgverzekeraar vergoedt de behandeling bij VNN. Maar er zijn veel regels over kosten voor hulp. De belangrijkste zaken hebben we voor je op een rij gezet. Lees meer op de pagina Kosten van behandeling.