Methadonbehandeling

Methadon wordt op 10 plekken in Friesland, Groningen en Drenthe geboden aan mensen die verslaafd zijn aan opiaten, zoals heroïne of opium. De behandeling vindt altijd plaats onder verantwoordelijkheid van een arts.

Om in aanmerking te komen voor behandeling, heb je eerst een verwijzing nodig van je huisarts. Heb je al een verwijsbrief? Meld je dan direct aan voor hulp.

Aanmelden voor hulp

Wat kun je verwachten?

Het stoppen of verminderen van heroïnegebruik is het doel van de behandeling. Daarnaast gaat het ook om verbetering van je lichamelijke en psychische gezondheid. Door middel van methadon krijg je een meer stabiel leven.

Methadonbehandeling is voor iedereen anders.
Afhankelijk van je situatie en dosering haal je je methadon één of meerdere keren per week bij een verpleegkundige. Op de verstrekkingsdagen neem je de methadon onder toezicht van een verpleegkundige in. De verpleegkundige bespreekt ook hoe het met je gaat en welke begeleiding je nodig hebt.

Het is belangrijk dat je dagelijks de methadon slikt. Als je niet of regelmatig komt, stoppen wij of passen we de methadonverstrekking aan. Als je dan toch weer wilt beginnen, bepaalt de arts, samen met de verpleegkundige of de behandeling hervat kan worden.

Lees meer in de cliëntenfolder 'Methadonbehandeling bij VNN'

Wat zijn de voorwaarden voor en tijdens de behandeling?

Om deel te nemen aan de methadonbehandeling is het noodzakelijk dat je:

  • een verwijsbrief van je huisarts hebt. Zonder verwijsbrief van de huisarts kan de behandeling niet starten
  • een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) kunt laten zien
  • een zorgverzekeringspas heeft
  • toestemming geeft om met andere instellingen je persoonlijke informatie uit te wisselen omdat dat de behandeling ten goede kan komen. VNN is als instelling wettelijk verplicht je hiervoor te laten tekenen voordat de behandeling kan starten.

Waar kan ik me aanmelden?

Je kunt je aanmelden bij een van de hulpverleningslocaties van VNN bij jou in de buurt en vragen naar de methadonbehandeling.

Aanmeldingsprocedure

De aanmeldprocedure bestaat uit:

  • Intake bij een verpleegkundige en een urineonderzoek.
  • Intake bij een arts en lichamelijk onderzoek. De arts beslist of je deel kunt nemen aan de methadonbehandeling.
  • Vervolgafspraak om te bespreken welke behandeling het beste past bij jouw situatie.
    Deze afspraken leggen we vast in een zorgplan. Dit zorgplan wordt door jou en je behandelaar ondertekend en wordt ieder jaar opnieuw met je besproken.

Met welke behandelaren krijg ik te maken?

Aan de methadonbehandeling zijn een arts, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers verbonden. Methadon valt onder de Wet op de Geneesmiddelen en wordt voorgeschreven door een arts. De verpleegkundige verstrekt de methadon onder verantwoordelijkheid van de arts. De hoeveelheid methadon die je krijgt wordt regelmatig gecontroleerd en zonodig aangepast, net zoals dat bijvoorbeeld bij diabetes het geval is.

Op welke locaties van VNN wordt er methadonbehandeling gegeven?

VNN biedt op 12 plaatsen in Noord Nederland methadonbehandeling aan: Assen, Drachten (inclusief Heerenveen en Oosterwolde), Emmen, Groningen, Hoogeveen, Leeuwarden, Sneek en  Winschoten (inclusief Hoogezand en Veendam). Zie verder bij adressen.

Als je gebruik wilt maken van methadonbehandeling zal de behandelaar samen met jou een geschikte locatie zoeken voor het afhalen en het innemen van je medicatie.

Wat zijn de openingstijden?

De openingstijden verschillen per locatie. Informatie hierover kun je krijgen via je behandelaar.

Methadon tijdens vakantie

Als je op vakantie gaat kun je methadon meekrijgen. In de folder 'Afwijkende methadonverstrekking' kun je lezen wat de regels zijn.

Kosten en verzekering

VNN is een specialistische instelling voor de geestelijke gezondheidszorg. De kosten voor behandeling bij VNN zijn wettelijk vastgelegd. De tarieven van VNN zijn gebaseerd op wettelijk vastgestelde tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit. Hier lees je meer over de kosten voor behandelingen en hoe dit zit met de verzekering. 

Altijd in de buurt

Zoek je een adres voor informatie, hulpverlening of een kliniek? Kijk dan voor adressen van VNN op de overzichtslijst. VNN heeft locaties in Friesland, Groningen en Drenthe.