Training en Handboek: Alcohol Adviesgesprek Jongeren

VNN rijkt preventiewerkers handboek aan over gespreksvoering met jongeren

Preventiewerkers staan voor de uitdaging om in korte tijd, in meestal maar één gesprek, resultaat te halen. Een complicerende factor is dat de jongere die te veel gedronken heeft, vaak niet gemotiveerd is om in gesprek te gaan en het probleem van zijn gedrag niet inziet. Hoe vergroot je zijn bezorgdheid, hoe kun je zijn alcoholgebruik ombuigen naar meer aanvaardbaar gebruik en is verwijzing naar hulpverlening nodig? VNN vond het tijd voor wat meer begeleiding en biedt daarom preventiewerkers een handboek aan waarin al deze zaken aan de orde komen.

De methode die in het handboek wordt beschreven is een laagdrempelige, maar erg effectieve manier om met jongeren in gesprek te gaan. Jongeren gaan vaak opgelucht de deur weer uit. Het is bovendien de eerste interventie waarin ook het oudergesprek is meegenomen. Ouders krijgen informatie over de effecten van alcohol en tips hoe ze in de opvoeding aandacht kunnen besteden aan het onderwerp.

Gebruik in kaart brengen

De basis van het gesprek is het screeningsformulier. Hiermee breng je samen met de jongere het alcoholgebruik, maar ook de reden en de functie ervan in kaart. Het gesprek zet aan tot nadenken, zoals blijkt uit de reactie van één van de jongeren die een alcoholadviesgesprek heeft gehad: ”Ik ben over mijn hoge score gaan nadenken en heb besloten minder te drinken”. 

Aan het handboek is een training verbonden van 1 of 2 dagdelen. Deze training is bedoeld voor preventiewerkers met enige kennis van risico’s van overmatig alcoholgebruik en motiverende gespreksvoering.

Neem om het boek in handen te krijgen contact op met preventie@vnn.nl.