Kennisbank
Overzicht
Gamen: spel of verslaving?
Veel kinderen en jongeren gamen. Dit kan leuk en leerzaam zijn, maar soms zitten je kinderen (te) veel achter de computer. Ze hebben contact met anderen via het internet, spelen games die niet allemaal even geschikt zijn voor (jonge) kinderen. Je kunt je best zorgen maken om het gamegedrag van je kind.

Vermoedens drugsgebruik kind
Vind je als ouder iets ‘verdachts’ tussen de spullen van jouw kind? Gedraagt je kind zich anders dan anders en is hij of zij abnormaal vaak de deur uit?

Kinderen en drugs
Kinderen weten soms meer over drugs dan hun ouders. Zij zullen je graag vertellen dat het allemaal wel meevalt. Verzamel daarom zelf informatie zodat je mening op feiten is gebaseerd.

Praten met je kind over alcohol
Hoe praat je met je kind over drinken? Wat kun je beter wel en wat niet doen? Een aantal tips voor ouders die hun kind willen leren omgaan met alcohol. Samen kunnen we het drankgebruik onder jongeren beperken.

Webinar: Suïcidaliteit bij verslaving
Op 12 december 2024 presenteerde VNN een webinar over suïcidaliteit bij verslaving. Geneesheer Directeur Joost Kerkhoff en ambulant hulpverlener Jessica Hartstra spraken onder andere over de werking van het brein, het taboe rondom suïcidaliteit en het doorbreken van dat taboe.

Webinar 'Waar palliatieve zorg en verslavingszorg elkaar ontmoeten'
Onze communicatieadviseur Jamal Bedijn gaat tijdens deze webinar in gesprek met verpleegkundig specialist ggz Jojanneke Briek (VNN), verslavingsarts Mara Helmholt (VNN) en verpleegkundig specialist agz Mariska Reurink (Icare).

Webinar 'FAS: Herkenning, misvattingen en persoonlijke ervaringen’
Als een zwangere vrouw drinkt, riskeert ze hersenbeschadigingen bij haar ongeboren baby. Slechts enkele glazen kunnen al een negatief effect hebben op de foetus. Bij grotere hoeveelheden alcohol is er kans op grotere schade. Foetaal Alcohol Syndroom, of FAS, is een hersenaandoening veroorzaakt door alcohol tijdens de zwangerschap. FAS valt onder de groep van Foetaal Alcohol Spectrum Disorders (FASD).

Webinar 'Dubbele diagnose'
In deze lunchwebinar voor zorgprofessionals gaan vier experts uit de verslavingszorg en de ggz in gesprek over dubbele diagnoses en comorbiditeit.

Rijden onder invloed van alcohol
Waarschijnlijk weet je wel dat rijden onder invloed gevaarlijk is. Voor jezelf en voor je medemens. Wist je dat de kans op een ongeluk al verdubbeld is als je kort na het drinken van 3 glazen alcohol deelneemt aan het verkeer?

Webinar 'Hoe betrek je naasten bij de behandeling?'
In de eerste lunchwebinar voor professionals van 2021 'Hoe betrek je naasten bij de behandeling?' gaan Eric Blaauw, Gerjan Timmerman en Douwe Nauta in op het onderwerp 'naasten'. In iets meer dan een half uur bespreken ze het belang van het betrekken van naasten, welke rollen naasten kunnen spelen, waarom zij vaak nog niet worden betrokken bij behandelingen in de gzz/verslavingszorg en het boek 'Verslaving in Context'.

Webinar 'Verslaving en LVB'
In de webinar zijn VNN en Cosis in gesprek over: Hoe maak je blowen, alcohol, gamen bespreekbaar en hoe ga je er mee om?

Kun je verslaafd raken aan wiet roken?
Je kunt verslaafd raken aan het roken van wiet of hasj. Dit is het geval als blowen een (dagelijkse) gewoonte wordt die je maar moeilijk onder controle hebt, omdat het verlangen om onder invloed te zijn te sterk is. Ook geeft de gedachte om te stoppen je dan veel stress.