Ben je cliënt bij VNN en heb je een klacht?
We vinden het belangrijk dat je tevreden bent over jouw behandeling bij VNN. Het kan natuurlijk voorkomen dat je ergens niet tevreden over bent. Het is in dat geval goed dat je hierover praat met de persoon waar de klacht over gaat. Als je dat moeilijk vindt, of als je er samen niet uitkomt, dan kun je hulp krijgen van de klachtenfunctionaris.
Waar kun je terecht met jouw klacht?
Ga in gesprek met de betrokken medewerker
Laat de betrokken medewerker weten dat je niet tevreden bent en dat je daarover wilt praten. In dit persoonlijke gesprek met de betrokken medewerker kun je proberen samen tot een oplossing te komen. Het kan zijn dat er sprake is van een misverstand en dan kan het probleem direct worden opgelost.
Kom je er niet samen uit?
Als je er samen niet uitkomt of je vindt het moeilijk om dit met de betrokken medewerker te bespreken, dan kun je in gesprek gaan met de leidinggevende van de betrokken medewerker of met jouw regiebehandelaar. Kom je er dan nog niet uit, dan kun je hulp krijgen van onze klachtenfunctionaris.
Bespreek het met de klachtenfunctionaris
De klachtenfunctionaris luistert naar je verhaal en denkt mee over een oplossing. Wat je met de klachtenfunctionaris bespreekt, blijft geheim, tenzij je wil dat sommige dingen worden gedeeld. Alleen met jouw toestemming neemt de klachtenfunctionaris contact op met de betrokken medewerker(s).
Over de klachtenfunctionaris
De klachtenfunctionarissen van VNN zijn Linda Dussel & Martine Vos. Zij zijn bereikbaar via e-mail klachtenfunctionaris@vnn.nl en telefonisch 06 225 36 591.
De klachtenfunctionaris heeft een bemiddelende rol, is onafhankelijk en is niet partijdig. Ze heeft geen oordeel over de klacht, maar kijkt met beide partijen hoe jullie samen tot een oplossing kunnen komen. Ze kan je helpen het gesprek met de betrokken medewerker goed voor te bereiden.
Het komt ook voor dat de klachtenfunctionaris een bemiddelingsgesprek biedt tussen jou en degene over wie je ontevreden bent. De klachtenfunctionaris leidt dan het gesprek en zoekt met beide partijen naar een goede oplossing. Ze zorgt dat beide partijen voldoende aan het woord komen en creëert een sfeer waarbij iedereen de ruimte krijgt om te vertellen wat er speelt en wat belangrijk is. Het doel van het gesprek is een prettig resultaat voor iedereen. Ook bij eventuele vervolgstappen kan de klachtenfunctionaris je informeren en met je meedenken.
Waarover kun je een klacht indienen?
Een klacht kan over allerlei zaken gaan. Je kunt bijvoorbeeld een klacht indienen als:
- je vindt dat het contact met je hulpverlener niet goed verloopt.
- je vindt dat VNN zich niet houdt aan afspraken die met jou zijn gemaakt
- je het niet eens bent met een voorgestelde behandeling
- je vindt dat je onvoldoende informatie hebt gekregen over een behandeling
- je vindt dat je te lang hebt moeten wachten op een reactie van VNN
Ook kun je een klacht indienen als je vindt dat je rechten als cliënt niet worden nagekomen.
Welke stappen kun je nemen?
Als je vrijwillig in zorg bent
Als je vrijwillig in zorg bent, kun je contact opnemen met de klachtenfunctionaris van VNN. Die heeft een neutrale positie en is dus niet partijdig. De klachtenfunctionaris kan helpen te bemiddelen tussen jou en de medewerker of medewerkers waar het om gaat. Bijvoorbeeld als je het spannend vindt om een klachtgesprek te voeren. Ook bij eventuele vervolgstappen kan de klachtenfunctionaris je informeren en met je meedenken.
Als je vrijwillig bent opgenomen in een kliniek, dan kun je ook terecht bij een pvp (patiëntvertrouwenspersoon). Deze is niet in dienst van VNN. De pvp geeft advies en ondersteuning aan cliënten en kan jou helpen met het indienen van een klacht. Het verschil met de klachtenfunctionaris is dat de vertrouwenspersoon naast de cliënt staat en niet naast de medewerkers.
Via het menu links en onderaan deze pagina lees je meer over de Patiëntvertrouwenspersoon.
Is je klacht na bemiddeling door de klachtenfunctionaris of patiëntvertrouwenspersoon nog niet opgelost? Dan kun je een oordeel van VNN vragen. De klachtenfunctionaris kan je vertellen hoe dit precies werkt.
Heb je een officieel oordeel van VNN gekregen over je klacht, maar ben je daar ontevreden over? Dan kan je naar een landelijke geschillencommissie. De klachtenfunctionaris kan uitleggen welke mogelijkheden er voor je zijn.
Als je verplichte zorg ontvangt
(bijvoorbeeld via een rechterlijke machtiging)
Als je verplichte zorg ontvangt, wordt je klacht niet door VNN zelf behandeld. Dat gebeurt door de klachtencommissie Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (WvGGZ). Je kunt bij hen een klacht indienen. Wil je meer weten over verplichte zorg en hoe je jouw klacht kunt indienen? Lees dan onze pagina over de Wvggz.
Als je bent opgenomen of verplicht wordt behandeld, dan kun je terecht bij een pvp (patiëntvertrouwenspersoon). Deze is niet in dienst van VNN. De pvp geeft advies en ondersteuning aan cliënten en kan jou helpen met het indienen van een klacht. Het verschil met de klachtenfunctionaris is dat de vertrouwenspersoon er alleen is voor de cliënt en niet voor VNN-medewerkers. De klachtenfunctionaris heeft een neutrale positie en is dus onpartijdig.
Via het menu links en onderaan deze pagina lees je meer over de Patiëntvertrouwenspersoon.
Als je verplicht wordt behandeld kan je familie en andere naasten een beroep doen op een familievertrouwenspersoon (FVP). Familie en andere naasten hebben een apart klachtrecht en kunnen een klacht indienen over gedrag en nakoming van het naastbetrokkenenbeleid.
Via het menu links en onderaan deze pagina lees je meer over de Familievertrouwenspersoon.
Als je een klacht hebt over de reclassering van VNN en je komt er niet uit in gesprek met de medewerker of hun leidinggevende, kun je een klacht indienen. Daarvoor kun je terecht bij de landelijke Klachtencommissie Reclassering.
Klachtenregeling
De rechten van jou als cliënt zijn vastgelegd in verschillende wetten. Ook het recht om een klacht in te dienen is geregeld in de wet. In ons klachtenreglement, ook wel klachtenregeling genoemd, staan de rechten, plichten en procedures rondom een klacht beschreven.
Patiëntvertrouwenspersoon
Cliënten die zijn opgenomen en cliënten die thuis verplichte zorg krijgen of gaan krijgen, kunnen de pvp vragen om advies en ondersteuning. De pvp werkt niet bij VNN, is onafhankelijk en gaat uit van jouw wensen. De pvp doet niets zonder jouw toestemming.
Patiëntenvertrouwenspersonen zijn in dienst van Stichting PVP: vertrouwenspersonen in de GGZ, en zijn daardoor onafhankelijk. De pvp komt op voor de belangen van cliënten.
Als je niet bent opgenomen en ook niet te maken hebt met verplichte zorg, zal de pvp je doorverwijzen naar de klachtenfunctionaris, de klachtencommissie en/of externe klachtondersteuning.
Cliënten van de ggz kunnen via een chat anoniem ondersteuning krijgen van een patiëntenvertrouwenspersoon (pvp). Een vraag of klacht kan zo mogelijk direct via de chat afgehandeld worden. Als er persoonlijke of telefonische ondersteuning nodig is en de cliënt gaat daarmee akkoord, dan kan dat alsnog worden geregeld.
De chat is open van maandag t/m donderdag van 19.00 tot 21.00 uur en is bereikbaar via www.pvp.nl
Cocky Oppelaar (regio Groningen)
06 - 47 09 05 17
c.oppelaar@pvp.nl
Ien Lfil (locaties Drenthe, inclusief gezinskliniek De Borch en kliniek Vossenloo, exclusief Beilen)
i.lfil@pvp.nl
06 - 82 98 58 50
Brian Rokette (locaties Friesland, inclusief kliniek Bolsterburen)
b.rokette@pvp.nl
06 - 30 58 57 12
Miguel Gonzalez (IMC)
m.gonzalez@pvp.nl
06 - 30 56 55 08
Geestelijke Gezondheidszorg
Telefoon: 0900 - 444 88 88
maandag t/m vrijdag van 10.00 – 16.00 uur en zaterdag van 13.00 – 16.00 uur
E-mail: helpdesk@pvp.nl
Website: www.pvp.nl
Familievertrouwenspersoon
Familieleden en andere naasten van cliënten hebben een zelfstandig klachtrecht. De familieleden en andere naasten van cliënten die gedwongen zorg ontvangen in het kader van de Wvggz óf zijn opgenomen in een kliniek van VNN kunnen terecht bij de familievertrouwenspersoon (fvp). De fvp steunt bij het leggen en onderhouden van contacten met behandelaren en managers van VNN. Hij of zij zet zich in voor een zo goed mogelijke samenwerking tussen de instelling en jou als naaste.
Je kunt de fvp mailen om een afspraak te maken:
José van Voorthuizen
E-mail: j.vanvoorthuizen@familievertrouwenspersonen.nl
Wil je meer informatie? Kijk dan op de website van Landelijke Stichting Familie Vertrouwens Persoon www.familievertrouwenspersonen.nl
Ben je een familielid of naaste van een cliënt die vrijwillige, ambulante zorg ontvangt? Neem dan contact op met de klachtenfunctionaris om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de afhandeling van je klacht: klachtenfunctionaris@vnn.nl
Welke rechten heb ik als cliënt?
Een belangrijk recht van cliënten - en van groot belang - is het recht op informatie. Iedere cliënt heeft recht op deskundige informatie over diens verslaving en behandeling of begeleiding. Die informatie heb je nodig om te kunnen beslissen over je zorgplan. Want daarover moet je toestemming geven. Zonder jouw toestemming mag het zorgplan niet uitgevoerd worden.
Om goede hulp te kunnen geven, vragen we dat je open en eerlijk bent naar je behandelaar. Luister naar de adviezen van de behandelaar en kom afspraken na.
Je behandelaar is verplicht een dossier bij te houden. Naast persoonsgegevens zoals je naam, geboortedatum en adres, vragen wij je ook naar de reden van je komst, je verslavingsprobleem en de achtergronden daarvan. Een medisch onderzoek kan nodig zijn om je lichamelijke conditie te bepalen.
Gegevens uit de intake en onderzoeken nemen wij op in je dossier.
Gegevens die gedurende je begeleiding of behandeling bekend worden, vermelden wij ook in je dossier. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om vragenlijsten, een verslag van een gesprek met een psychiater of de uitslag van een psychologische test.
Wanneer je via een verwijzer (bijvoorbeeld een huisarts) in contact bent gekomen met VNN, kunnen gegevens die afkomstig zijn van die huisarts of een andere hulpverleningsinstelling ook deel uitmaken van je dossier.
Als je graag wil weten welke gegevens VNN van je heeft, dan kun je je behandelaar vragen om samen met hem of haar naar je medisch dossier te kijken. De informatie in je medisch dossier kan ingewikkeld zijn. Je behandelaar kan je in begrijpelijke taal uitleggen wat er in je dossier staat en wat dat inhoudt. Eventueel kun je ook een digitaal (of papieren) afschrift van het medisch dossier krijgen.
Als bepaalde gegevens niet kloppen, dan kan VNN deze voor je wijzigen. Je kunt ons ook vragen je gegevens te wissen en om deze niet meer te gebruiken. Als je eerder toestemming hebt gegeven voor het bewaren van je gegevens, dan kun je deze weer intrekken.
In sommige gevallen mogen we je verzoek weigeren, bijvoorbeeld als je VNN vraagt je gegevens te wissen, maar VNN deze nog nodig heeft (om financiële of belastingtechnische redenen of als bewijs bij klachten). Je kunt een verzoek tot inzage, aanpassing, verwijdering, overdraging van je persoonsgegevens of verzoek tot intrekking van je toestemming indienen bij je behandelaar.
We reageren zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 4 weken, op je verzoek.
Wij bewaren je persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is om de doelen te realiseren waarvoor je gegevens worden verzameld. Wij hanteren de volgende bewaartermijnen voor de volgende (categorieën) van persoonsgegevens:
Algemene cliëntgegevens. Deze worden niet langer dan noodzakelijk voor de verwerking van de doeleinden waarvoor zij worden verzameld of verwerkt.
Gezondheidsgegevens. Hiervoor geldt een wettelijke bewaartermijn van 20 jaar na beëindiging van de behandeling.
Financiële en administratieve cliëntgegevens. Hiervoor geldt een wettelijke bewaartermijn van 7 jaar.
Juridische cliëntgegevens (niet vrijwillige opneming en behandeling). Hiervoor geldt een wettelijke bewaartermijn van 5 jaar (Wet bijzondere opneming in psychiatrische ziekenhuis) of van 7 jaar na beëindiging van een reclasseringscontract.
Medewerkers van VNN die direct bij jou betrokken zijn, mogen je dossier inzien. Over de inhoud van je dossier mogen zij niet met anderen spreken; er geldt een geheimhoudingsplicht. Voor een goede hulpverlening kan het nodig zijn dat je begeleider of behandelaar je gegevens bespreekt met een collega. Hiervoor zijn wij niet verplicht jouw toestemming te vragen. Uiteraard zijn alle collega’s gehouden aan de geheimhoudingsplicht.
Wij delen je persoonsgegevens met anderen alleen als dit nodig is en om te voldoen aan een eventuele wettelijke verplichting, zoals die van zorgverzekeraars of de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Met bedrijven die je gegevens verwerken, sluit VNN een verwerkersovereenkomst om te zorgen dat het niveau van beveiliging en vertrouwelijkheid van je gegevens aansluit bij hoe wij met je gegevens omgaan. Wij blijven namelijk verantwoordelijk voor de verwerking.
Als VNN je persoonsgegevens deelt met derden zonder dat dit wettelijk nodig is of nodig is voor het aangaan of uitvoeren van de overeenkomst dan doen wij dit alleen met jouw toestemming. Als het gaat om je behandeling delen we alleen gegevens (zoals diagnostiek, evaluatie- of eindverslag over je behandeling) met andere zorgverleners (bijvoorbeeld je huisarts) als je daar toestemming voor geeft.
Dan kun je een bezwaarformulier opsturen naar VNN en wordt het opgenomen in de dossier. Het bezwaarformulier voor het uitwisselen van informatie kun je hier downloaden.
VNN gebruikt gegevens om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Dit wordt zo veel mogelijk anoniem gedaan. We gaan er vanuit dat je dit goed vindt, omdat VNN hiermee haar dienstverlening verbetert. Als je daar wel bezwaar tegen hebt, kun je dit met je behandelaar bespreken en een bezwaarformulier ondertekenen.
VNN gebruikt ook gegevens voor wetenschappelijk onderzoek. Ook deze gegevens verwerken wij zoveel mogelijk anoniem we vragen hiervoor jouw toestemming. In sommige gevallen is het mogelijk om zonder toestemming gegevens te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld wanneer het gaat om veel dossiers en niet iedereen op de hoogte gebracht kan worden. VNN zal zich daarbij altijd aan de wet- en regelgeving houden. Wil je liever niet dat we je gegevens gebruiken? Dan kan je hier bezwaar tegen maken. Bespreek dit met je behandelaar en onderteken het bezwaarformulier.
Binnen VNN respecteren wij de privacy van iedereen binnen onze organisatie. Op onze locaties mag je daarom niet fotograferen, filmen op geluidsopnamen maken. Een uitzondering is een geluidsopname van een gesprek met je behandelaar. Een dergelijke opname kan ondersteunend zijn aan je behandeling. Bespreek/ overleg dit met je behandelaar. Geluidsopnamen mag je nooit openbaar maken.
Ja, dat kan.
Als je niet wilt dat jouw zorgverzekeraar jouw diagnose-informatie krijgt, kun je bezwaar aantekenen. Vertel jouw behandelaar dat je bezwaar hebt tegen vermelding van diagnosegegevens op de factuur. Samen met jouw behandelaar vul je een formulier (privacyverklaring) in. Dat onderteken je allebei. Daarop staat dat jouw behandelaar de diagnose weglaat.
De behandelaar zal dan de factuur samen met deze verklaring indienen bij jouw zorgverzekeraar. Op de factuur staat dan geen diagnose vermeld. Wel is een medisch adviseur van de zorgverzekeraar verantwoordelijk voor de controle van de declaratie.