Voor partners
Praten met je partner of naaste over het drinken of drugs gebruiken is niet gemakkelijk. Een bekend verschijnsel bij verslavingsproblematiek is dat de persoon het drinken of drugs gebruiken ontkent. Of hij of zij geeft aan te drinken of drugs te gebruiken omdat er zoveel problemen zijn. Veel problemen ontstaan juist door drinken of drugs gebruiken en verdwijnen bij minderen of stoppen.
Ervaringsverhaal
"“Bij VNN weten ze wat verslaving is, wat het doet met de omgeving. Het is fijn dat je niet veroordeeld wordt, maar je verhaal kwijt kunt.”"
Omgaan met verslaving
Bij mensen met een verslaving zie je vaak dat problemen worden ontkend of verzwegen. Als de verslaving wel wordt erkend, dan krijgt de verslaving vaak de overhand in relaties.
Hieronder staan 10 tips om in gesprek te gaan met je partner.
Maak je partner duidelijk waar de grens ligt van wat je wilt en kunt accepteren. Zorg ervoor dat deze grens niet geleidelijk wordt opgerekt en blijf heel helder! Dat is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Mensen met een verslaving proberen vaak anderen zover te krijgen dat zij zich steeds meer gaan aanpassen aan hun wensen. Zolang je daarin meegaat en je eigen grenzen steeds verlegt, hoeft je partner zelf niets te veranderen.
Als vriend, vriendin, familielid, partner of collega mag je ook eisen stellen aan de ander. Je onderhoudt een relatie met diegene. En een relatie is iets waar beide partijen aan bijdragen.
Begin geen gesprek met iemand die onder invloed is. Dat is zinloos. Het werkt ook niet om een gesprek te beginnen als je zelf erg boos bent. Als je begint met ‘en nu gaan we eens over jouw drinken praten’ gaan de haren alleen maar recht overeind staan en treedt meteen het hele verdedigingsmechanisme in werking. Ga in gesprek als de ander nuchter is, zoek een moment als er geen problemen spelen en creëer een ontspannen sfeer.
Vertel wat het jou doet, waar jij last van hebt en maak het zo concreet mogelijk: ‘Je wordt luidruchtig als je gedronken hebt, en dat vind ik vervelend’. Of ‘Als je je agressief gedraagt, word ik bang’.
Je hoeft een dreiging maar één keer niet waar te maken of degene met een verslaving neemt je niet meer serieus. Dreigen gebeurt vaak in een opwelling van woede of verdriet. Je kunt daar beter een andere uitlaatklep voor zoeken. Bedenk iets wat je wel kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld: ‘Als je me dronken belt, dan verbreek ik de verbinding’. Dat is haalbaar en beter dan dat je dreigt met weglopen of een echtscheiding (als je weet dat je dat toch niet zal doen).
Je bent verontwaardigd, beledigd, teleurgesteld, kwaad. Dat mag. Sterker nog: je hebt er recht op. Achter de verdediging en ontkenning van de drinker gaan vaak angst voor verandering en schaamtegevoel schuil. Het werkt niet om te roepen: ‘Je bent een leugenaar en een slappeling!’ Wat helpt is het gedrag van de ander benoemen, in plaats van de persoon. 'Als je liegt, is het voor mij moeilijker om je te vertrouwen.' Zeg ook niet: ‘Ik vind het niet goed dat je zoveel drinkt’. Dat leidt gemakkelijk tot discussies over wat ‘veel’ is. Benoem liever het gedrag dat het gebruik teweeg brengt.
Het is voor naasten makkelijker om met anderen over de hartkwaal van een partner te praten dan om de schaamte te overwinnen die rondom alcohol- of drugsproblematiek hangt. De partner zelf zit ook vaak in een patroon van ontkenning en houdt zijn problemen met drank of drugs graag uit het zicht. Doorbreek het isolement waar je als naaste in terecht kunt komen. Het kan erg opluchten als je iemand in vertrouwen neemt.
Bekijk hieronder ook ons aanbod voor naasten.
Een aanknopingspunt voor een gesprek over de hinder die je ondervindt van het verslavingsgedrag is expliciet te vragen wat het gebruik oplevert. ‘Wat brengt het je?’ Het praten over de positieve effecten haalt de spanning uit het gesprek. En het kan helpen om ook de nadelen te bespreken. ‘Zitten er voor jou ook nadelen aan het gebruik? Welke zijn dat?’ Daarmee heb je een ingang om te praten over wat het gebruik voor jou en jouw leven betekent.
Om de lieve vrede te bewaren wordt degene met een verslaving vaak geholpen door zijn naaste omgeving. Je helpt mee misschien mee om het gebruik of gedrag voor anderen verborgen te houden, je meldt je partner ziek bij de werkgever, je betaalt een openstaande schuld. Het resultaat daarvan is dat je partner blijft gebruiken, omdat er geen nadelige gevolgen aan het gebruik of gedrag zitten. Als je jouw partner de problemen zelf laat oplossen, zijn de effecten veel beter voelbaar.
Je hebt recht op respect en een eigen leven. Werk aan je gevoel van eigenwaarde. Ga iets nieuws of anders doen, waar je partner buiten staat. En verwaarloos jouw eigen afspraken, uitnodigingen en contacten niet door het gebruik van je partner.
Een toekomst zonder middelen is voor iemand met een verslaving vaak een groot zwart gat. Perspectief bieden (herstel van relaties, gezondheid, leven zonder angst, meer rust), kan de stap naar hulp vergemakkelijken. Ook helpt het om oog en aandacht te hebben voor de vaardigheden en krachtbronnen van je partner. Achter verslavingsgedrag gaan vaak angsten, ongenoegens, problemen en schuldgevoelens schuil. Verwijten versterken die gevoelens. Waar is hij of zij goed in, wat kan hem of haar helpen?
Familievertrouwenspersoon (FVP)
Familieleden en andere naasten van cliënten hebben een zelfstandig klachtrecht. De familieleden en andere naasten van cliënten die gedwongen zorg ontvangen in het kader van de Wvggz óf zijn opgenomen in een kliniek van VNN kunnen terecht bij de familievertrouwenspersoon (fvp).
De fvp steunt bij het leggen en onderhouden van contacten met behandelaren en managers van VNN. Hij of zij zet zich in voor een zo goed mogelijke samenwerking tussen de instelling en jou als naaste.
Cursussen en trainingen
In de webinar gaat het over wat je kunt doen als naastbetrokkene van je partner die teveel drinkt en wat de valkuilen zijn. De inhoud van de webinar is ook bedoeld voor ouders met volwassen kinderen bij wie het alcohol- of drugsgebruik uit de hand is gelopen.
Bekijk hem hier >>
Worstel je als partner met het gedrag van je partner met een verslaving? Kom dan naar de gespreksgroep van VNN. Deelname aan een gespreksgroep is kosteloos en vrijblijvend. De groep loopt het hele jaar door: instromen is op elk moment mogelijk. Je kunt per bijeenkomst beslissen om wel of niet aan te sluiten.
In de gespreksgroep is aandacht voor:
- inzicht krijgen in verslaving en verslavingspatronen
- contact met lotgenoten (doorbreken schaamte en isolement)
- delen van ervaringen en manieren om hier mee om te gaan (motiveren, grenzen stellen)
De groep wordt geleid door hulpverleners van VNN. Er wordt vertrouwelijk omgegaan met je gegevens.
CRAFT staat voor ‘Community Reinforcement and Family Training’, een training waarin de omgeving en familie bekrachtigd wordt. Je leert om te gaan met stress en je komt anders in contact met de persoon om wie jij je zorgen maakt. Je leert consequenties te stellen aan ongewenst gedrag. Maar nog belangrijker, je leert juist hoe je prettig gedrag aanmoedigt.