Over VNN
We hebben bij Verslavingszorg Noord Nederland veel kennis over verslaving. Die zetten we in om verslaving te voorkomen. En we zijn er voor mensen die problemen ondervinden als gevolg van middelengebruik of bepaald gedrag, zoals gokken of gamen. Voorkomen is net zo belangrijk als behandelen.
Het VNN-perspectief
Onze missie is perspectief bieden op een ander leven. Deze missie betekent dat wij mensen met verslaving en hun naastbetrokkenen perspectief willen bieden op meer kwaliteit van leven. Een leven zonder of met minder verslavingsproblemen. Ook zetten we ons in om verslavingsproblemen te voorkomen.
- Wij zien mensen als zelfstandige deelnemers aan de maatschappij.
- Verslaving kan deze zelfstandigheid ernstig beperken.
- Iedereen in deze maatschappij kan verslaafd raken.
Onze cliënten hebben te maken met lichamelijke, psychologische, sociale en spirituele facetten in hun leven. Die zijn allemaal met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar allemaal. Dat is de holistische mensvisie. Mede aan de hand van deze mensvisie wordt het zorgaanbod van VNN ontwikkeld en uitgevoerd.
Werkwaarden
Onze medewerkers vinden drie dingen extra belangrijk:
- Betrouwbaarheid. We doen wat we zeggen en zeggen wat we doen.
- Betrokkenheid. We luisteren en behandelen met oprechte aandacht, zonder oordeel.
- Beschikbaarheid. We staan voor je klaar als dat nodig is, op het moment dat het nodig is.
Oplossingsgericht werken
Onze medewerkers hebben passie voor haar brede doelgroep. Samen met de cliënten werken wij aan verbeteringen. Dat doen we vanuit de methode Oplossingsgericht Werken. Dit is een methode waarbinnen de hulpverlening en het werken gericht is op het kijken naar oplossingen, in plaats van naar problemen. We gaan uit van krachtbronnen en eigen regie van de cliënten. Zodat hun herstel zo blijvend mogelijk is.

Cliëntenraad
De cliëntenraad is het loket voor alle zaken rondom je behandeling en het begin van herstel bij VNN. De cliëntenraad behartigt de belangen van alle mensen die in zorg komen, en zijn, van VNN en de direct betrokkenen, de zogenaamde naasten. De cliëntenraad bestaat volledig uit cliënten of ex-cliënten en naasten met ervaring met verslaving in het algemeen en kennis en ervaring met VNN in het bijzonder.
- De cliëntenraad bezoekt die plaatsen waar cliëntengroepen bij elkaar komen en of worden behandeld.
- Daarnaast steken wij ons licht op overal in de organisatie waar het cliëntperspectief noodzakelijk is.
- We nemen deel aan werk- en projectgroepen; doen mee aan sollicitatiecommissies en zijn aanwezig bij overleggen die we van belang achten voor het cliënt belang.
- Bovendien hebben we een maandelijkse vergadering met de Raad van Bestuur, waar we de cliënt een stem geven in belangrijke voorgenomen beleidsbeslissingen.
De cliëntenraad is onafhankelijk. We worden niet beïnvloed door VNN in onze besluiten en (ongevraagde) adviezen. We staan wel op de site van VNN en heten de cliëntenraad van VNN, omdat we de cliënten van VNN vertegenwoordigen.
We houden ons bezig met onder andere:
- de klachtenprocedure
- cliënttevredenheid
- de inzet van ervaringsdeskundigheid overal in de organisatie
- het ontplooien van herstelondersteunende activiteiten
We zijn benieuwd naar jouw verhaal, om belangrijke zaken bespreekbaar te kunnen maken in de organisatie. Ben jij cliënt bij VNN en ben je tevreden of juist ontevreden over je traject bij VNN? Weet je niet hoe het verder gaat nadat je een behandeling hebt afgesloten bij VNN? Wil je advies, iets met ons delen heb je ideeën hoe het anders en beter kan? Of wil je graag delen hoe goed je in je vel zit na de behandeling? Hoe jouw herstel werkt en waarom je je leven weer op de rit hebt? Neem dan contact met ons op.
Naasten kunnen zich (vaak terecht) buitengesloten voelen bij de behandeling van hun geliefde kind, vriend of familielid. Ook voor deze belangrijke groep willen we de ruimte geven en een podium bieden om zich te uiten.
Ben jij enthousiast geworden door het bovenstaande verhaal of juist niet? Heb je een verhaal te delen een vraag te vragen of wil je graag deel uitmaken van onze raad?
Stuur dan een mailtje naar onze raad: Clientenraad@vnn.nl
Of naar een van jouw raadsleden:
Bastiaan van Nieuwstadt B.vanNieuwstadt@vnn.nl
Dennis Warta D.Warta@vnn.nl
Nelleke Wiersma Ne.Wiersma@vnn.nl
Rob Gillot R.Gillot@vnn.nl
Mascha Bartos M.Bartos@vnn.nl
Samenwerking
VNN werkt samen met veel instellingen in Noord-Nederland. Samenwerken doen we in de eerste plaats met de 3 noordelijke GGZ-instellingen, huisartsen, Justitie/OM en onderwijsinstellingen. Maar natuurlijk ook met ziekenhuizen, andere zorginstellingen, gemeenten, zorgverzekeraars en brancheverenigingen.
Op onze site voor zorgprofessionals staat meer over al onze partners.
Wetenschappelijk onderzoek
Als professionele zorginstelling vindt VNN wetenschappelijk onderzoek essentieel voor het leveren van goede zorg. VNN draagt met onderzoek bij aan de wetenschappelijke kennis over verslaving. Deze kennis vormt de basis voor het verbeteren van de huidige behandelingen en het ontwikkelen van nieuwe behandelvormen.
Op onze site voor (zorg)professionals vind je meer informatie over de onderzoeken die we hebben gedaan en waar we mee bezig zijn.