Voor kinderen van

Het kan ontzettend moeilijk zijn voor kinderen om met volwassenen te leven die (te) veel drinken, gebruiken of op een andere manier verslaafd zijn. Dit geldt ook voor volwassenen met ouders met een verslaving. Het kan gaan om je ouders, maar ook om een broer, zus of ander persoon die in huis leeft met jou.
Omgaan met verslaving
Heeft je vader of moeder een probleem? Je staat er niet alleen voor. Wat jou misschien opvalt is gek gedrag: wankelen, omvallen, snel uit de slof schieten, vergeten te eten, moeite met duidelijk praten, of misschien heel andere dingen. Voor iedereen kan het anders zijn.
Het beste dat je kunt doen, is hulp vragen aan experts van VNN en niet proberen zelf het probleem op te lossen. Dat is niet gemakkelijk voor jou of degene om wie het gaat, dat begrijpen we. Maar doorgaan zonder hulp kan nog lastiger zijn. Wij staan klaar om jou en je familie te helpen.
Tijd voor jouw verhaal
Twijfel je nog over of je hulp moet inschakelen? Praat er dan over met:
- een mentor of leraar met wie je goed kunt opschieten
- de ouders van een vriendin of vriend
- de chatservice van VNN, anoniem, zonder oordeel en vrijblijvend
Ervaringsverhaal
" Ik was het helemaal niet gewend om te praten over de verslavingsproblematiek in mijn familie. Doordat je elkaars verhalen hoort, merk je dat er anderen zijn die precies hetzelfde meemaken als jij."
Adviesgesprek
Als je één van je ouders of beide een verslaving hebben, kan dat ontzettend zwaar voor jou zijn. Misschien kan je zelf wel meer hulp gebruiken om te zorgen dat het goed met jou blijft gaan, zoals een steungroep voor naasten? Of misschien wil je gewoon iets beter begrijpen hoe een verslaving bij iemand werkt? Je kunt het er vrijblijvend over hebben.
Bel 088 234 34 34 of mail info@vnn.nl voor het aanvragen van een adviesgesprek of om in contact te komen met een van onze preventiewerkers.
Jongerengroepen en trainingen
In de jongerengroep KOPP/KOV praten we met elkaar over wat jou bezighoudt en wat jou verder kan helpen.
Geen therapie, wel aandacht voor jouw verhaal.
Misschien ben je onzeker of je wel het juiste doet, en hoe je om moet gaan met reacties uit je omgeving. Of je merkt dat de verslaving ook jouw leven beïnvloedt en je wilt weten hoe je ruimte voor jezelf maakt. Alle jongeren in de groep komen, net als jij, uit een gezin met psychische of verslavingsproblemen. Samen wissel je ervaringen en tips uit.
Binnenkort volgt meer info over de eerstvolgende groep.
In de gespreksgroep is aandacht voor:
- inzicht krijgen in verslaving en verslavingspatronen
- contact met lotgenoten (doorbreken schaamte en isolement)
- delen van ervaringen en manieren om hier mee om te gaan (motiveren, grenzen stellen)
Deelname aan een gespreksgroep is kosteloos en vrijblijvend. De groep loopt het hele jaar door: instromen is op elk moment mogelijk en je kunt per bijeenkomst beslissen om wel of niet aan te sluiten.
Deze gespreksgroepen worden aangeboden in Groningen, Winschoten, Hoogeveen en Emmen.
Binnenkort volgt meer info over de data van deze groepen.
Voor jongeren van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen
Op deze website heb je de mogelijkheid om te mailen met een deskundige of deel te nemen aan een online groepscursus. Ook vind je informatie over wat het precies betekent als je vader of moeder psychische en/of verslavingsproblemen heeft en wat hiervan de gevolgen voor jou kunnen zijn.
Je vindt hier bijvoorbeeld uitleg over welke gevoelens dit bij jou kan oproepen, informatie over waar je als jongere hulp kunt vinden als het even teveel wordt en uitleg over verschillende psychische en verslavingsproblemen.