Drugs laten testen

Het gebruik van drugs is nooit zonder risico. Je kunt aan de buitenkant van een pil, poeder of vloeistof niet zien wat de samenstelling of sterkte is. Het is daarom verstandig om het te laten testen voordat je het gebruikt. Dat kan in Groningen, Leeuwarden en Assen. De testservice is gratis. 

Het testen van de drugssamples gebeurt door het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Het analyseren is duur en kost tijd, hierdoor kan het DIMS maar een beperkt aantal drugssamples per week testen. Het afgelopen jaar heeft het DIMS niet alle aangeleverde drugssamples kunnen onderzoeken. Dit vinden we ontzettend vervelend omdat we iedereen zo goed mogelijk willen helpen. Toch moeten we nu soms bezoekers teleurstellen. Met name als het gaat om LSD zegels. Ook de komende tijd zullen mogelijk niet alle aangeleverde drugs een complete uitslag krijgen.
 

Testen in Groningen en Assen alleen op afspraak

(Let op: we zijn van 20 dec tot en met 1 jan gesloten. Testresultaten van 18 en 19 dec komen daarna pas binnen.)

  • Wil je testen in Groningen? Klik dan hier om een afspraak in te plannen. (Alleen donderdagen.)
  • Wil je testen in Assen? Klik dan hier om een afspraak in te plannen. (Alleen woensdagen)
  • Wil je een test in Leeuwarden? Dan kun je het spreekuur bezoeken op donderdagen van 13:00 tot 16:00 uur. Hiervoor hoef je geen afspraak te maken. 
     

Voorwaarden voor het testen

Bij de testservice testen we uitsluitend drugs voor consumenten. Dus niet voor dealers, hulpverleners, ouders, familie of politie. Je blijft anoniem; we noteren uitsluitend gegevens over middelen, niet over personen.

De verdere voorwaarden voor het testen:

  • maximaal 3 drugsmonsters per keer. Hiervan kan 1 drugsmonster opgestuurd worden naar het lab.
  • Pillen moeten heel en onbeschadigd zijn
  • maximum 1 gram poeder en minimum 0,2 gram poeder.
  • Maximum 10 ml vloeistof en minimum 1 ml vloeistof.
  • De volgende middelen kun je niet laten testen: alcohol, paddo's, medicijnen, hasj en wiet, anabolen, grondstoffen voor drugs.
  • Poeders, vloeistoffen en zegels worden altijd opgestuurd naar het lab.
  • De drugs die we voor je opsturen naar het lab krijg je niet retour.
  • Aan de testuitslag kun je geen rechten ontlenen. De tester, de VNN locatie en het laboratorium kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van het gebruik van welke drugs dan ook.
  • Na een week kun je bellen voor de uitslag. 


Lijst met gevaarlijke pillen

Regelmatig worden pillen op de markt gebracht met een verhoogd risico voor je gezondheid. Laat daarom altijd je pil testen. Daarnaast kun je de lijst met gevaarlijke pillen raadplegen. Deze lijst geeft goede actuele informatie maar is per definitie niet compleet. Met andere woorden: ook pillen die niet op de lijst voorkomen, kunnen extra risico’s met zich meebrengen.

Bekijk hier de lijst met gevaarlijke pillen of download de app Red Alert via de App Store of Google Play.

Wil je hulp bij niet gebruiken op festivals? Kijk dan even op de site van Festival Oneliners.

 

Klachten of zorgen na gebruik?

Als je drugs hebt gebruikt, kan je na afloop klachten ervaren. Ook als er precies in zat wat je verwachtte. Voorbeelden van klachten zijn: een dip, angstigheid of problemen met zien. Maar dit kan van alles zijn. Vaak gaan deze klachten weer over. Als dat niet zo is, of je maakt je zorgen, dan kun je terecht bij het Landelijk Spreekuur Partydrugs. Daar vind je informatie over veelvoorkomende klachten en kun je via het spreekuur je klachten bespreken met een arts. Dit is anoniem en gratis. 

Heb je andere zorgen of vragen over je gebruik? Of over het gebruik van iemand in je omgeving? Dan kan je bij ons gratis een anoniem adviesgesprek aanvragen. Een medewerker belt je dan terug om te luisteren, mee te denken en concrete tips te bieden. Als jij dat wilt, kan je in contact worden gebracht met een behandelaar, maar dat hoeft niet. Bel 088 234 34 34 om het adviesgesprek aan te vragen.
 

Meer informatie?

Heb je nog vragen over de testservice? Dan kun je bellen naar 088 234 34 34 en je laten doorverbinden met afdeling Preventie. Je kan ook mailen naar testservice@vnn.nl. Ook voor andere vragen over middelen, gebruik, of verslaving kan je hier terecht.