- Categorie: Drugs en alcohol
- Leestijd: ~2 minuten lezen
MDMA staat voor de stof 3,4 metyleendioxymethamfetamine. Het is de werkzame stof in XTC-pillen.
Hoe ziet het eruit?
MDMA komt het meest voor in pilvorm, vaak XTC genoemd. Deze pillen verschijnen voortdurend in nieuwe vormen en kleuren en met een grote variatie aan logo’s. Voor deze logo’s worden vaak bestaande logo’s van grote merken gebruikt. Een zeer populair logo, dat al jarenlang in verschillende variaties voorkomt, is de smiley. Ook komt MDMA voor in kristalvorm, dat ziet eruit als bruine kristalsuiker. Vaak zit dat in zekjes, maar soms ook in capsules.

Hoe werkt het?
Als je MDMA neemt duurt het ongeveer 30 tot 60 minuten voordat je wat voelt. Dit hangt af van de omstandigheden. Bijvoorbeeld hoe uitgerust je bent en hoeveel je hebt gegeten en gedronken. MDMA zorgt ervoor dat er gedurende ongeveer 6 uur extra serotonine in je lichaam vrijkomt. Serotonine is een stofje dat invloed heeft op je stemming, maar ook op een aantal lichaamsfuncties zoals de temperatuur- en vochtregulatie.
Wat voor gevoel geeft MDMA?
MDMA heeft een oppeppend effect. Vermoeidheid en honger worden onderdrukt. Beeld en geluid komt intenser binnen. Mensen krijgen vaak een gelukzalig gevoel en hebben meer zin in contact met anderen. Bijvoorbeeld praten, dansen en knuffelen.
Als mensen regelmatig MDMA gebruiken ervaren ze vaak minder van het gelukzalige gevoel, maar nog wel het oppeppende effect.
Wat zijn de risico’s van MDMA?
• Acute problemen die kunnen ontstaan door oververhitting, uitdroging, misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn, angst en het serotoninesyndroom (verhoging serotonine-spiegel in samenhang met medicatie).
• In een enkel geval krijg je een angststoornis die lang kan aanhouden.
• Er zijn aanwijzingen voor schade aan hersenen, nieren en lever als je XTC veelvuldig en intensief gebruikt. (Er is geen bewijs voor blijvende hersenschade bij incidenteel gebruik.)
Verkeerde stoffen
Sommige XTC-pillen bevatten naast MDMA ook andere stoffen. In het verleden zijn pillen aangetroffen die vervuild waren met atropine, mCCP of PMMA. Als je wilt gebruiken, laat dan eerst je drugs testen bij de testservice uitgaansdrugs van VNN.
Dosering checken
Zorg dat je weet wat de dosering is van jouw pil. Niet elke pil heeft de vaste hoeveelheid MDMA.
In 2007 was de gemiddelde dosering 80 mg MDMA per pil. Tegenwoordig zijn doseringen van 200mg per pil niet zeldzaam. Je weet pas zeker hoeveel MDMA er in jouw pil zit als je het laat testen bij een drugstestservice.
Overdosering voorkomen
Kies je dosis bewust. Ervaren gebruikers gaan uit van 1 tot 1,5mg per kilo lichaamsgewicht. Onervaren gebruikers kunnen het beste minder gebruiken. Het is dus voor iedereen verschillend wat de juiste dosis is. Neem ook niet te snel bij omdat je denkt dat het nog niet werkt. De inwerking kan wel een uur duren. Pas op met meerdere doseringen op 1 avond. Dat kan bij elkaar te veel zijn.
Combigebruik
Als je MDMA combineert met alcohol of andere drugs heb je meer kans op onverwachte effecten.
Meer weten over MDMA?
Bij onze drugstestservice kan je in gesprek met een medewerker die veel weet van MDMA-gebruik. Je kan informatie en advies krijgen die speciaal voor jou is en de pil die je van plant bent te nemen.
Je kan ook gratis en anoniem een adviesgesprek aanvragen.
Veelgestelde vragen
Gebruik van XTC kan aanhoudende klachten geven door een ontregeling in je hersenen. Dit veroorzaakt een verstoring van je waarneming. Je voelt bijvoorbeeld schokken of tintelingen in je lichaam. Of je ziet ruis of onwerkelijke beelden. Vermoeidheid en somberheid komen na gebruik van XTC regelmatig voor en zijn doorgaans van korte duur.
Als je niet weet wat er met je aan de hand is en hoelang de klachten zullen blijven, kun je hier behoorlijk angstig van worden. En door te piekeren verergeren je klachten. Dit kun je in ieder geval doen:
- Neem voldoende rust en ga op tijd naar bed.
- Gebruik geen alcohol of drugs.
- Concentreer je niet op de klachten, maar zoek afleiding.
Je klachten verdwijnen meestal, maar soms kan het even duren.
Als je je zorgen maakt, is het goed om naar je huisarts te gaan. Je kunt ook contact opnemen met een medisch specialist over dit soort klachten: dr. Alderliefste van het Landelijk Spreekuur Party Drugs.
Je lichaam kan gewend raken aan het verwerken van bepaalde stoffen. Bijvoorbeeld doordat je die vaak of veel binnenkrijgt. Daardoor heeft een stof soms op den duur minder effect op je. Bij drugs en medicijnen noemen we dat 'tolerantie'.
Tolerantie voor een stof kan betekenen dat je dus steeds meer nodig hebt om hetzelfde gevoel te krijgen. Tolerantie betekent niet dat een stof minder schadelijk is voor je lijf.
Het verschilt per middel hoe snel je tolerantie opbouwt. Tolerantie kan ook weer afnemen als je een middel een tijd niet gebruikt. Als je daarna weer evenveel neemt als je gewend was, kan dat te veel zijn voor je lijf. Dan riskeer je een overdosis.