• Categorie: Drugs en alcohol
  • Leestijd: ~2 minuten lezen

De afkorting GHB staat voor Gamma Hydroxy Butyraat. Het komt van nature in kleine hoeveelheden in je lichaam voor en is een verdovend middel. Vroeger werd het middel als narcose bij operaties gebruikt, maar vanwege de gevaarlijke bijwerkingen is dit nu niet meer het geval. Bij een lage dosering kan GHB een ontspannen en plezierig gevoel geven.

Hoe ziet GHB eruit?

GHB is een kleur- en geurloze vloeistof met een zoutige smaak. Het wordt vaak in een plastic buisje bewaard. In een buisje zit meestal 4 tot 5 ml GHB. Mensen die veel GHB gebruiken of niet willen dat iemand het vindt, bewaren het ook wel in gewone waterflesjes.

Wat voor gevoel geeft GHB?

GHB geeft in de juiste dosering een warm en ontspannen gevoel, dat een beetje lijkt op het gevoel van dronken zijn. Het effect merk je na 15 tot 45 minuten, afhankelijk van hoeveel je daarvoor gegeten hebt.
 

Mensen krijgen er vaak een vrij en uitbundig gevoel van.  Mensen kunnen er ook extreem opgewonden van raken en hun remmingen kwijtraken. GHB wordt daarom ook wel gebruikt op seksfeesten. Het komt ook voor dat dat GHB gebruikt wordt om een ander te drogeren. Het slachtoffer heeft dan vaak het gevoel alsof ze ineens ontzettend dronken zijn. 

Wat zijn de risico's van GHB?

  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Tijdelijk geheugenverlies

Overdosis
De dosering van GHB gaat per mililiter. Daardoor is het heel makkelijk per ongeluk teveel te nemen. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Als iemand teveel GHB binnenkrijgt vallen ze flauw en zijn ze een tijd lang niet wakker te krijgen. Bel in zo'n geval altijd een ambulance. GHB kan ervoor zorgen dat de ademhaling en hartslag van de persoon stopt. Ook kan diegene stikken in hun eigen kots.

Seksueel misbruik
GHB staat bekend als een 'daterape'drug, omdat mensen het soms gebruiken om een ander te drogeren. Het slachtoffer wordt weerloos, bewusteloos, of heel erg opgewonden zonder dat ze daar zelf controle over hebben. Ook bij mensen die zelf bewust GHB gebruiken is er een groot risico op misbruik. Bijvoorbeeld als het slachtoffer bewusteloos is en de dader extreem opgewonden is en geen grenzen meer kent. Dit gaat vaak samen met veel schaamte en schuldgevoel bij het slachtoffer, maar het is absoluut niet de schuld van het slachtoffer als dit gebeurt.

Grote kans op verslaving
Al na een paar weken regelmatig gebruik van GHB kan je verslaafd raken. Dat is veel sneller dan bij andere middelen. Het is goedkoop en mensen kunnen het zelf thuis maken. Mede daardoor kan het lang duren voordat anderen doorhebben dat iemand verslaafd is.

Hulp bij stoppen is noodzakelijk
Als je verslaafd bent aan GHB, heb je grote kans afkickverschijnselen te krijgen als je plotseling stopt met het gebruik. Je kunt ook afkickverschijnselen krijgen als je verslaafd bent en de dosering te snel verlaagt.

Deze afkickverschijnselen zijn depressie, angsten, verwardheid, hallucinaties en zelfs hartritmestoornissen. Je kan ook een delerium krijgen. Dat is als je plotseling helemaal in de war raakt. Epileptische aanvallen komen ook voor. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Als je wilt stoppen met GHB is het verstandig om eerst een arts te raadplegen. Dat kan via je huisarts of bij VNN via een adviesgesprek