Kennisbank

Wanneer is iets een verslaving?

Wanneer is iets een verslaving? Bezorgde vrouw
  • Categorie: Feiten en fabels
  • Leestijd: ~1 minuut lezen

Wanneer is iets een verslaving? Dat zeggen wij liever dan: wanneer ben je verslaafd? Verslaving is een ziekte: het zit op meerdere plekken in je lichaam, ook in je hersenen.

Verslaving aan middelen of gewoontes

De term verslaving is van toepassing op middelen als alcohol en drugs, maar ook op gewoontes waar mensen geen weerstand aan kunnen bieden. Denk hierbij aan gokverslaving, seksverslaving en internetverslaving. Onverantwoordelijk gebruik van middelen kan leiden tot agressie op straat, gebruik van huiselijk geweld en ongelukken op het werk en in het verkeer. Mensen die een verslaving hebben, kunnen last krijgen van hart- en leverziekten.

Wanneer is iets een verslaving?

Wanneer is iets een verslaving? Eén van de definities van verslaving is: een onweerstaanbare behoefte om middelen te gebruiken. Dit verlangen noemen we ook wel 'trek' of een 'craving'. Het verlangen wordt op een gegeven moment meer een afhankelijkheid, of zelfs noodzaak. 

Je spreekt van verslaving als je:

  • niet meer zonder een middel kunt, lichamelijk of psychisch
  • steeds meer nodig hebt van een bepaald middel om hetzelfde effect te bereiken
  • ontwenningsverschijnselen krijgt als je niet gebruikt. Dit kunnen lichamelijke verschijnselen zijn, zoals zweten of trillen. Of geestelijke verschijnselen zoals onrustig zijn of in paniek raken als je het middel niet gebruikt
  • meer dan de helft van de dag bezig bent met het gebruik door erover te denken, het te verkrijgen of daadwerkelijk te gebruiken

Zie ook de onze whitepaper 'Wat is verslaving?' of ons artikel over verslaving in Koen Magazine.

Veelgestelde vragen over verslaving

Je raakt niet zomaar verslaafd, dat kan soms jarenlang duren. Het hangt af van het middel dat je gebruikt. Aan bepaalde middelen zoals heroïne, tabak en GBH raak je snel verslaafd; aan alcohol, wiet en XTC weer een stuk minder snel. Lees hier meer informatie over verschillende soorten drugs.

Het is een proces dat bestaat uit een aantal fasen: van experimenteel naar recreatief gebruik, naar gewoontegebruik, naar problematisch gebruik en uiteindelijk naar een allesbeheersende verslaving. Je kunt met een verslaving niet meer zonder en je krijgt je maken met lichamelijke, psychische en sociale problemen.

Je kunt een erfelijke aanleg voor verslaving hebben, maar ook andere zaken als opvoeding, je persoonlijkheid, je gewoontes en de omgeving spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van een verslaving. 

Je raakt niet zomaar verslaafd, dat kan soms jarenlang duren. Aan bepaalde middelen zoals heroïne, tabak en GBH raak je wel snel verslaafd.

Het is een proces dat begint met experimenteren, overgaat in sociaal gebruik en kan omslaan in overmatig gebruik als je het neemt of doet om nare gevoelens of problemen te verdringen. Als je het steeds minder goed onder controle kunt houden, ontstaat verslaving. Je kunt niet meer zonder en je krijgt lichamelijke, psychische en/of sociale problemen.

Een verslaving hoeft niet altijd uit de hand te lopen. Ook is er voor een verslaving ook niet altijd een duidelijke oorzaak, zoals een moeilijke jeugd of een slechte relatie, aan te wijzen.

Je bent verslaafd aan een middel als je er afhankelijk van bent geworden. Je wordt afhankelijk als je steeds meer moet gebruiken om het gewenste effect te bereiken. Je krijgt bijvoorbeeld ontwenningsverschijnselen als je het niet gebruikt of je gebruikt om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan.

Als je verslaafd bent geraakt, vraagt het nogal wat moed en doorzettingsvermogen om hiermee aan de slag te gaan. Het overwinnen van een verslaving kan een jarenlang proces zijn. Het betekent vaak dat je opnieuw inhoud moet geven aan je leven. Bekijk hier een filmpje over het ontstaan en verdwijnen van een verslaving

Of het mogelijk is dat je je verslaving verslaat, verschilt per persoon. Sommigen doen het en kunnen zonder het middel verder leven. Anderen zullen met hun verslaving moeten leren omgaan.

Hoe langer je verslaafd bent, hoe lastiger het is om het patroon te doorbreken. Als je er eenmaal af bent, blijf je extra gevoelig voor het middel. Denk aan roken: je zit als je niet oppast er zo weer aan vast.

Je kunt verslaafd raken aan wiet roken. Als je het (bijna) dagelijks moet gebruiken om je goed te voelen en als je stress krijgt wanneer je eraan denkt dat je zou moeten stoppen.

Als je stopt, is de kans groot dat je ontwenningsverschijnselen krijgt. Denk aan prikkelbaarheid, onrust, maar ook heftig dromen en zwetend wakker worden.

Bij hasj en wiet ontstaat tolerantie. Dat betekent dat iemand die dagelijks blowt het middel daarom anders en minder heftig ervaart dan iemand die zo nu en dan blowt. Na een tijd stoppen kan een eerste joint daarom heftig zijn.