Aanmelden en behandeling
Je zoekt hulp voor je gebruik van alcohol, drugs, voor je game- of gokgedrag of wil je stoppen met roken? Goed dat je deze stap zet! Bij VNN zijn verschillende mogelijkheden voor hulp. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe aanmelding en behandeling bij VNN werkt.
Stap 1: verwijzing
Om in aanmerking te komen voor behandeling, heeft VNN een verwijzing van je huisarts nodig.
Let op: je kunt bij VNN terecht als je in Groningen, Drenthe of Friesland woont! Woon je in een andere regio? Dan kun je terecht bij een andere organisatie.
Lees hieronder meer over verwijzingen:
Om je hulp te kunnen bieden heeft VNN een verwijzing van je huisarts nodig. Dan vergoedt je zorgverzekeraar de behandeling. Heeft je huisarts een verwijsbrief voor je opgesteld, dan wordt die rechtstreeks naar VNN verzonden. Wij nodigen je dan uit voor een intakegesprek.
Heeft je huisarts de verwijsbrief direct aan VNN gestuurd, dan neemt VNN contact met je op voor het maken van een afspraak. Mogelijk heb je dan wel een zogeheten 'patiëntenbericht' van je huisarts ontvangen. Hierop kun je ook lezen dat VNN contact met je op zal nemen.
Wil je je graag aanmelden bij VNN maar vind je het moeilijk om naar je eigen huisarts te stappen voor een verwijzing? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088 234 34 34. Dan zoeken we samen naar een oplossing!
Stap 2: het intakegesprek
Na de verwijzing van de huisarts en je aanmelding, vindt zo snel mogelijk het eerste gesprek plaats, de zogeheten intake. De intake vindt plaats op een locatie van VNN die het dichtst bij jou in de buurt is. Je mag iemand, zoals je partner, familielid of vriend, meenemen. Het kan zijn dat je voor de intake een aantal weken moet wachten. De wachttijd kan per locatie verschillen.
Lees meer over het intakegesprek:
Bij de intake stelt de behandelaar je vragen aan de hand van vragenlijsten, zoals:
- hoe lang gebruik je?
- hoe ziet je dagindeling eruit?
- ben je tevreden over je relaties zoals met je partner of je vrienden?
- welke verwachtingen heb je van de hulpverlening?
De intake bestaat doorgaans uit 1 gesprek. Maar om je situatie goed in kaart te brengen, kunnen het ook meerdere gesprekken zijn. In de intake schuift ook een arts of psycholoog aan (de zogeheten hoofdbehandelaar).
- De verwijsbrief van de huisarts en het aanmeldformulier (in principe zijn deze al aanwezig bij VNN vooraf aan de intake)
- Gegevens van je zorgverzekering
- Geldig ID-bewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs in het kader van de identificatieplicht)
De intake en behandeling van VNN worden vergoed door de basisverzekering. Je moet wel je eigen risico betalen. Hier lees je meer over de kosten voor behandelingen en hoe dit zit met de verzekering.
Stap 3: Zorgplan
Na de intake komt een gesprek waarin we ons behandeladvies met je bespreken. Dit advies staat in een zorgplan.
In dit zorgplan staat een aantal afspraken:
- wat je met de behandeling wilt bereiken
- of de behandeling alleen gericht is op je gebruik of ook op relaties, school, werk of financiën
- hoe lang de behandeling duurt
- of het een poliklinische behandeling is (je komt op afspraken op één van onze locaties) of een klinische behandeling (opname in de kliniek)
- of we alleen jou behandelen, of ook de mensen om je heen erbij betrekken
Stap 4: Behandeling
Na het intakegesprek start je met de behandeling. VNN biedt verschillende vormen van hulp aan. De behandeling hangt af van hoe ernstig je problemen zijn, maar natuurlijk ook van wat er het beste bij je past. Samen met de behandelaar kijk je in het intakegesprek wat de beste behandeling is voor de doelen en problemen in jouw situatie.
Bekijk hier de behandelingen van VNN.
Lees hier meer over het verschil tussen Basis GGZ en specialistische GGZ.
Stap 5: Afronding en vervolgstappen
Tijdens de behandeling wordt veel aandacht besteed aan terugvalpreventie. Als je behandeling is afgerond, bekijk je met je behandelaar wat een passende vervolgstap is. Misschien ben je er helemaal klaar voor om je leven weer op te pakken. Misschien heb je nog wat begeleiding nodig om de stap te zetten. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij deeltijdbehandeling, een woonlocatie of een andere afdeling in de kliniek. Of je hebt je tijdens de behandeling aangemeld voor een zelfhulpgroep. Samen zorgen we ervoor dat je veilig en met vertrouwen weer naar je eigen omgeving kunt.