Reclassering

Ben je in aanraking gekomen met justitie? En kamp je met verslaving? Dan kunnen onze medewerkers reclassering jou helpen om weer deel te nemen aan de samenleving. Zonder delicten. Dat doen we in opdracht van het Openbaar Ministerie, de rechtbank of het gevangeniswezen.
Veiligheid, zorg en autonomie
Wij zetten ons met reclasseringswerk in voor:
- de re-integratie van mensen die met justitie in aanraking zijn gekomen en kampen met verslaving en/of psychiatrische problematiek
- vanuit een strafrechtelijk kader controleren en begeleiden naar herstel
- zodat zij hun leven weer op orde krijgen en niet terugvallen
Samen met jou werken we aan re-integratie en resocialisatie die blijvend is. Daarbij kijken we naar veiligheid, zorg en autonomie van de cliënt. Deze drie dingen zijn allemaal belangrijk. Waar mogelijk krijg je zelf de mogelijkheid om je leven zo te veranderen dat je niet meer in aanraking komt met de politie.
Ervaringsverhaal van Stefan
"Ik heb vier maanden bij VNN gezeten. Uiteindelijk ging het erom dat ik mezelf weer terugvond."

Kerntaken reclassering
Je krijgt hulp bij het bouwen van een nieuw leven. Onze medewerkers verslavingsreclassering begeleiden je om weer terug te keren in de maatschappij. Ze geven de rechtbank, het OM of de gevangenis advies over jouw behandeling en mogelijke risico’s in je gedrag. Zodat je veilig en vertrouwd weer een leven opbouwt.
Bij toezicht en begeleiding door de Verslavingsreclassering staan twee zaken centraal:
- Dat jij je plek weer kunt vinden in de maatschappij
- Dat jij je houdt aan afspraken die je hebt gemaakt
Als je bij ons onder toezicht staat, moet je je houden aan bijzondere voorwaarden en aanwijzingen van de reclassering. Als je die regels overtreedt, moeten wij dit melden bij het Openbaar Ministerie of de Dienst Justitiële Inrichtingen. De rechter kan dan besluiten dat het voorwaardelijke deel van de straf (bijvoorbeeld een gevangenisstraf of een werkstraf) alsnog moet worden uitgevoerd.
Als je een werkstraf hebt, krijg je daar van ons begeleiding bij. Werkstraffen worden door de rechter of het Openbaar Ministerie opgelegd. Je moet dan iets terug doen voor de maatschappij, als je de fout in bent gegaan. Zinvol werk, waar je niet voor betaald krijgt.
Werkstraffen kunnen een goede manier zijn om opnieuw een werkritme te ervaren. Als je een werkstraf hebt, krijg je geen gevangenisstraf. Dus kun je je baan behouden, de huur blijven betalen of een opleiding blijven volgen. Zo zet je makkelijker de stap naar een leven zonder terugval.
Als je je niet aan de regels van een werkstraf houdt, kan het zijn dat je alsnog een gevangenisstraf moet uitzitten. Het is ons doel om jou te helpen om dat te voorkomen.
Een gedragsinterventie is een speciale training die je helpt om weer deel te nemen aan de maatschappij. Op een veilige manier. De trainingen gaan over drugsgebruik, delictgedrag en het onder controle houden van agressie.
Onze medewerkers verslavingsreclassering kunnen een gedragsinterventie adviseren, als bijzondere voorwaarden. Alleen de rechter en het Openbaar Ministerie kunnen de gedragsinterventie opleggen. Er zijn twee interventies die te maken hebben met middelengebruik:
Gedragsinterventie: Leefstijl 24/7
- Je krijgt inzicht in je middelengebruik
- Je leert om te gaan met je problemen in groepsgesprekken, persoonlijke sessies en opdrachten
- Je leert risicosituaties herkennen en vermijden, zodat je minder vaak terugvalt
Gedragsinterventie Alcohol en Geweld
- Je leert hoe alcoholgebruik samenhangt met delictgedrag
- Je leert risicosituaties herkennen, door gesprekken en opdrachten
- Je leert hoe je risicosituaties kunt vermijden in de toekomst, zodat je minder vaak terugvalt