Poliklinische hulp bij VNN

Bij de polikliniek werk je vanuit je eigen omgeving aan je herstel. Je komt regelmatig naar onze polikliniek bij jou in de buurt, voor een therapiegesprek met een behandelaar. Of voor een cursus. Dit is meestal in groepsverband, of bij uitzondering individueel. De meeste mensen die bij VNN om hulp vragen, worden in de polikliniek behandeld.
Ervaringsverhaal van Nadine
"Fouten maken mocht hier gewoon!"
Welke behandelingen zijn er?
- Je werkt met onze behandelaar eerst aan alles rondom je middelengebruik. Van middelenvrij worden (detox), tot je verslavingsgedrag aanpakken.
- Daarna ga je aan de slag met onderliggende problematiek als je die hebt. Dat gebeurt vaak in samenwerking met andere organisaties, die hierin gespecialiseerd zijn.
- Er is in je behandeling veel aandacht voor hoe je veilig en vertrouwd je leven weer kunt oppakken. Daarvoor maak je bij de afronding een duidelijk plan.
Hieronder staan de behandelingen kort beschreven.
In plaats van een detox in een kliniek ‘ontgiften’ cliënten in hun eigen omgeving. In de eerste fase komen ze dagelijks langs bij VNN. Daar bespreken ze hoe de detox verloopt, wordt de medicatie nagelopen en houdt de verslavingsarts hun bloeddruk, ontwenningsverschijnselen et cetera nauwlettend in de gaten. Als de detox goed verloopt wordt het dagelijks bezoek afgebouwd.
Cognitieve gedragstherapie (cgt) is een combinatie van gedragstherapie en gesprekstherapie. Cognitieve gedragstherapie is een van de meest gebruikte behandelvormen in Nederland. Het kan ook erg effectief zijn bij de behandeling van verslaving. Meer dan de helft van de mensen met alcohol- of drugsverslaving heeft baat bij cgt.
Verslaving is een probleem voor de verslaafde zelf, maar ook voor zijn gezin of omgeving (het systeem). VNN biedt daarom gesprekken voor het hele gezin. Samen kom je verder. Je leert hoe je anders met elkaar kunt omgaan, zodat jullie je beide beter en zelfstandiger gaan voelen.
Bij schematherapie leer je hoe jouw gedrag en patronen zijn ontstaan. Je leert jouw emotionele behoeften herkennen, accepteren en eraan tegemoetkomen op een helpende manier. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht.
Het kan zijn dat er naast de verslaving andere problemen spelen, zoals angstklachten. Door intensieve gesprekken met een psychotherapeut leer je omgaan met angst of depressie. Tegelijkertijd is er aandacht voor jouw verslaving. De psychotherapeuten werken met gecertificeerde richtlijnen en met inzichten van specialistische verenigingen.
EMDR is een kortdurende therapievorm voor traumabehandeling. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, zijn mensen vaak al na enkele sessies in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Bij complexere problematiek duurt de behandeling langer.
Een opvallend probleem bij verslaving is dat mensen geregeld terugvallen in het verslavende drinkpatroon, gebruik van drugs of weer gaan gokken. In de hulp bij verslaving wordt hier veel aandacht besteed. Je leert hoe je met zo’n terugval om kan gaan. Je kunt deelnemen aan een speciale terugvalpreventie-groep.
Deeltijdbehandeling houdt in dat je een aantal dagdelen per week bij ons in een polikliniek behandeld wordt. De rest van de tijd is vrij voor eigen invulling. Deeltijdbehandeling is mogelijk in Heerenveen, Groningen en Emmen.
Waar kan ik terecht?
Locaties
Locaties
