Klinische zorg bij VNN

Heb je al gesprekken of therapie gehad, maar is dit niet voldoende om je problemen de baas te worden? Of heb je al vaker hulp gehad maar is het niet gelukt om van je verslaving af te komen? Dan is het mogelijk om opgenomen te worden in een van de verslavingsklinieken van VNN.  

Hoe werkt een klinische opname?

In onze verslavingskliniek is de behandeling gericht op het stoppen van het gebruik en het aanpakken van alle bijkomende problemen. Dat kunnen problemen op lichamelijk, maar ook psychisch en sociaal gebied zijn.  

Bij de kliniek werk je in een groep en individueel aan je herstel. Door te kijken naar gedrag en patronen. Je leert zelfvertrouwen opbouwen en patronen te doorbreken. 

Vrijwillige behandeling 
Als je opgenomen wordt in een verslavingskliniek dan kies je daar zelf voor. Een opname is altijd vrijwillig. 

"Alles wat ik tijdens mijn verblijf in de kliniek heb gedaan, maakt me nu in het dagelijks leven sterker."
Gloria

Eerst middelenvrij

Voordat je de kliniek in gaat, moet je eerst ontwennen. Zodat je middelenvrij bent en kunt richten op je herstel. Ontwennen kan thuis, onder begeleiding, of in kliniek Vossenloo en kliniek Bolsterburen.  

Behandeling en programma

VNN heeft vier klinieken. Iedere kliniek biedt een eigen programma. Jouw doelen en krachtbronnen staan altijd voorop.  

De afdeling Opname Detox helpt je om alle middelen uit je lichaam te krijgen. Je bent hier om op jezelf te kunnen concentreren. Lichamelijk en geestelijk helpen we je aansterken.  

Jongeren met een ernstig verslavingsprobleem kunnen terecht bij Vossenloo om hun leven weer een nieuwe wending te geven.  

In De Borch krijgen ouders en kind(eren) hulp met het gezin. Ouders krijgen een persoonlijk begeleider die met hen individuele doelen bepaalt. 

Je bent ontwend, nu is het belangrijk jezelf en de verslaving goed te begrijpen. Je leert hoe je controle krijgt over je lichaam en geest, zodat je nuchter kunt blijven. 

Aan de hand van een uitgebreid programma werk je in kliniek Vossenloo samen in een groep aan herstel. Je legt de basis voor gedragsverandering en een leven zonder verslavingsproblematiek. 

Gedurende negen weken ben je doordeweeks in de kliniek Bolsterburen voor therapie met de groep. In de weekenden ga je naar huis. Zo kun je in je eigen omgeving oefenen met wat je tijdens de behandeling leert.  

Op de afdeling Herstel & Rehabilitatie in kliniek Vossenloo werk je toe naar een leven buiten de kliniek. Je leert oude patronen te doorbreken en gaat op zoek naar dagbesteding, hobby’s, sporten, zelfhulpgroep en sociale contacten.  

Afronding en vervolgstappen

Het is gebruikelijk dat je tijdens je verblijf meerdere behandelingen na elkaar volgt. Je begint altijd met detox. Daarna kijk je steeds met je behandelaar of begeleider wat een passend vervolg is. Dat kan een andere afdeling in de kliniek zijn, deeltijdbehandeling, een woonlocatie of bijvoorbeeld een zelfhulpgroep. Samen zorgen we dat je veilig en met vertrouwen je leven weer kunt opbouwen.  

Waar kun je terecht?

In Vossenloo is er een behandelafdeling voor jongeren en een behandelafdeling voor volwassenen. De behandeling is gericht op het stoppen van het gebruik en het aanpakken van alle bijkomende problemen. Dat kunnen problemen op lichamelijk, maar ook psychisch en sociaal gebied zijn. 

Lees hier meer over Vossenloo  

Kliniek Bolsterburen is een veilige plaats waar cliënten keuzes maken die bepalend zijn voor hun leven. Er zijn korte en langere opnamen mogelijk. Dit hangt af van wat voor verslaving je hebt en hoe erg je problemen zijn. De duur hangt ook af van wat je nodig hebt om een leven zonder verslaving op te bouwen. 

Lees hier meer over Bolsterburen

De Ekenwaard is een forensische behandelkliniek. Mensen met verslavingsproblematiek die in aanraking zijn gekomen met de politie/justitie, of bij wie dit dreigt te gebeuren, kunnen hier terecht. De reclassering verwijst cliënten, VNN is verantwoordelijk voor de behandelingen.  

Lees hier meer over De Ekenwaard

De Borch is een kliniek voor de behandeling van gezinnen waarvan de ouders een verslaving hebben. De kinderen zijn tussen de 0 en 12 jaar oud. Ook is er plaats voor zwangere vrouwen, met of zonder partner. 

Lees hier meer over De Borch

Veelgestelde vragen