Forensische zorg

Ben je in aanraking gekomen met politie en justitie? En ga je in behandeling voor je verslaving? Dan kom je bij onze forensische zorg terecht. Forensische zorg wordt meestal door de rechter opgelegd als onderdeel van een straf en/of maatregel als je een strafbaar feit hebt gepleegd. Een passende behandeling en een veilige behandelomgeving zijn dan extra belangrijk.
Hoe werkt forensische zorg?
Bij de forensische zorg van VNN combineren we geestelijke gezondheidszorg met verslavingszorg. Voor een langdurige behandeling met opname, kun je terecht in forensische kliniek De Ekenwaard in Beilen. Ook hebben we forensische poliklinieken in Groningen, Leeuwarden en Assen. Hier kun je terecht als je na de therapiegesprekken weer naar huis kunt gaan.
Forensische polikliniek
De forensische polikliniek van VNN is net iets anders dan de andere poliklinieken. Als je hier een behandeling krijgt, betekent het dat je in aanraking bent gekomen met politie en justitie. De rechter verplicht je om in behandeling te gaan voor je verslaving. Dit noemen we een behandelverplichting. Je reclasseringswerker heeft je aangemeld bij ons.
Bij onze forensische polikliniek werkt een team van psychologen, psychiaters en maatschappelijk werkers.
Hoe ziet de behandeling eruit?
- Ons team kijkt samen met jou tijdens een intake naar wat we kunnen doen om te voorkomen dat je terugvalt in je gebruik of gedrag.
- Je behandelaar luistert naar jou en overlegt met jou hoe de behandeling eruit gaat zien.
- Je kunt denken aan doelen die te maken hebben met je middelengebruik, eventuele agressie of het verwerken van een trauma.
- Ook praktische zaken kunnen aan bod komen, zoals hulp bij werk/dagbesteding, woning, netwerk en relaties.
- We laten de reclassering weten of je behandeling goed gaat.
Forensische kliniek De Ekenwaard
De Ekenwaard (voorheen IMC) is een forensische behandelkliniek. Mensen met verslavingsproblematiek die in aanraking zijn gekomen met de politie/justitie, of bij wie dit dreigt te gebeuren, kunnen hier terecht. De reclassering verwijst cliënten, VNN is verantwoordelijk voor de behandelingen. VNN behandelt op deze locatie ongeveer 25 mensen tegelijkertijd, verdeeld over 4 groepen. De Ekenwaard is te vinden op het terrein van GGZ Drenthe in Beilen.