Zwangerschap en verslaving

Zowel alcohol- als drugsgebruik tijdens de zwangerschap kan voor de moeder en de baby problemen geven. Het ongeboren kind wordt blootgesteld aan een stof die de ontwikkeling van het kind kan verstoren en die zelfs verslavend kan zijn. Ook heeft middelengebruik invloed op ouderschap.
Protocollen
Om tijdens en na de zwangerschap zo weinig mogelijk problemen te hebben, moeten er een aantal dingen geregeld worden. Hierbij zijn verschillende behandelaren van meerdere instellingen betrokken. Om samen te kunnen werken hebben ze afspraken gemaakt. Deze afspraken staan in het alcohol- en drugsprotocol.
Download hier het alcohol- en drugsprotocol voor professionals.
Download hier de folder over alcohol- of drugsgebruik voor zwangere vrouwen.
Consultatie voor professionals
Voor consultatie kun je als professional contact opnemen met de volgende verslavingsartsen van VNN:
- Wouter Bas Halbersma - Friesland
- Leendert van Rijn - Drenthe
- Raisa Thybaut - Groningen
- Helen Struik - Gezinskliniek De Borch
De verslavingsartsen zijn te bereiken via 088 234 34 34
Risico's
Het drinken van alcohol en het roken tijdens je zwangerschap is schadelijk vanaf het prille begin. Recent onderzoek wijst uit dat ook een kleine hoeveelheid alcohol schadelijk kan zijn voor de ongeboren vrucht.
Uit onderzoek blijkt dat baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap veel drinken, schade krijgen aan de zenuwen in de armen en benen. Het is daarnaast bekend dat veel alcohol drinken tijdens de zwangerschap de hersenen en het zenuwstelsel van de ongeboren baby (permanent) kunnen beschadigen. Zie hiervoor de informatie over het Foetaal Alcohol Syndroom van de organisatie Het Gehandicapte Kind.
Link naar webinar #5 VNN In gesprek
De Gezondheidsraad bracht in 2005 het advies uit dat het beter is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Het argument was dat het nooit met zekerheid is te zeggen dat alcohol géén schade toebrengt aan het ongeboren kind. De beroepsvereniging van verloskundigen (KNOV) onderschrijft letterlijk deze nulnorm. Vanaf 2012 doet het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) dat ook, hoewel de formulering minder strak is: “vermijd alcohol en drugs”.
Als je borstvoeding geeft, moet je uitkijken met alcohol. De alcohol komt direct in de moedermelk. Bij 1 of 2 glazen is er een verminderde productie van moedermelk en slaapt de baby minder diep. Wil je een glas alcohol drinken, dan kun je dit het beste ná het geven van de borstvoeding doen. Het lichaam doet er per standaardglas alcoholhoudende drank 1,5 uur over om de alcohol kwijt te raken. Bij 2 glazen is dat 3 uur etc. Als de alcohol is afgebroken zit het ook niet meer in de borstvoeding. Hou deze afbraaktijd in de gaten voordat je weer borstvoeding geeft.
Ook roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind.
- Het verlaagt het geboortegewicht van het kind
- Het geeft een grotere kans op een miskraam
- Het verhoogt de kans op wiegendood
- Het vergroot de kans op diabetes op volwassen leeftijd
Link naar podcast #2
Podcasts VNN In Gesprek
Beluister hier de podcast VNN In Gesprek #5: Over alcoholschade tijdens de zwangerschap
Beluister hier de podcast VNN In Gesprek #2: Over roken en zwangerschap