Preventie & voorlichting

Vroeg ingrijpen voorkomt dat problemen uit de hand lopen. Dit is vele malen beter voor de gezondheid en het welzijn van een individu en diens omgeving. Vroegtijdig ingrijpen voorkomt ook hoge kosten door een langdurige en intensieve behandeling in een later stadium.  

Doelstellingen van verslavingspreventie

Doelstellingen van verslavingspreventie zijn:

  • Het uitstellen van het eerste gebruik en het voorkómen van problemen die kunnen ontstaan door het gebruik van alcohol, drugs, tabak, medicijnen, kansspelen, internetten en gamen.
  • Vroegtijdig signalering van die problemen.
  • Toeleiding naar hulpverlening bij (dreigend) problematisch gebruik. 

Preventie richt zich in principe op alle bevolkingsgroepen en leeftijdscategorieën in Groningen, Friesland en Drenthe. Specifieke aandacht gaat uit naar risicodoelgroepen waar de meeste gezondheidswinst valt te behalen. 

Kennisaanbod Preventie

VNN deelt deskundige, actuele kennis op het gebied van middelengebruik, verslaving, omgaan met verslaving en zorgverlening aan mensen met een verslaving en hun omgeving.

Bekijk het kennisaanbod

Preventiebeleid

VNN biedt ondersteuning en advies aan beleidsontwikkelaars werkzaam in gemeenten en provincie of op scholen, bij het ontwikkelen en uitvoeren van preventiebeleid betreffende middelen/gokken/gamen. Om implementatie van het beleid te bevorderen, is deelname aan netwerken, stuur-, advies- en werkgroepen ook mogelijk. 

Helder op School

Helder op School is een preventieprogramma binnen het programma Gezonde School en is gericht op roken, gebruik van alcohol en drugs, en gamen, met een niveau- en leeftijdsspecifiek, wetenschappelijk onderbouwd aanbod voor leerlingen en hun omgeving.

Sportverenigingen

VNN Preventie biedt advies en ondersteuning voor sportverenigingen bij uitdagingen rondom roken, vapen en het gebruik van alcohol of drugs door leden en bezoekers. Samen met lokale partners zoals JOGG en de GGD, wordt een praktisch plan van aanpak opgesteld dat afgestemd is op de behoeften van jouw vereniging.

Sportverenigingen zijn van groot belang als het gaat om het bevorderen van een gezonde levensstijl. Ze bieden niet alleen een plek om te sporten, maar ook om samen te werken aan een gezonde en veilige omgeving voor leden van alle leeftijden.

Als sportvereniging kun je het gebruik van alcohol, drugs en roken/vapen op een effectieve, preventie manier aanpakken, door in te zetten op 4 pijlers:  

  1. Signalering, advies & ondersteuning
  2. Voorlichting & educatie
  3. Fysieke & sociale omgeving
  4. Regelgeving & handhaving

Download hier de flyer voor meer informatie

Adviesgesprek jongeren bij alcoholintoxicatie

Het adviesgesprek is een kortdurende interventie in de vorm van één of meerdere gesprekken om inzicht te krijgen in het middelengebruik en/of gamegedrag van betrokkene. Dit kan zowel individueel als in groepsverband. De gesprekken zijn bedoeld voor jongeren waarbij het vermoeden bestaat dat er sprake is van risicovol middelengebruik en/of gamegedrag. 

Voorbeelden zijn de erkende interventie Adviesgesprek Alcohol Jongeren, voor jongeren waarbij sprake is van overmatig alcoholgebruik. En de interventie Wietcheck Jongeren, voor jongeren die overmatig blowen en geen actieve hulpvraag hebben. Naast het gesprek met de jongere, vindt een gesprek met de ouder(s) plaats. 

Doel adviesgesprek 

  • Inzicht geven in eigen gedrag ten aanzien middelen en/of gamen van betrokkene
  • Het geven van informatie en advies aan betrokkene over middelengebruik en/of gamegedrag
  • Het motiveren van betrokkene om middelengebruik en/of gamegedrag te minderen dan wel te stoppen
  • Vroegsignalering van problematisch middelengebruik en/of gamegedrag en zo nodig toe leiden naar zorg. 

Informatievoorziening

VNN verstrekt op een toegankelijke, laagdrempelige manier actuele informatie aan diverse publieksgroepen en beroepsgroepen over genotmiddelen/ gokken/gamen, risico's, preventie- en hulpverleningsmogelijkheden van de organisatie. Op grond van de verstrekte informatie zijn de informatievragers in staat hun standpunt en/of houding te bepalen betreffende het middelengebruik/ gokken/gamen of ten aanzien van gebruikers.

Training en nascholing

Benieuwd naar ons aanbod in training en nascholing?

Bekijk hier de agenda

Campagnes

Er zijn verschillende (landelijke) campagnes waar we vanuit VNN Voorlichting & Preventie actief aan deelnemen en voor werven. IkPas en Stoptober zijn 2 grote publiekscampagnes voor waar we ons elk jaar voor inzetten. Daarnaast besteden we het hele jaar door aandacht aan NIX18, dat zich richt op ouders en opvoeders, de jongeren zelf en bijvoorbeeld ook op sportverenigingen en evenementen waar alcohol geschonken wordt. 

We organiseren onder andere evenementen, pop-up poli's en we helpen de bekendheid van de campagnes te vergroten. Dit doen we in samenwerking met onder andere de drie Noordelijke GGD-en. 

Campagnemateriaal 

Op aanvraag leveren we campagnemateriaal aan onze samenwerkingspartners. Bijvoorbeeld posters en flyers voor de wachtkamer van uw huisartsenpraktijk, of voorbeeldpresentaties om de campagnes binnen uw organisatie onder de aandacht te brengen.  

Via het bestelformulier kunt u aangeven voor welke campagne(s) u graag materiaal ontvangt. U bent uiteraard vrij om te kiezen op wat voor manier u een campagne onder de aandacht wilt brengen en welke materialen u wel of niet wilt inzetten. 

IkPas helpt je om jouw alcoholgebruik tijdelijk op pauze te zetten. Tijdelijk geen alcohol drinken, maakt je bewust van je drinkgewoontes. Een alcoholpauze biedt veel voordelen: je voelt je fitter, slaapt beter en hebt meer energie. Zo ontdek je wat alcohol met je doet. 

Bekijk hier de website

NIX18 is de beste bescherming voor kinderen. Dat vinden de meeste ouders. Maar pubers blijven pubers, ze zoeken nou eenmaal de grenzen op. Hoe kun jij als ouder het gesprek aangaan met je kind? Je hebt namelijk meer invloed dan je denkt.

Bekijk hier de website

Stoptober is samen stoppen. We hebben een actieve online community waar je ervaringen en tips kunt lezen en delen, en met onze gratis app kun je rekenen op dagelijkse begeleiding en het nodige vermaak.

Bekijk hier de website

Drugsoverzicht

De poster 'Drugsoverzicht' van VNN is bedoeld voor professionals en geeft kennis en inzicht in de meest voorkomende drugs. 

Professionals in het werkgebied van Verslavingszorg Noord Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe) kunnen een gratis fysiek exemplaar bestellen bij VNN via het contactformulier hieronder. Professionals buiten ons werkgebied kunnen de poster (laatste herziene herdruk 2022) hier downloaden.