Kennisaanbod Preventie

VNN deelt deskundige, actuele kennis op het gebied van middelengebruik, verslaving, omgaan met verslaving en zorgverlening aan mensen met een verslaving en hun omgeving.

Online middelenuurtje

Elke maand organiseren we een online middelenuurtje rondom een specifiek middel. Het uurtje is bedoeld voor (zorg)professionals die graag meer willen weten en op zoek zijn naar tips en handvatten. Tijdens het middelenuurtje van de afdeling Preventie van VNN vertellen onze deskundigen meer over het middel, gedrag en hoe je signalen kunt herkennen. 

  • Digitale uitleg en toelichting van een deskundige
  • De juiste kennis over middelen en gedrag
  • Elke maand behandelen we een eigen onderwerp

Alle middelenuurtjes zijn online te volgen van 12.00 tot 13.00. 

  • 4 maart: 3-MMC (geweest)
  • 15 april: schermgebruik (geweest)
  • 20 mei: gokken
  • 26 juni: cannabis
  • 9 september: XTC/MDMA
  • 30 september: roken

Het online middelenuurtje is niet bedoeld voor inzet op school. Als je meer wilt weten over ons onderwijsaanbod, kun je contact met ons opnemen via 088 234 34 34

Alcohol en ouderen

Het drinken van alcohol is sociaal geaccepteerd en wordt in het algemeen, ook bij het ouder worden, minder als een probleem gezien. Toch krijgt een toenemend aantal ouderen gezondheidsproblemen door het gebruik van alcohol. Meestal komen ze dan bij de professionele hulpverlening terecht.

Onze afdeling Preventie & voorlichting kan ondersteunen bij het herkennen van alcoholproblematiek bij ouderen.

Schermgebruik

Schermgebruik & social media & gamen

Zwangerschap en verslaving

Binnen de verloskundigenpraktijk worden (maximaal drie) motiverende gesprekken aangeboden aan zwangeren (en hun partner) over gezonde leefstijl en specifiek het gebruik van middelen (roken, alcohol, blowen). Het doel is het voorkomen van gezondheidsschade bij het ongeboren kind, die samenhangt met de gezondheid en het middelengebruik van de aanstaande moeder. 

Zowel alcohol- als drugsgebruik tijdens de zwangerschap kan voor de moeder en de baby problemen geven. Het ongeboren kind wordt blootgesteld aan een stof die de ontwikkeling van het kind kan verstoren en die zelfs verslavend kan zijn. Ook heeft middelengebruik invloed op ouderschap.  

Ook interessant

Meer over ons scholingsaanbod

Training & nascholing

Middelenmisbruik en verslaving zijn onderwerpen waar veel (zorg)professionals mee te maken krijgen. Daarom bieden wij informatie om middelengebruik te herkennen en bespreekbaar te maken.

Activiteiten

Samen houden we zicht op de veranderende wereld om ons heen. We hebben het vermogen om ons aan te passen en waar nodig samen te werken om passende zorg te bieden. Zodat de cliƫnt zoveel mogelijk eigen regie behoudt.
Behandelaar overleg dossier Wilma Shaker

Training en nascholing

Benieuwd naar ons aanbod in training en nascholing?

Bekijk hier de agenda